VSO en PrO scholen zetten onder begeleiding van Wise up mooi projectresultaat neer

Europese unie

Lars Damen, adviseur bij Wise up is projectleider voor een samenwerkingsverband van VSO- (voortgezet speciaal onderwijs) en PrO-Scholen (Praktijk Onderwijs) in en rondom Tilburg. Dit project wordt ondersteund vanuit de Europese Unie en valt onder de themalijn “actieve inclusie”. Doel van dit project is om kwetsbare jongeren een grotere kans op de arbeidsmarkt te bieden.

Afgelopen jaar hebben in totaal 467 leerlingen van alle deelnemende scholen begeleiding ontvangen vanuit het project in de vorm van stagebegeleiding en opleiding richting een beroep middels praktijkvakken. De inzet van de leraren en stagebegeleiders is de kern van het project en daar ontvangen de scholen ondersteuning op. Afgelopen jaar is het project met een zeer goede projectrealisatie afgesloten. De extra middelen die de scholen zullen ontvangen worden goed besteedt aan de verbetering van het onderwijs voor de leerlingen. Ook dit jaar voert Wise up de projectleiding uit en zal samen met de scholen weer een mooi resultaat gaan neerzetten.

Naast begeleiding voor leerlingen staat ook betere samenwerking tussen de scholen en de gemeente Tilburg centraal binnen het project. Samen zijn deze partners in de regio aan zet om de jeugdwerkeloosheid onder kwetsbare jongeren terug te dringen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lars Damen, Consultant Wise up.

 

Gelderland Arbeidswijs binnenkort van start

De Provincie Gelderland wil investeren in vernieuwing van de arbeidsmarktaanpak. Wise up zal ondersteuning gaan bieden bij een sociaal innovatietraject gericht op de arbeidsmarkt en arbeidsorganisatie. Daartoe worden in de regio onder de noemer Gelderland Arbeidswijs partijen uit de quattro-helix gevraagd om ideeën in te dienen rondom een thema. De plannen worden beoordeeld door een deskundige jury. Momenteel zijn we bezig met het plan van aanpak te ontwikkelen, het communicatieplan op te stellen en de lancering voor te bereiden. Het thema moet nog worden bepaald.

shutterstock_157217147 (3)

Nieuwe collega’s en consultants van Wise up

Wise up heeft twee nieuwe consultants; Richard Huisman en Marc Jacobs. Richard zal de werkzaamheden van Maartje Geenen overnemen voor Gemeente Roermond als lid van het Beleidsteam. Maartje gaat na 10 jaar consultant bij Wise up te zijn geweest een nieuwe uitdaging aan bij ROC Gilde Opleidingen als Strategisch Beleidsadviseur. Marc Jacobs is ter uitbreiding en versterking van het Wise up team en is momenteel al actief in de rol van projectleider Arbeidswijs voor de Provincie Gelderland.

Knipsel


Richard Huisman
, senior consultant
Linkedin

 

Naamloos
Marc Jacobs, senior consultant
LinkedIn

 

Innovatieve matchingssite talentuitnoordoostbrabant.nl van start

Het werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant helpt jaarlijks circa 11.000 werkzoekenden in de regio aan een baan. Zij heeft een nieuwe tool: www.talentuitnoordoostbrabant.nl . Op deze matchingsite presenteren talenten zich aan werkgevers via een kort filmpje. De talenten doen dat onder de noemer: je bent meer dan je CV. Werkgevers kunnen de filmpjes bekijken en een selectie maken van interessante kandidaten. Hebben ze belangstelling, dan kunnen ze direct een kennismakingsgesprek aanvragen. Het werkgeversservicepunt verwacht dat op deze manier nog meer matches op werk ontstaan.

Naamloos

Talentuitnoordoostbrabant.nl
Om een werkgever nog beter van dienst te zijn, krijgt deze sinds kort de mogelijkheid om zelf online te zoeken naar geschikte talenten via Talentuitnoordoostbrabant.nl. Veel werkgevers willen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze staan ook open voor mensen die nu nog aan de kant staan. Ze willen werken aan een inclusieve arbeidsorganisatie waarin iedereen mee kan blijven doen. Dan is vindbaarheid van geschikte talenten cruciaal. Het werkgeverservicepunt opent hiermee vanuit de uitkeringsbestanden een etalage waarin te zien is dat er veel goede mensen in deze bestanden zitten. Het talent en de competenties die deze werkzoekenden hebben, gaan nog vóór recente werkervaring of diploma’s. Ook eventuele extra’s voor werkgevers (proefplaatsingen, loonkostensubsidies, kortingen etc.) zijn meteen inzichtelijk per kandidaat.

