Wat we bieden |
Al onze trainingen op een rij
Bij Wise up Consultancy hebben we steeds meer ervaring en kennis vergaard door de jaren heen. Als partner op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie expert bieden wij je trainingen aan, omdat wij het belangrijk vinden om de kennis over te dragen. Benieuwd naar een van onze trainingen? Klik dan hieronder op een van de trainingen.
Onze trainingen
Wise up is partner op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Als expert bieden wij je trainingen aan via de Wise up Academy. We dagen je uit je persoonlijk leiderschap verder te ontwikkelen. Deze trainingen zijn erop gericht om jou als professional op te leiden op relevante thema’s in het actuele werkveld. Kunnen je huidige kennis en competenties wel een boost gebruiken? Dan ben je bij ons aan het goede adres.
Klik snel door op een van de trainingen. Daar vind je meer informatie over programma, data en kosten. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier van betreffende training.
Wise up academy

Masterclass aanpak uitdagingen sociaal domein
Ga aan de slag met de top 10 grootste uitdagingen in het sociaal domein. Krijg inzicht bij het aanpakken van jouw uitdagingen, aan welke knoppen je kunt draaien en welke aanpak hierbij het meest gaat opleveren. Deze interactieve online sessie helpt je direct verder met je eigen opgaves.
Datum: 12 februari 2025
Kosten: gratis
Duur: 1,5 uur
Locatie: online

Masterclass Storytelling met impact
In onze masterclass Storytelling met impact leer je hoe je verhalen kunt inzetten om authenticiteit te vergoten, een boodschap krachtig over te brengen en een blijvende indruk achter te laten. Storytelling helpt communicatie maximaal effect te geven door (complexe) boodschappen om te zetten in verhalen die emoties oproepen, onthouden worden en verbinden met het publiek. Ga aan de slag met storytelling!
Datum: woensdag 19 maart
Kosten: Gratis
Duur: 2 uur van 13:00 uur tot 15:00 uur
Locatie: Utrecht

Masterclass AI: een toekomstbestendige organisatie
Ga nu aan de slag om je organisatie toekomstbestendig te maken. Leer toekomstbestendig denken door middel van Design thinking en ontdek de mogelijkheden met AI voor jouw organisatie of bedrijf. Sta stil bij de mogelijkheden van AI in deze creatieve, gratis masterclass.
Datum: voorjaar 2025
Kosten: Gratis
Duur: 4 uur. van 13:00 uur tot 17:00 uur
Locatie: Cuijk

Masterclass Strategische personeelsplanning
De sleutel tot HR-succes is strategische personeelsplanning (SPP). Wil je hier graag mee aan de slag? In onze online masterclass leren we je dit in 5 stappen. Deze helpen je om snel de juiste keuzes te maken en gemakkelijk prioriteiten te stellen.
Datum: 30 juni 2025
Kosten: gratis
Duur: 1,5 uur
Locatie: online
De gratis Masterclasses
die wij aanbieden

Masterclass Design Thinking & AI
Artificial intelligence (AI) is sterk in opkomst. Zeker nu de chatbot ChatGPT voor iedereen toegankelijk is om te gebruiken in werk en onderwijs. ChatGPT is in staat met behulp van kunstmatige intelligentie de dialoog aan te gaan met de menselijke gebruiker en diens taken over te nemen. Het is belangrijk om in deze ontwikkeling mee te gaan om je bestaansrecht als organisatie in de toekomst te verzekeren. Maak je organisatie toekomstbestendig en ga de uitdaging van de digitale transformatie aan met onze masterclass Design Thinking en AI!
masterclass aanpak personeelskrapte
Zet de eerste stap om zelf aan de strategische knoppen te draaien en de krapte op de arbeidsmarkt in jouw organisatie of regio adequaat aan te pakken.


Masterclass netwerksamenwerking
De masterclass geeft je concrete handvatten om in jouw netwerk aan de slag te gaan. Zo ben je in staat om complexe projecten nog beter uit te voeren, en netwerken te verbinden op een gedragen resultaat.

Trainingscoördinator
Voorstel op maat? Of nog vragen over onze trainingen?
Neem dan contact op met onze trainingscoördinator Margot Vaarmeijer. Dit kan via email of de telefoon.
Onze diensten
- Project- en programmamanagement
- Onderzoek
- Subsidie-ondersteuning
- HR-ondersteuning
- Eventmanagement
- Beleidsontwikkeling en advies
Relevante publicaties

Aan de basis van regionale ontwikkeling en regionaal arbeidsmarktbeleid staat meestal een Human Capital Agenda (HCA). Een Human Capital Agenda geeft richting aan de activiteiten in de regio die worden ondernomen ter versterking van de regionale economie.

