Skip to content
Trainingsaanbod

DESIGN THINKING VOOR ARBEIDSMARKT EN ONDERWIJS

De omgeving om ons heen verandert snel. Dat vraagt wendbaarheid en innovatiekracht. Een manier van denken die hiermee uit de voeten kan is de methode van Design Thinking. In deze training gaan we in op de basisprincipes en bruikbare instrumenten om zelf met Design Thinking aan de slag te gaan. Het unieke van deze training t.o.v. andere, meer algemene trainingen is dat we Design Thinking specifiek gaan toepassen op het oplossen van knelpunten in de arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Je leert samen met de andere deelnemers hoe je nieuwe concepten, producten en diensten ontwikkelt in dit vakgebied.

Download de brochure

Onze omgeving is continue in beweging en verandert snel. Dat vraagt wendbaarheid en innovatiekracht. Om in te spelen op deze verandering biedt Design Thinking een methode die hiervoor bij uitstek geschikt is. Het is inmiddels een beproefd concept welke bij vele grote ondernemingen met succes wordt toegepast. Met Design Thinking pak je zogenaamde wicked problems aan, met een duidelijke focus op de eindgebruikers. Dit komt omdat de mens centraal staat bij Design Thinking. Daarnaast maak je met Design Thinking een prototype welke je test in de praktijk.

Deze training laat je kennis maken met deze methode. Het unieke van deze training t.o.v. andere Design Thinking trainingen is dat de focus direct ligt op het aanpakken en oplossen van knelpunten die zich voordoen binnen de arbeidsmarkt, het onderwijs of de economie. In de training ga je hiermee in wisselwerking met andere deelnemers uit het vakgebied aan de slag. De training reikt je concrete handvatten aan om je projecten te verbeteren en verrijken met nieuwe concepten, producten en diensten.

Programma

In de training gaan we in op de volgende onderwerpen:

check
VERSCHILLENDE DEFINITIES VAN DESIGN THINKING
check
VERSCHILLENDE FASEN VAN DESIGN THINKING
check
PER FASE CONCRETE HANDVATTEN EN VOORBEELDEN OM AAN DE SLAG TE GAAN
check
HET ONTWIKKELEN VAN EEN PROTOTYPE
check
MET JE EIGEN CASUS UIT HET VAKGEBIED VAN ARBEIDSMARKT, ONDERWIJS EN ECONOMIE AAN DE SLAG GAAN MET DESIGN THINKING

Jouw trainer

Elwin Dozeman

Trainer, Consultant & Marketeer

Elwin studeerde innovatiewetenschappen (TU/e). Hij heeft veel ervaring met het opzetten en geven van trainingen en cursussen rondom Design Thinking. Zo treedt Elwin onder andere op als docent bij de Open Universiteit Nederland. Daarnaast heeft hij zelf ervaring met het praktisch toepassen van Design Thinking technieken in projecten. Elwin heeft in het bijzonder oog voor het innoveren in organisaties en vind het leuk om een bijdrage te leveren aan nieuwe ontwikkelingen en tools voor arbeidsmarkt, onderwijs en economie.

Lisa Kessels

Trainer, consultant & auteur

Lisa deed de master Innovation & Entrepeneurship (Radboud Universiteit Nijmegen). Ze is een creatieve denker en zit boordevol nieuwe ideeën en heeft ervaring met het faciliteren van creatieve sessies (zoals brainstormsessies). Tijdens haar trainingen combineert ze haar creatieve mindset met haar analytische denkvermogen en kritische houding. Ze kent veel methodieken om innovaties los te maken, waaronder die van Design Thinking. Met name het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken geeft haar veel voldoening. Vernieuwende oplossingen voegen immers waarde toe aan de maatschappij en dit maakt haar werk betekenisvol. Ze is tevens de auteur van de whitepaper Artificial Intelligence en de Toekomst van Werk (Wise up, 2023).

Zo gaan we te werk

De training duurt 2 dagdelen van 3,5 uur. Wij streven naar 6-12 deelnemers per training. Onze ervaring leert dat hierdoor de interactie en betrokkenheid van de deelnemers optimaal is. De training wordt op ons kantoor in Cuijk georganiseerd. In overleg is het daarnaast mogelijk om maatwerk te leveren. De inhoud van de training wordt dan volledig afgestemd op uw organisatie en situatie.