Het werkgeversservicepunt
Er zijn veel werkzoekenden, soms langere tijd levend van een uitkering, die dolgraag aan de slag willen nu de economie aantrekt. 51 accountmanagers van het werkgeversservicepunt bezoeken dagelijks werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Zij stellen (zonder kosten) geschikte kandidaten aan de werkgever voor. Dit kan gaan om een veelheid aan doelgroepen: jongeren, 50-plussers, arbeidsbeperkten, statushouders, werkloze zzp-ers etc. Het werkgeversservicepunt is een samenwerkingsverband van de 16 gemeenten in Noordoost-Brabant, UWV, IBN, Weener XL en WSD.

De heer Huib van Olden, wethouder Sociale Zaken van de gemeente ’s-Hertogenbosch, voorzitter van de arbeidsmarktregio Noordoost Brabant
“In een steeds dynamischere arbeidsmarkt is het belangrijk om alle aanwezige talenten te benutten. Ik vind het goed dat we daarbij innoveren. Dit doen we door werkgevers direct inzicht te geven in onze werkzoekendenbestanden.Talentuitnoordoostbrabant.nl is voor mij een soort tinder van de arbeidsmarkt”.

Goed initiatief
Voor een goed ondernemersklimaat en een sterke concurrentiepositie is balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt onmisbaar. Inzicht bieden in het aanbod aan werkgevers is daarbij cruciaal. Zeker nu door digitalisering en automatisering het beroepenveld sterk verandert. Met deze tool zorgt het werkgeversservicepunt voor meer transparantie op de arbeidsmarkt voor bedrijven. Daarom ondersteunen naast de lokale overheid ook de sociale partners bestaande uit Brabant-Zeeuwse Werkgevers (BZW),  FNV en CNV van harte dit initiatief.

De heer Kees van Geffen, wethouder Sociale Zaken van de gemeente Oss en voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Arbeidsmarkt van de 16 gemeenten in Noordoost-Brabant
“Mooi dat we dit met alle partners bereikt hebben. Prima zaak dat alle gemeenten, UWV, de SW-bedrijven en sociale partners meedoen. Zo vormen we in onze regio één aanspreekpunt voor de werkgever die op zoek is naar talent. Als de werkgever in de regio dat wil, kan hij via deze site in een oogopslag zelf zien wat onze werkzoekenden in huis hebben”.   

Door ontwikkelen
De komende periode wordt ingezet op doorontwikkeling van de website in Noordoost-Brabant. Er moeten nog meer veel filmpjes op komen van werkzoekenden uit de hele regio zodat er meer mogelijkheden zijn voor matches.

Deze tool kan werkgevers ook helpen om aan de verplichtingen van de zgn. quotumwet te voldoen. Doel van deze wet is om 125.000 banenafspraken in 2025 voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. Het werkgeversservicepunt biedt hierbij praktische ondersteuning.

Uiteindelijk leidt dit initiatief tot meer plaatsingen op werk hetgeen de maatschappelijke kosten van werkloosheid verlaagt. Ook krijgen mensen veelal een beter toekomstperspectief door een baan.

De heer Gaby Westelaken, Directeur GWS dé schoonmaker en kartrekker Socialer Ondernemen Agrifood Capital werkt!
“De persoonlijke presentatie van de kandidaten geeft ze een gezicht. Een werkgever wil een gevoel hebben bij een kandidaat. Door de persoonlijke presentaties van de talenten op deze site krijgt een werkgever meteen inzicht. Mooi om te zien dat alle betrokken partijen in de regio hierin samenwerken. Zowel werkgevers, overheid als de vakbond. Want zo kunnen we de talenten sneller vinden en matchen”.  


Betrokken Consultant van Wise up is directeur Inge Willems als 
coördinator Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant.

 

Consultant onderwijs-arbeidsmarkt, Zuidoost-Nederland

Vacature consultant onderwijs-arbeidsmarkt,  32-38 uur per week 

Op zoek naar een tweede stap in je carrière? Ben jij ambitieus, gedreven en beschik jij over een hoge dosis energie? Ben jij een ondernemer, resultaat gedreven en commercieel ingesteld? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Als consultant van Wise up ben je specialist op het terrein van arbeidsmarkt en onderwijs. Je hebt veel inhoudelijke kennis en een echte hands on mentaliteit. Wise up levert project- en programmamanagers, doet onderzoek en geeft advies. We voeren opdrachten uit voor provincies, gemeenten, zorg- en onderwijsinstellingen. We zijn een klein en innovatief team en zoeken een gedreven collega die direct inzetbaar is.

Taken

Je legt contacten met de opdrachtgevers van een tweetal opdrachten, kijkt wat er moet gebeuren en plant en organiseert het werk.