In de reeks interviews met Wise up collega’s, horen we dit keer graag van Boris Schussler. In februari 2025 is hij begonnen als consultant bij Wise up. Hij houdt van een actieve leefstijl – leest boeken als hij wél de tijd neemt om stil te zitten – is mantelzorger – adviseert ons: “niet snoozen in de ochtend!”.

De Nederlandse cultuur is sterk gericht op netwerken en samenwerking. Er is een nadruk op het bouwen van duurzame relaties met andere bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Ondanks dat we zoveel samenwerken in netwerken is de kennis over effectieve samenwerkingsverbanden onderontwikkeld. Lees waarom de ene samenwerking floreert en de ander frustreert.

In deze blog delen we drie krachtige routes voor organisaties om betekenisvol werk te omarmen en te implementeren. Betekenisvol werk is niet alleen een trend, maar een noodzakelijke benadering voor organisaties die willen excelleren in de huidige tijd van veranderingen en uitdagingen. We verkennen verschillende manieren om de organisatiecultuur te verbeteren en de werkbeleving van medewerkers te versterken. Ontdek hoe drie krachtige methoden niet alleen het eindresultaat, maar ook het proces van betrokkenheid en samenwerking kunnen versterken.

In Nederland worstelen miljoenen mensen met taal en rekenen, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun toekomst en die van onze samenleving. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een subsidie beschikbaar gesteld om scholen te ondersteunen bij het verbeteren van basisvaardigheden. Om met deze subsidie aan de slag te gaan hebben we voor een programmatische en projectmatige aanpak gekozen. In deze case beschrijven we kort onze aanpak.

Dit whitepaper biedt een uitgebreide kijk op de rol van diversiteit en inclusie (D&I) op de moderne werkplek. Het begint met een duidelijke uitleg van wat D&I precies betekenen en waarom inclusie net zo belangrijk is als diversiteit. Vervolgens wordt ingegaan op de huidige stand van zaken: wat doen organisaties al goed, waar liggen nog grote uitdagingen, en hoe kunnen deze worden aangepakt?

De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van e-dienstverlening, online communicatie en het gebruik van artificial intelligence (AI). Het is dan ook van groot belang dat overheidsinstanties zich verder ontwikkelen om in te spelen op deze digitale veranderingen, zodat ze effectief kunnen communiceren en daarmee inspelen op de behoeften van de burger. Door gericht aandacht te besteden aan het verhogen van de digitale toegankelijk, het segmenteren van verschillende doelgroepen en het toepassen van AI, kan een overheidsinstantie effectiever communiceren met burgers.

In de reeks interviews met Wise up collega’s, horen we dit keer graag van Anneloes Steentjes. In mei 2024 is ze begonnen als consultant bij Wise up. Hoe is het ondertussen met Anneloes? Tijd om haar wat beter te leren kennen.

Dit whitepaper is gericht op professionals binnen (semi-)overheidsinstanties, die de ambitie hebben om met communicatie het vertrouwen in hun organisatie te vergroten. Het vertrouwen in organisaties en publieke figuren staat al jarenlang onder druk. We laten zien waarom vertrouwen essentieel is voor het succes van organisaties en hoe je dit kunt bevorderen door gerichte communicatie-inspanningen. Maak van communicatie een krachtig instrument om vertrouwen te winnen en impact te maken.

Een sectoraal ontwikkelpad beschrijft hoe (toekomstige) werknemers zich stapsgewijs kunnen ontwikkelen binnen een sector, om uiteindelijk volledig gekwalificeerde beroepskrachten te worden. Deze ontwikkelpaden bieden inzicht in carrièremogelijkheden en de bijbehorende opleidingen, en zijn helpend voor zowel werkenden als werkzoekenden. Middels een casevideo geven we inzicht in deze opdracht.

Gemeenten en werkgevers spelen beiden een cruciale rol in de integratie van statushouders, maar hun benaderingen verschillen aanzienlijk. Dit leidt tot knelpunten. Ondanks deze verschillende benaderingen streven gemeenten en werkgevers hetzelfde doel na: een succesvolle integratie van statushouders. In deze blog geven we inzicht in wat deze samenwerking kan versterken.

