Publicaties
Al onze inzichten op een rij
Geregeld plaatst Wise up interessante content over de thema’s waar we ons bij Wise up mee bezighouden. We delen graag onze kennis via blogs, whitepapers en nieuwsartikelen. Benieuwd naar onze publicaties? Klik dan hieronder op het desbetreffende onderwerp.
Zoeken
Filter op
Op 11 september 2024 in Roermond hebben 19 arbeidsmarktpartners in de regio Midden-Limburg, waaronder de gemeenten Roermond, Weert, Cranendonck, Leudal, Roerdalen, Maasgouw, Echt-Susteren en Nederweert, het UWV, SBB, werkgeversorganisaties, vakbonden en onderwijsinstellingen, gezamenlijk een intentieverklaring ondertekend. Hiermee spreken zij uit om intensief samen te werken rondom de gezamenlijke regionale arbeidsmarktopgaven. Deze samenwerking vormt de basis voor een goed functionerende arbeidsmarktregio Midden-Limburg.
Vanaf vandaag kunnen werkgevers in Nederland een subsidieaanvraag indienen om statushouders te ondersteunen bij het vinden van werk en integratie in de samenleving. Deze nieuwe regeling biedt financiële ondersteuning voor initiatieven die gericht zijn op de begeleiding, opleiding en duurzame inzetbaarheid van statushouders in bedrijven en organisaties.
Er zijn nu ook subsidies beschikbaar voor techniekonderwijs op het HAVO en VWO. Onder de naam Techkwadraat zal deze subsidie worden uitgegeven. Het STO-programma heeft techniekonderwijs onder vmbo-leerlingen op de kaart gezet en hun onderwijs verrijkt met bedrijfsbezoeken, challenges en lessen aantrekkelijker gemaakt. Voor de andere leerlingen was er tot nu toe nog geen programma om techniek meer op de kaart te zetten. Via een van de laatst goedgekeurde groeifondsaanvragen hebben het ministerie van OCW en EZK ook geld weten vrij te maken voor het niet-vmbo onderwijs.
De overgang van groep 8 naar de brugklas verloopt niet voor alle leerlingen moeiteloos. Om de overgang van po naar vo te versoepelen kan (in een coalitie) per school een subsidie van €60.000,- worden aangevraagd om leerlingen te ondersteunen bij deze overgang.
Een goede samenwerking tussen gemeenten, provincies en het COA is nodig om de uitvoering van de spreidingswet succesvol te realiseren. Gemeenten zullen moeten samenwerken, innovatieve oplossingen moeten bedenken en investeren in communicatie en betrokkenheid om de grootste uitdagingen samen op te pakken.
De skillsbased arbeidsmarkt is interessant voor organisaties die in een dynamische arbeidsmarkt nadenken over hun continuïteit en zich realiseren dat ze dingen anders moeten gaan doen. Het op de juiste manier aanspreken van de vaardigheden en talenten van medewerkers is een cruciale stap. De whitepaper biedt inzicht in de benadering, geeft een beeld van wat er op dit moment al gebeurt en biedt aanknopingspunten voor een succesvolle toekomst.
Op 20 november vond in Assen de jaarconferentie Techniekpact plaats. Het tienjarig bestaan van de dit samenwerkingsverband tussen de regio’s, de techniekbranches, onderwijs en de ministeries van EZK, SZW en OCW om de arbeidsmarkttekorten in de techniek werd hier gevierd.
Onlangs heeft Wise up het Whitepaper 'Artificial Intelligence en de Toekomst van Werk: 6 strategieën voor het benutten van kansen' gepubliceerd. Dit whitepaper, geschreven door Lisa Kessels en Bart Rikken, biedt een diepgaande analyse van de impact van AI op de arbeidsmarkt en werpt een blik op mogelijke toekomstige ontwikkelingen.
Het is overduidelijk dat het gebrek aan personeel in de publieke sector grote gevolgen heeft voor de kwaliteit van de dienstverlening in onze maatschappij. Op den duur leiden tekorten ook tot daadwerkelijke verstoringen van de samenleving. Dit is niet wenselijk en de handen moeten ineen geslagen worden om dit aan te pakken! Het oplossen van dit probleem is een doel dat veel mensen binnen de publieke sector drijft.
Hoe zullen banen en vaardigheden van werknemers zich de komende vijf jaar ontwikkelen? Deze vraag is uiterst relevant, zeker gezien recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
Verschillende ministeries slaan de handen ineen om de arbeidstekorten van technici en ict’ers voor de klimaat- en digitale transitie terugdringen.
Het nieuwe platform voor werk is live! Werkzoekenden, werkgevers en werknemers in Noordoost-Brabant kunnen terecht op www.1werkcentrum.nl voor al hun vragen over werk, opleiding en personeel.
Provincie Gelderland en de zes arbeidsmarktregio’s sluiten een Gelrepact om samen de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Inge Willems is sinds 2021 kwartiermaker voor het opzetten van het Gelrepact, daarbij ondersteund door Sara Lutgerink.
Welke digitale skills van werknemers zijn essentieel om de energietransitie waar te maken? Hoe kunnen we deze skills opschalen en versnellen via een slim samenspel van landelijke en regionale aanpak?