 • Ook onderhoud je actief een netwerk van organisaties waar mogelijk nieuwe opdrachten uit naar voren kunnen komen.
 • Je hebt verstand van zaken van de onderwijswereld en kent de hele keten van VMBO tot WO evenals volwasseneducatie. Je bent bekend met de trends op de arbeidsmarkt.
 • Je brengt nieuwe ideeën in en pakt vervolgens zaken snel en adequaat op zodat de klant echt het gevoel heeft verder te komen.
 • De werkzaamheden bevinden zich op het snijvlak van strategische beleidsontwikkeling en proces- en projectmanagement.
 • Je bent een echte verbinder. Leidinggeven aan (kleine) teams gaat je goed af. Daarbij neem je een faciliterende houding aan zodat de medewerkers zelf vooruit kunnen om de gewenste resultaten te bereiken.
 • Als consultant werk je veelal op locatie van de opdrachtgever.

 Functie-eisen

 • Een ondernemend talent met commerciële vaardigheden
 • Tenminste 5 jaar werkervaring als (project-)manager of beleidsadviseur in sociale zekerheid, arbeidsbemiddeling en/of onderwijs
 • Per 1 mei beschikbaar voor minimaal 32 tot maximaal 38 uur per week
 • Een afgeronde universitaire opleiding in een bedrijfskundige, onderwijskundige of sociaalwetenschappelijke richting
 • Woonachtig in het oostelijk deel van Noord-Brabant, Noord-Limburg of Zuid-Gelderland.
 • In bezit van een regionaal netwerk en/of de bereidheid deze te ontwikkelen
 • Een rijbewijs.

Gevraagde competenties

 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Commercieel talent
 • Zelfstandig kunnen werken
 • Hands on mentaliteit
 • Analytisch denkvermogen
 • Goed kunnen luisteren
 • Strategisch en tactisch-operationeel sterk
 • Leiding kunnen geven

Het aanbod

 • Wij bieden een werkplek waar je het consultancy-vak uitstekend kunt uitoefenen en uitbouwen.
 • Je werkt voor allerlei organisaties zodat het werk erg afwisselend is en telkens weer nieuwe uitdagingen biedt.
 • Het betreft een prettige werkplek in een kleine, slagvaardige organisatie in de regio Noordoost-Brabant.
 • Werken bij Wise up betekent veel eigen verantwoordelijkheid, ontplooiing en de mogelijkheid om snel kennis en ervaring te delen met je collega’s door de korte lijnen die er zijn.
 • Je wordt onderdeel van een prettig team met veel aandacht voor bijscholing en teamontwikkeling.
 • Als de directeur tijdelijk veel afwezig is door een interim-opdracht, kun je doorgroeien tot haar vaste vervanger.
 • Je begint met een tijdelijk contract met een marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een auto van de zaak.
 • Doorgroei naar een vaste functie behoort tot de mogelijkheden.

 

Je kunt reageren tot en met 24 maart door je uitgebreide CV met motivatie te mailen naar de directeur van Wise up Consultancy bv, Drs. Inge Willems MMS, email: info@wiseup.nl.

 

 

 

Bekijk de film – Damian aan het werk

Op dit moment werkt onze consultant Jan-Paul Röst voor alle scholen van het speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs in Tilburg en omgeving. Met behulp van subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) begeleiden de scholen hun leerlingen zo goed mogelijk naar arbeid. Binnen het project worden enkele leerlingen die een extra steuntje in de rug nodig hebben, intensief begeleid op hun stageplek middels intensieve jobcoaching.

Bekijk hier voor de film van Damian die intensief begeleid wordt. Deze film is gemaakt in het kader van de ESF-awards, een prijsvraag voor ESF projecten. Hoe meer stemmen we via facebook ontvangen, des te meer kans we maken op de award!

Met het ESF zet Nederland in op re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (actieve inclusie), behoud en verbetering van de inzetbaarheid van werkenden en ondersteuning van kwetsbare werkzoekenden. De subsidies die dankzij het ESF worden verleend aan projecten helpen mensen aan een (betere) baan, geven kansarmen een plaats in de maatschappij en zorgen voor gelijke kansen voor iedereen.

 

europees-sociaal-fonds

Mood-app geeft tevredenheid een gezicht

Het is voor organisaties sinds kort mogelijk om direct online inzicht te krijgen in de relatie medewerker-cliënt. Die relatie speelt vooral bij persoonlijke zorg aan huis, zoals kraam- of thuiszorgorganisatie een grote rol in de klantbeleving. Bent u als manager altijd al benieuwd geweest of de cliënt wel tevreden is met de medewerker die hij van uw organisatie krijgt toegewezen? Dan kunt u dat nu via een door ons ontwikkelde mood-app achterhalen. De mood-app die we daarvoor samen met een zorgorganisatie hebben ontwikkeld, stelt zowel cliënt als medewerker dagelijks in staat zijn tevredenheid in te voeren.

