Skip to content
Blog

De onmisbare rol van HR-strategie in tijden van personeelskrapte

Aantal gekleurde stukken uit een schaakspel
Datum
24 april 2024
Leestijd
3 minuten
Deel

Zowel in de publieke als de private sector is de rol van Human Resources (HR) van cruciaal belang voor het vinden van gekwalificeerd personeel. Vooral in tijden van grote personeelstekorten is een goed doordachte HR-strategie onmisbaar om het hoofd te bieden aan de uitdagingen en kansen die zich voordoen in het werkveld. In deze blog gaan we dieper in op waarom een sterke HR-strategie zo belangrijk is en wat het precies omvat.

Waarom is een sterke HR-strategie onmisbaar?

Een HR-strategie is de ruggengraat van elke succesvolle organisatie, vooral in tijden van personeelskrapte. Of het nu gaat om een snelgroeiende start-up die behoefte heeft aan een flexibel personeelsbestand, een gevestigde onderneming die worstelt met het behoud van talent of een overheidsinstelling die te maken heeft met vergrijzing, een HR strategie biedt antwoord op de vraag hoe je als organisatie moet omgaan met deze uitdagingen. Voor organisaties, die te maken hebben met een krimpende talentenpool, is het aantrekken van de juiste mensen een prioriteit. Echter, het aantrekken van talent is slechts het halve verhaal. Er komt namelijk meer bij kijken:

 1. Talent aantrekken en behouden: In een krappe arbeidsmarkt is het cruciaal om talent aan te trekken en te behouden. Een effectieve HR-strategie omvat methoden om aantrekkelijk te zijn voor potentiële kandidaten en om de betrokkenheid en tevredenheid van huidige werknemers te bevorderen.
 2. Optimaliseren van prestaties: Door middel van duidelijke doelstellingen, regelmatige feedback en passende beloningen kan een goede HR-strategie de prestaties van de huidige werknemers verbeteren en de productiviteit van de organisatie verhogen.
 3. Adaptief vermogen: Een dynamische HR-strategie stelt organisaties in staat om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, zoals personeelstekorten of technologische veranderingen en om flexibel te blijven als organisatie met betrekking tot personeelsbeheer.

Welke elementen bevat een HR-strategie?

Voordat je aan de slag kan gaan met je HR-strategie is het belangrijk dat er een organisatiestrategie is vastgesteld. De eerste stap hierin is het opstellen van de doelen en capaciteit van je organisatie. Op basis hiervan kan je toekomstige behoeften/ambities opstellen. Na het vaststellen van de bedrijfsdoelen, het in kaart brengen van je huidige capaciteit en het voorspellen van toekomstige behoeften, kan je een HR-strategie gaan opstellen.

Een goede HR-strategie omvat verschillende componenten die samenwerken om de doelstellingen van de organisatie te ondersteunen:

 • Werving en selectie: Het aantrekken en selecteren van gekwalificeerde kandidaten die passen bij de organisatiecultuur en die de vereiste vaardigheden en ervaring hebben.
 • Onboarding en integratie: Het verwelkomen en integreren van nieuwe medewerkers in de organisatie, zodat ze snel productief kunnen worden.
 • Talentontwikkeling en opleiding: Het bieden van mogelijkheden voor groei en ontwikkeling aan werknemers, zodat ze hun vaardigheden kunnen verbeteren en doorgroeimogelijkheden hebben binnen de organisatie.
 • Prestatiemanagement: Het vaststellen van duidelijke doelstellingen, het regelmatig evalueren van prestaties en het bieden van constructieve feedback om de prestaties te verbeteren.
 • Veilige werkomgeving: Het creëren van een positieve en veilige werkomgeving en het oplossen/bespreken van eventuele conflicten of problemen op een eerlijke en constructieve manier.
 • Beloningen en erkenning: Het bieden van beloningen en erkenning voor prestaties om de betrokkenheid en motivatie van werknemers te vergroten.

Zoals hierboven staat beschreven gaat een goede HR-strategie verder dan alleen het aantrekken en behouden van talent. Het omvat ook het optimaliseren van de prestaties van medewerkers, het managen van veranderende behoeften en het plannen voor de toekomst. Dit is waar strategische personeelsplanning (SPP) in het spel komt.

Waarom is Strategische Personeelsplanning (SPP) de volgende stap in je HR-strategie?