Wise up biedt ondersteuning bij het uitvoeren van de arbeidsmarktanalyse voor de Regionale Meerjarenagenda, zodat de juiste gespreksonderwerpen worden gedefinieerd, zodat het Regionaal Beraad de juiste inhoudelijke keuzes kan maken en goede ambities kan formuleren in de beleidsagenda.

In de reeks interviews met Wise up collega’s, horen we dit keer graag van Zara van Schaijk. In september 2024 is ze begonnen als consultant bij Wise up. Hoe is het ondertussen met Zara? Tijd om haar wat beter te leren kennen.

Het HR-landschap blijft in beweging en kent veel uitdagingen en kansen voor HR-professionals. Uit recente HR-trendonderzoeken komen enkele duidelijke trends naar voren die de HR-agenda bepalen. In deze blog zoomen we in op deze trends en de gevolgen hiervan voor organisaties en HR-afdelingen.

Welkom bij blog 2 over de Sustainable Development Goals (SDG’s). In blog 1 hebben we kort en krachtig uitgelegd wat de SDG’s inhouden en vooral wat we ermee willen bereiken. In deze blog verdiepen we ons in een belangrijke richtlijn: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Ontwikkelpaden gaan meer inzicht en overzicht scheppen om zo de instroom, doorstroom en zijinstroom in kraptesectoren te bevorderen. Hier heeft Wise up Consultancy al op verschillende manieren ervaring in opgedaan. Wat houdt deze ontwikkeling precies in en hoe biedt het een oplossing?

Het Landelijk WSP Gemeenten ondersteunt landelijke werkgevers en arbeidsmarktregio’s. Dit doen ze door ze met elkaar in contact te brengen en een set regio-overstijgende afspraken te ontwerpen. Wise up voert de opdracht van communicatieadviseur van het Landelijk WSP Gemeenten uit.

Waar innovatie vaak wordt geassocieerd met baanbrekende producten of gestroomlijnde processen, blijven er in feite talloze kansen onbenut. Wat als je verder kijkt dan deze conventionele innovatietypes? In dit blog ontdek je hoe het combineren van verschillende vormen van innovatie, volgens het ‘Ten Types of Innovation’ raamwerk, de sleutel kan zijn tot optimale waardecreatie en succes in projectmanagement. Bereid je voor op een frisse blik op innovatie die je projecten naar een hoger niveau tilt!

Met circulaire en duurzame bouw is in Zuid-Nederland ervaring opgedaan en zijn zelfs successen geboekt, maar de expertise en aandacht is versnipperd over (lokale) overheden en verschillende bouwbedrijven. Het Economisch Netwerk Zuid-Nederland (ENZuid) heeft daarom het programma Circulair Bouwend gelanceerd in 2024. Vanuit Wise up zijn wij hierbij betrokken, omdat wij de rol van netwerkmanager voor ENZuid invullen.

Op 11 september 2024 in Roermond hebben 19 arbeidsmarktpartners in de regio Midden-Limburg gezamenlijk een intentieverklaring ondertekend. Hiermee spreken zij uit om intensief samen te werken rondom de gezamenlijke regionale arbeidsmarktopgaven. Deze samenwerking vormt de basis voor een goed functionerende arbeidsmarktregio Midden-Limburg.

HR-professionals worden geconfronteerd met een reeks nieuwe uitdagingen, zoals de integratie van geavanceerde technologieën, het vinden en behouden van talent en meer. Deze dynamische krachten creëren zowel uitdagingen als kansen. Met dit whitepaper word je voorbereid op de opkomende HR-trends tot 2030 en lees je hoe strategische personeelsplanning een cruciale rol kan spelen in het succesvol navigeren door deze veranderingen.

In dit artikel beschrijf ik hoe organisaties hun innovatieve vermogen, waarbij ik de innovatiemethode Design Thinking als voorbeeld neem, kunnen vergroten door skills-gericht denken te implementeren.

Vanaf vandaag kunnen werkgevers in Nederland een subsidieaanvraag indienen om statushouders te ondersteunen bij het vinden van werk en integratie in de samenleving. Deze nieuwe regeling biedt financiële ondersteuning voor initiatieven die gericht zijn op de begeleiding, opleiding en duurzame inzetbaarheid van statushouders in bedrijven en organisaties.