Alle trainingen die in deze zomereditie van onze Academy aangeboden worden zijn erop gericht om jou als professional op te leiden op relevante thema’s in het werkveld van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Kunnen je huidige kennis en competenties wel een boost gebruiken? Dan ben je bij ons aan het goede adres.
De eerste 2 gratis masterclasses Netwerksamenwerking zitten er alweer op. Dit gebeurde online. In een hoog tempo leerden de 14 deelnemers de basisprincipes van de netwerktheorie kennen.
Kon je maar in de toekomst kijken…. Dat maken wij nu mogelijk voor jou. Hiervoor hebben we een nieuwe dienst ontwikkeld: de Wise up Arbeidsmarkt Analyse.
De energietransitie leidt tot kansen op de arbeidsmarkt. Inge Willems heeft meegedaan aan een webinar ‘kansen in de arbeidsmarkt door de energietransitie!’ georganiseerd door Brabant Leert.
1 november stond de Dag van het Klimaatakkoord in het teken van ‘Versnellen naar Parijs’. Ed Nijpels begon de dag met de vaststelling dat er nog veel meer moet gebeuren dan dat we nu al doen, maar dat we de Dag van het Klimaatakkoord gaan gebruiken om te kijken naar wat er al goed gaat en wat we hiervan kunnen leren.
Wethouder Huib van Olden van gemeente ’s-Hertogenbosch heeft donderdag 15 juli samen met de directeur van de VNG Gert-Jan Bakker het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (Landelijk WSP) gelanceerd.
Ben jij er ook bij? Op 14 juni (13.30-17.00uur) is de Jaarconferentie Techniekpact 2021. Meld je snel aan want de eerste 400 inschrijvingen ontvangen een speciale verrassing op hun huisadres. Voor de ware thuisbeleving van dit online event!
In 2018 startte Lars Damen als kwartiermaker Human Capital Topsectoren voor Regio West-Brabant (RWB). In opdracht van RWB stelde Lars Human Capital Agenda’s (HCA’s) op voor de High Tech & Maintenance, AgroFood & Biobased en Logistiek.
Door de langdurige maatregelen tijdens de Coronacrisis hebben veel zelfstandig professionals het nog steeds moeilijk om hun hoofd boven water te houden. Speciaal daarvoor zijn een aantal BOOSTtalks opgenomen.
Vanaf 1 juli 2021 is het Landelijk Schakelpunt Werkgevers geen pilot meer onder de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt. Het wordt structureel belegd in de regio die zich daarvoor vrijwillig heeft opgeworpen: Arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant.
Vanaf 1 januari 2022 gaat het nieuwe inburgeringsstelsel van start. Vanaf dit moment komt de regievoering over het integratieproces van de nieuwkomer te liggen bij de gemeenten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt gemeenten bij de voorbereiding op de nieuwe wet, onder andere door het organiseren van een pilotprogramma.
In opdracht van LVO Weert heeft Wise up Consultancy een consultatie uitgevoerd om te kijken óf en op welke wijze een samenwerking tussen scholen en partners in Weert mogelijk is.
De Coronacrisis maakt het extra duidelijk. Niet alleen het aantal bedden is de rem op de zorg die geleverd kan worden maar ook de mensen die het moeten doen!
In opdracht van Healthcare for Internationals doet Wise up Consultancy onderzoek naar internationale werknemers. Healthcare for Internationals is een non-profit coöperatie van zorgaanbieders die hun zorg toegankelijker willen maken voor internationale werknemers.
Op 3 september 2020 was de eerste succesvolle opname van een reeks van 5 BOOST COLLEGES. Bij dit eerste college was Inge Willems spreker vanuit haar rol als regionaal manager van Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant. Het college gaat over het creëren van een nieuw perspectief voor zelfstandig ondernemers.
In de afgelopen maanden heeft de verspreiding van het coronavirus voor een enorme crisis van de economie gezorgd die waarschijnlijk de komende jaren haar sporen zal nalaten. Dit heeft meerdere gevolgen: voor het arbeidsmarktbeleid, dat hier snel op moet inspelen, en ook voor de door te rekenen ontwikkelingen. Er sprake van een enorme disruptie.
Afgelopen donderdag 18 juni vond de webinar talkshow 'Van kramp naar kracht' plaats. Met een aantal bekende sprekers en Brabantse ondernemers gingen we in gesprek over de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt.
Op woensdag 24 juni 2020 vond de Top ENZuid 'Groene Chemie, Nieuwe Economie' plaats, dit keer in de vorm van een online event. De deelnemers van ENZuid presenteerden hier de startnotitie ‘Groene chemie, nieuwe economie - Ketentransitie in de procesindustrie’.
Op maandag 15 juni 2020 vond de Jaarconferentie Techniekpact 2020 plaats, dit keer in de vorm van een online event, waarbij de presentatie in handen was van cabaretier Dolf Jansen.
Guus Fonteijn is vrijdag 24 april door burgemeester Antoine Walraven van de gemeente Mill en Sint Hubert namens de koning benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.
Veel zzp’ers in de regio Noordoost Brabant hebben het zwaar met de maatregelen die rondom het coronavirus zijn genomen. De rijksoverheid heeft voor zzp’ers maatregelen geformuleerd om het leed te verzachten.
Wise up Consultancy helpt bedrijven met de zgn. SLIM-regeling.
Onze inzichten in je inbox?
Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.