Personeelstekorten hebben een grote impact op organisaties. Strategische personeelsplanning (SPP) biedt een overkoepelend kader voor personeelsmanagement op lange termijn. Het helpt organisaties bij het identificeren van hun toekomstige personeelsbehoeften op basis van hun strategische doelen.

Een effectieve SPP omvat verschillende belangrijke aspecten:

 1. Analyseer de omgeving, breng de externe en interne ontwikkelingen in kaart;
 2. Definieer de strategische positionering en de koers van de organisatie voor de toekomst en maak een impactanalyse op de organisatie;
 3. Maak een analyse hoe de personeelsbehoefte in de toekomst eruitziet;
 4. Breng het huidige personeelsbestand in kaart;
 5. Identificeer de frictie tussen het benodigde en het huidige personeelsbestand en bepaal welk(e) beleid, acties of interventies nodig zijn om de kloof te dichten;
 6. Implementeer dit beleid, voer interventies en acties uit;
 7. Evalueer de effectiviteit.

Door middel van een goed doordacht SPP-proces kunnen organisaties zich proactief voorbereiden op personeelstekorten en zich positioneren voor toekomstige groei en succes.

Conclusie

Een sterke HR-strategie is van onschatbare waarde voor organisaties die te maken hebben met personeelskrapte. Door het implementeren van strategische personeelsplanning kunnen organisaties zich sterk positioneren op de arbeidsmarkt, zelfs in uitdagende omstandigheden. Het is essentieel voor organisaties om te investeren in hun HR-functie en ervoor te zorgen dat ze beschikken over de juiste strategieën en processen om hun personeelsbehoeften op lange termijn te beheren en te voldoen aan de eisen van een steeds veranderende arbeidsmarkt.

Benieuwd wat Wise up kan betekenen?

Bij Wise up begint het SPP-proces met een diepgaande analyse van de organisatie. Dit omvat het identificeren van hiaten in het bestaande personeelsbestand, het evalueren van de huidige vaardigheden en competenties van medewerkers en het voorspellen van toekomstige personeelsbehoeften op basis van de strategische doelen van de organisatie.

Met deze inzichten stelt Wise up een SPP-plan op dat organisaties helpt om proactief te reageren op personeelstekorten en zich voor te bereiden op toekomstige groei. Of het nu gaat om het werven van specifieke vaardigheden, het ontwikkelen van opvolgingsplannen voor cruciale posities of het implementeren van flexibele personeelsbeheerstrategieën, Wise up heeft de kennis in huis om organisaties te helpen bij elke stap van het proces.

duitsland-een-blik-op-de-arbeidsmarkt-en-sociale-zekerheid-bij-onze-oosterburen

Over Wise up Consultancy: Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren. Hiermee bewerkstelligen we maatschappelijke impact door de arbeidsmarkt in balans te houden en zo veel mogelijk mensen mee te laten doen.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.

Gebruikte bronnen

Haan, K. (2023, 3 januari). Strategic Human Resource Management (2024 Guide). Forbes Advisor. https://www.forbes.com/advisor/business/strategic-human-resource-management/

HR-strategie | Berenschot. (z.d.). Berenschot. https://www.berenschot.nl/human-capital/hr-strategie#:~:text=Het%20geeft%20structuur%20en%20houvast,juridische%20voorwaarden%20en%20financi%C3%ABle%20kaders.

Managementboek.nl. (2019, 1 maart). HOE-boek voor strategische personeelsplanning door Hanneke Moonen – Managementboek.nl. https://www.managementboek.nl/boek/9789058716750/hoe-boek-voor-strategische-personeelsplanning-hanneke-moonen

MOON. (2021, 22 maart). Publicaties – Moon HRM. Moon HRM. https://www.moon-hrm.nl/publicaties/

Van Der Linden, F. (2023, 7 maart). 5 stappen om te komen tot een succesvolle HR-strategie. https://www.linkedin.com/pulse/5-stappen-om-te-komen-tot-een-succesvolle-frank-van-der-linden/?originalSubdomain=nl

WERKbedrijf. (2024, 24 januari). Ruim de helft van de vacatures nog moeilijk vervulbaar. https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/werving-behoud/ruim-de-helft-van-de-vacatures-nog-moeilijk-vervulbaar