Terwijl leerlingen/studenten opnieuw plaatsnemen in de klaslokalen, staan onderwijsprofessionals weer voor nieuwe uitdagingen. De vraag is: hoe kunnen we beter inspelen op de behoeften van de huidige generatie leerlingen en de samenleving? De Rijksoverheid heeft recent belangrijke beleidsmaatregelen geïntroduceerd die richting geven aan de toekomst van ons onderwijs.

Om succesvol mee te kunnen doen aan de Nederlandse maatschappij hebben mensen een basis aan taal-, reken- en digitale vaardigheden nodig: de basisvaardigheden. Alarmerend is vooral dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruit gaat, ongeacht het opleidingstype. Wij hebben vijf adviezen om het dalen van de basisvaardigheden tegen te gaan.

Lijn 83 is een schoolbestuur voor primair onderwijs. Om te kunnen professionaliseren op HR-gebied heeft Wise up consultant Christel samen met Lijn 83 plannen gemaakt voor een nieuw strategisch personeelsbeleid. In een interview met Christel en Loes de Groot, HR-beleidsadviseur binnen Lijn 83, geven we een beter beeld van het werk dat we samen met Lijn 83 deden. We gingen aan de slag met vijf belangrijke HR-thema’s.

De arbeidsmarkt en het sociale zekerheidsstelsel van Nieuw-Zeeland bieden waardevolle inzichten die beleidsmakers in Nederland kunnen overwegen bij het verbeteren van ons eigen systeem. Hoewel beide landen veel gemeen hebben, zijn er ook belangrijke verschillen die als inspiratie kunnen dienen. Wise up ging voor je op onderzoek uit.

Voor jou als professional die werkt voor- of geïnteresseerd is in het sociaal domein, komen er elke dag weer nieuwe uitdagingen voorbij. Met dit whitepaper krijg je snel inzicht in de 5 grootste uitdagingen in het sociaal domein. Het whitepaper zit boordevol met de laatste trends, cijfers en praktische beleidsadviezen.

Betekenisvol werk is binnen werk en organisaties een term die continu in de aandacht staat, vaak om verschillende redenen. Laten we eens kijken waarom managers, leidinggevenden en werknemers juist nú zo veel over betekenisvol werk praten.

Er zijn nu ook subsidies beschikbaar voor techniekonderwijs op het HAVO en VWO. Onder de naam Techkwadraat zal deze subsidie worden uitgegeven. Het STO-programma heeft techniekonderwijs onder vmbo-leerlingen op de kaart gezet en hun onderwijs verrijkt met bedrijfsbezoeken, challenges en lessen aantrekkelijker gemaakt. Voor de andere leerlingen was er tot nu toe nog geen programma om techniek meer op de kaart te zetten. Via een van de laatst goedgekeurde groeifondsaanvragen hebben het ministerie van OCW en EZK ook geld weten vrij te maken voor het niet-vmbo onderwijs.

In de reeks interviews met Wise up collega’s, horen we dit keer graag van Harmen Thijs de Vries. In april 2023 is hij begonnen als consultant bij Wise up. Hoe is het ondertussen met Harmen Thijs? Tijd om hem wat beter te leren kennen.

In heel Frankrijk waren er naar schatting zeker 121.000 demonstranten op 1 mei: de dag van de arbeid. Maar waarom? En wat doet de overheid aan de krapte op de arbeidsmarkt? Wat voor invloed heeft dit op bedrijven? We hebben een analyse gedaan van de Franse arbeidsmarkt.

We zijn wereldwijd hard op weg naar een nieuwe economie waarin we afscheid nemen van olie en gas. Om dit voor elkaar te krijgen, moet wel aan een aantal financiële randvoorwaarden worden voldaan. We leggen dit uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Op 29 april 2024 is er een kamerbrief gepubliceerd die zich richt op de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur. Maar wat betekent dit nou precies? En is deze hervorming een verplichting of een verademing? Daar kom je achter in deze blog!

Vaak zien we dat publieke organisaties terughoudend zijn als het gaat om marketing. Maar wat als ik je vertel dat de principes van marketing niet alleen waardevol kunnen zijn voor commerciële instellingen, maar ook voor gemeenten? Ontdek drie concrete adviezen die elke gemeente kan implementeren om meer waarde te creëren voor haar inwoners.

Wil jij zorg dragen voor betekenisvol werk binnen jouw organisatie, maar ben je op zoek naar een juiste aanpak? Dit whitepaper biedt je waardevolle inzichten en tips.