Skip to content
Nieuws

Dag van het Klimaatakkoord

Datum
11 november 2021
Leestijd
2 minuten
Deel

1 november stond de Dag van het Klimaatakkoord in het teken van ‘Versnellen naar Parijs’. Ed Nijpels begon de dag met de vaststelling dat er nog veel meer moet gebeuren dan dat we nu al doen, maar dat we de Dag van het Klimaatakkoord gaan gebruiken om te kijken naar wat er al goed gaat en wat we hiervan kunnen leren. Een dag vol klimaatinspiratie dus. Van dates tussen de Jonge Klimaat Beweging en Shell, PhD onderzoeken naar duurzame chemische toepassingen, gesprekken tussen CEO’s en ervaringen over de inzet van waterstof. Bijna alle onderwerpen kamen aan bod in maarliefst 28 deelsessies.

Alle inspiratie was gericht op de uitvoering van het Klimaatakkoord. Maar uitvoering gaat verder dan planvorming en de RES’en. Er zijn namelijk ook mensen nodig in de uitvoering. Staatssecretaris Dilan Yesilgoz benadrukte dit ook in haar openingsspeech; het enorme tekort aan technici in Nederland. Want hoe kunnen we versnellen zonder voldoende opgeleid personeel?

Ook in de deelsessie over arbeidsmarkt & onderwijs kwamen verschillende initiatieven voorbij, met name voor het bereiken van doelgroepen en het opleiden van mensen. Met presentaties van KEK, JKB, HAN, Alliander, Nationaal Energietraineeship en FNV bleek maar weer dat er al veel goed gaat, maar dat de kunst zit in het opschalen en het verhelpen van knelpunten gaandeweg.

Goed om weer eens stil te staan bij wat er nodig is om deze enorme opgave uit te voeren! Mochten jullie ook knelpunten ervaren in de opschaling van initiatieven? Of eens willen sparren over de inzet van personeel voor de energietransitie? Neem dan eens contact met ons op.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.