U of de planner krijgt een zgn. dashboard waarmee hij de tevredenheid kan monitoren en direct kan ingrijpen in de bezetting indien nodig. De mood-app is ingebouwd in een zgn. corporate communicatie app, een soort intranet dus. Daarin kunt u ook nieuwsberichten kwijt en alle relevante adressen voor uw medewerkers up-to-date houden.

communicatie

De corporate communicatie app is geschikt voor grote zorgorganisaties met 250+-medewerkers en heeft ook een social-knop waarmee teams met elkaar hun berichten uitwisselen. Juist nu medewerkers steeds minder op locatie van de werkgever komen en zelfstandig hun functie verrichten, is het van belang om hen de mogelijkheid te geven tot sociale uitwisseling. De mood-module is er niet om de werknemer te controleren maar hem of haar de mogelijkheid te geven om signalen naar de organisatie te geven over de eigen tevredenheid en die van de cliënt.

Voor het opzetten van een project voor de implementatie van de mood app in uw organisatie, is de aanvraag van ESF-subsidie mogelijk (zie ander artikel van deze nieuwsbrief).

Interesse? Neem dan z.s.m. contact op met Jan-Paul Röst via janpaul.rost@wiseup.nl  of met Inge Willems via inge.willems@wiseup.nl

Hoe zelfsturend is mijn team?

lars“De sfeer in het team is goed”. “We werken goed met elkaar samen”. “We hebben respect voor elkaar en laten elkaar uitpraten”. “We willen er echt samen iets moois van maken”. Kortom het team geniet van de vrijheid van zelfsturing.

Maar hoe werkt een team eigenlijk? Hoe komt het dat een team effectief is of juist niet? Daar hebben veel medewerker nog nooit over na hoeven denken en anders zeker niet zo bewust. Dus in hoeverre kunnen we dat van medewerkers verwachten. Teams moeten hierbij een handje worden geholpen.  

Om dit te realiseren hebben wij de zelfsturingscan voor teams ontwikkeld. Deze scan helpt teams enorm om inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de zelfsturende van het team, denk hierbij aan zaken als: In hoeverre voelen wij ons een team? Hoe gaan wij om met assertiviteit? Geven wij wel goed feedback aan elkaar? Kunnen wij omgaan met tegen slagen?

Het innovatieve zit niet in het vorm waarop deze scan wordt vormgegeven want er zijn al veel persoonlijkheidstesten en vragenlijsten. Wel innovatief is de manier waarop teams de resultaten tot zich krijgen. Want ook je instrument moet aansluiten bij de principes van zelfsturing.

Elke manager of coach die zelfsturende teams begeleidt, merkt dat de zelfsturing tussen teams enorm verschilt en er binnen vrijwel alle teams verbetering mogelijk is. Dit is niet zo gek want er wordt iets heel nieuws gevraagd van teams en hun leden. Medewerkers moeten nieuwe competenties ontwikkelen, en leren kijken naar de prestaties van het team als geheel. Waar men zich voorheen voornamelijk druk moest maken over het eigen functioneren, is het nu dus ook van belang je druk te maken over het functioneren van je andere teamleden. Want als zelfsturend team sta je samen voor een uitdaging.

Met de zelfsturingscan geven we teamleden handvatten om aan de zelfsturing te werken. Dit doen we door:

 • Teams op een begrijpelijke manier inzicht te geven in de karakteristieken van hun eigen team.
 • Teams op micro niveau tips te geven wat ze kunnen verbeteren zodat ze kleine stapjes kunnen nemen die behapbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan wisselend voorzitterschap in teamvergaderingen.
 • Teams aan te moedigen om zelf oplossingen te bedenken.
 • Teams zelf een plan van aanpak te laten maken om de zelfsturing te verhogen. Dit proces kan ondersteund worden door middel van coaching.

De zelfsturingsscan is al bij meerdere teams uitgezet. De reacties vanuit het team en van de managers waren zeer positief. De managers gaven aan dat ze de teams herkenden in de resultaten en dat zelfsturing nu veel meer een geladen begrip geworden is binnen de teams. De teams gaven aan er echt iets mee te kunnen en het gesprek samen aan te gaan.

Probeer zelf nu ook geheel vrijblijvend en kosteloos de zelfsturingstest uit bij één van uw teams. Interesse? Neem dan z.s.m. contact op met Lars Damen via lars.damen@wiseup.nl of met Inge Willems via inge.willems@wiseup.nl