Skip to content
Nieuws

Onderzoek skillsbased arbeidsmarkt in Gelderland werkt aanstekelijk!

Whitepaper skillsbased arbeidsmarkt
Datum
13 december 2023
Leestijd
5 minuten
Deel

Wise up Consultancy deed in opdracht van de Provincie Gelderland een onderzoek naar de skillsbased arbeidsmarkt in Gelderland. Skillsbased werken is een benadering waarmee we de grote arbeidsmarktuitdagingen van deze tijd (krapte, mismatch, behoefte aan betekenisvol werk) kunnen oppakken. Wise up maakte daarom de balans op: wat kunnen we leren van hedendaagse skillsinitiatieven en wat is er nodig om onze arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken?

Skills
Binnen de hedendaagse arbeidsmarkt vindt er een verschuiving plaats van het denken in termen van functies en diploma’s naar het denken in termen van skills. Skills zijn vaardigheden die mensen bezitten of willen ontwikkelen, die ze kunnen inzetten op de arbeidsmarkt. Dankzij een focus op vaardigheden wordt de arbeidsmarkt toegankelijk voor meer mensen en wordt het eenvoudiger om tussen sectoren te wisselen van baan. Bovendien komt met een focus op skills het leren en ontwikkelen van mensen meer centraal te staan.

Daarmee biedt de skillsbenadering, als aanvulling op het traditionele, maar minder dynamische werken met diploma’s, een hoopvol pad richting een goed functionerende, flexibele arbeidsmarkt waarin vraag en aanbod in balans zijn en er sprake is van betekenisvol werken.

Wise up verkende de literatuur, sprak met regionale experts en ging de Gelderse skillsbased arbeidsmarkt op om met 12 skillsgerichte initiatieven te spreken. We voerden daarnaast drie casestudies uit.  Aan de hand van de verkregen data presenteert Wise up in een gloednieuw whitepaper de Gelderse skillsbased arbeidsmarkt. Welke resultaten worden behaald en wat is daarvoor nodig?

Volop in ontwikkeling
De skillsbased arbeidsmarkt is volop in ontwikkeling! Er komt bij het werken met skills veel energie vrij, die aanstekelijk werkt en mensen verleidt om met skills aan de slag te gaan. Op dit moment wordt er door diverse organisaties gepionierd en het lijkt erop dat er een nieuwe organisatievorm ontstaat die skillsbased denken in de praktijk brengt. Hiertoe ontwikkelde Wise up het Skillsbased Organisatie Model (SkillOM), dat organisaties helpt richting te geven en te werken aan hun skills-ambities.

Toekomstbestendig
De skillsbased arbeidsmarkt is interessant voor organisaties die in een dynamische arbeidsmarkt nadenken over hun continuïteit en zich realiseren dat ze dingen anders moeten gaan doen. Het op de juiste manier aanspreken van de vaardigheden en talenten van medewerkers is een cruciale stap. De whitepaper biedt inzicht in de benadering, geeft een beeld van wat er op dit moment al gebeurt en biedt aanknopingspunten voor een succesvolle toekomst.

Bent u nieuwsgierig geworden? We vertellen u graag veel meer over skillsgericht werken! Neem geheel vrijblijvend contact op met Jorcho van Vlijmen om een afspraak te maken. Download hier in de tussentijd het whitepaper.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.