JE INVESTERING

De kosten bedragen €295,- excl. BTW per deelnemer. Dit is all-in, dus alle cursuskosten zijn hierbij inbegrepen.

DUUR TRAINING 2 DAGDELEN VAN 3,5 UUR
GEGEVEN DOOR EEN EXPERT OP HET BETREFFENDE ONDERWERP
KENNIS IS METEEN TOEPASBAAR IN DE PRAKTIJK
RUIMTE VOOR HET STELLEN VAN VRAGEN
WISE UP HEEFT VEEL ERVARING OP HET GEBIED VAN KENNISDELING EN TRAININGEN

Testimonials

Open Universiteit
Open UniversiteitDieudonee Cobben
Lees verder
Elwin is een innovator en facilitator in hart en nieren. Elwin is in staat om snel te schakelen, ziet kansen die anderen niet zien, voorziet mensen van nieuwe inzichten, en dat allemaal op een constructief, opbouwende manier
Previous
Next
Elwin is een innovator en facilitator in hart en nieren. Elwin is in staat om snel te schakelen, ziet kansen die anderen niet zien, voorziet mensen van nieuwe inzichten, en dat allemaal op een constructief, opbouwende manier

Open Universiteit

Dieudonee Cobben

Schrijf je in voor de training

Ik heb eerst nog een vraag

Toch eerst nog wat vragen? neem dan contact met ons op of stel een vraag

Margot Vaarmeijer

Trainingscoördinator

Recente publicaties

middelbare scholier met boeken voor schooltrap
Nieuws
Subsidieregeling Verbinding po-vo van start!

De overgang van groep 8 naar de brugklas verloopt niet voor alle leerlingen moeiteloos. Om de overgang van po naar vo te versoepelen kan (in een coalitie) per school een subsidie van €60.000,- worden aangevraagd om leerlingen te ondersteunen bij deze overgang.

foto-blog-stakeholders--640x321
Blog
Omgaan met stakeholders - Onmisbare tips bij je projecten

In het werkveld komen we vaak tegen dat mensen boordevol goede ideeën en ambities zitten, maar niet goed weten hoe ze deze tot uitvoering kunnen laten komen. Om deze ideeën en ambities waar te maken en projecten succesvol te laten verlopen, is goed projectmanagement van groot belang.

Succesvolle netwerksamenwerking
Blog
In 4 stappen naar een succesvolle netwerksamenwerking

Een netwerksamenwerking zet je op om complexe vraagstukken op te lossen. Vraagstukken waarvoor meerdere specialismen van verschillende organisaties nodig zijn.

Vlaggen-753x321
Nieuws
Wat zijn de 5 grootste uitdagingen voor een gemeente bij de invoering van de spreidingswet?

Een goede samenwerking tussen gemeenten, provincies en het COA is nodig om de uitvoering van de spreidingswet succesvol te realiseren. Gemeenten zullen moeten samenwerken, innovatieve oplossingen moeten bedenken en investeren in communicatie en betrokkenheid om de grootste uitdagingen samen op te pakken.

Design Thinking 2.0: Hoe skills-gericht denken in je organisatie het innovatieve vermogen kan vergroten
Blog
Design Thinking 2.0: Hoe skills-gericht denken in je organisatie het innovatieve vermogen kan vergroten

Een diepgaand inzicht in de aanwezige skills van de eigen medewerkers biedt organisaties de mogelijkheid om hen op de juiste plek binnen het Design Thinking-proces in te zetten. Dit met het doel om de kans op betere innovaties te vergroten, maar daarnaast zeker ook om de individuele talenten van teamleden maximaal te benutten.

arbeidsmarkt en sociale zekerheid in Duitsland
Blog
Duitsland: een blik op de arbeidsmarkt en sociale zekerheid bij onze oosterburen

Net als Nederland kampt Duitsland met een krappe arbeidsmarkt. Duitsland stimuleert arbeidsmigratie van kenniswerkers en vakkrachten van buiten de EU om de huidige en toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken.