Skip to content
Publicaties

Al onze inzichten op een rij

Geregeld plaatst Wise up interessante content over de thema’s waar we ons bij Wise up mee bezighouden. We delen graag onze kennis via blogs, whitepapers en nieuwsartikelen. Benieuwd naar onze publicaties? Klik dan hieronder op het desbetreffende onderwerp.

Zoeken

Filter op

foto-blog-stakeholders--640x321
Blog
Omgaan met stakeholders - Onmisbare tips bij je projecten

In het werkveld komen we vaak tegen dat mensen boordevol goede ideeën en ambities zitten, maar niet goed weten hoe ze deze tot uitvoering kunnen laten komen. Om deze ideeën en ambities waar te maken en projecten succesvol te laten verlopen, is goed projectmanagement van groot belang.

Succesvolle netwerksamenwerking
Blog
In 4 stappen naar een succesvolle netwerksamenwerking

Een netwerksamenwerking zet je op om complexe vraagstukken op te lossen. Vraagstukken waarvoor meerdere specialismen van verschillende organisaties nodig zijn.

Design Thinking 2.0: Hoe skills-gericht denken in je organisatie het innovatieve vermogen kan vergroten
Blog
Design Thinking 2.0: Hoe skills-gericht denken in je organisatie het innovatieve vermogen kan vergroten

Een diepgaand inzicht in de aanwezige skills van de eigen medewerkers biedt organisaties de mogelijkheid om hen op de juiste plek binnen het Design Thinking-proces in te zetten. Dit met het doel om de kans op betere innovaties te vergroten, maar daarnaast zeker ook om de individuele talenten van teamleden maximaal te benutten.

arbeidsmarkt en sociale zekerheid in Duitsland
Blog
Duitsland: een blik op de arbeidsmarkt en sociale zekerheid bij onze oosterburen

Net als Nederland kampt Duitsland met een krappe arbeidsmarkt. Duitsland stimuleert arbeidsmigratie van kenniswerkers en vakkrachten van buiten de EU om de huidige en toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken.

demografische-trends
Blog
De belangrijkste demografische trends en wat dit betekent voor arbeidsmarkt en onderwijs

De demografische trends in dit blog hebben invloed op de economie, de politiek, de cultuur en de maatschappij als geheel. Het is belangrijk om deze trends te begrijpen en erop te anticiperen om de uitdagingen en kansen die ze met zich meebrengen effectief aan te kunnen pakken.

Arbeidsmarkt en sociale zekerheid in Denemarken
Blog
Denemarken: een pionier op gebied van innovatief arbeidsmarktbeleid

In een wereld waarin de arbeidsmarkt constant in beweging is, heeft Denemarken zich gepositioneerd als een pionier met een vooruitstrevend arbeidsmarktmodel. Dit model, vaak aangeduid als het ‘Deense model’, is een voorbeeld van een doeltreffende aanpak van werkgelegenheid en sociale zekerheid.

studies_banen_van_toekomst-1030x687
Blog
Opkomende carrières in de arbeidsmarkt: Welke studies leiden naar de banen van de toekomst?

De huidige ontwikkelingen op technologisch, economisch en maatschappelijk vlak zullen de komende jaren sterke invloed hebben op de vraag naar personeel. Het is lastig om precies te voorspellen welke banen in de toekomst zullen domineren. Welke studies leiden naar banen van de toekomst?

Onderwijs-innoveren-met-Design-Thinking-845x321
Blog
Onderwijs innoveren met Design Thinking

Het onderwijs is voortdurend in ontwikkeling. De afgelopen jaren hebben we verschillende onderwijsinnovaties gezien die nu op grote schaal worden toegepast in diverse onderwijsinstellingen.

0-845x321
Blog
“Hoe kom ik nog aan geschikt personeel?” 7 tips

De arbeidsmarkt is krap: 29% van de werkorganisaties in Nederland heeft moeite om geschikt personeel te vinden. De krapte treft vooral zorg, bouw, techniek, onderwijs, logistiek en ICT. Daardoor neemt de werkdruk toe bij het zittend personeel.

pexels-tara-winstead-8386440
Blog
Wat zijn de belangrijkste vaardigheden op de arbeidsmarkt voor de werknemer van morgen?

Vandaag de dag kunnen miljarden mensen zich via hun smartphone met elkaar verbinden, hebben ze onbeperkte toegang tot kennis en poppen er continu nieuwe mogelijkheden zoals 3D-printen en artificial intelligence op.

pexels-juan-pablo-serrano-arenas-1250452
Blog
Partnerschappen tussen bedrijfsleven en onderwijs: van moeizaam naar duurzaam

Een samenwerking met een school biedt het bedrijfsleven voordelen. Leerlingen en studenten die enthousiast gemaakt worden voor een baan binnen de eigen sector van het bedrijf, zijn de medewerkers die het bedrijfsleven in de toekomst nodig heeft.

https://unsplash.com/photos/Nl_FMFpXo2g
Blog
Wat doet een consultant binnen het sociaal domein?

Binnen het sociaal domein werken veel professionals aan zeer complexe vraagstukken. Denk aan het terugdringen van laaggeletterdheid, de inburgering van statushouders, participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, terugdringen van schuldenproblematiek et cetera.

statushouders_talent
Blog
Statushouders in Nederland: een onbenutte bron van talent in de energietransitie

In dit blog verkennen we de onbenutte bron van talent die gevormd wordt door de statushouders in Nederland. Hoe kan deze groep bijdragen aan het oplossen van het arbeidstekort in de energietransitie?

pexels-anna-shvets-4672717
Blog
Diversiteit & Inclusie op de arbeidsmarkt verhogen: hoe doe je dat?

In dit blog nemen we een duik in de status van Diversiteit & Inclusie op de Nederlandse arbeidsmarkt en bieden we inzicht in de interventies die mogelijk zijn om hier een stimulans aan te geven.

Janee 2
Blog
Interview met Wise up collega: Janée Voet

Deze keer een interview met Janée Voet. In april is zij begonnen als consultant bij Wise up. Wat heeft haar bewogen om voor Wise up aan de slag te gaan? En hoe bevalt het? Tijd om Janée beter te leren kennen.

pexels-satoshi-hirayama-2070033
Blog
In Japan krimpt de beroepsbevolking: wat doet het land daar aan?

Japan staat bekend om zijn eeuwenoude tradities maar ook om zijn grensverleggende technologie. Het land staat op dit moment voor een grote uitdaging: de sterk vergrijzende bevolking.

zzzzz
Blog
Drie adviezen om “burgerschap” beter op de kaart te zetten in het onderwijs

Het is belangrijk dat mensen al op jonge leeftijd burgerschapskennis en -vaardigheden ontwikkelen. Maar wat houdt burgerschapsonderwijs eigenlijk precies in?

pexels-nappy-935977
Blog
Open hiring: is het iets voor jouw bedrijf?

Als werkgever kun je middels de traditionele wervingsmethodes op zoek gaan naar deze mensen, maar je kunt ook eens andere methodes proberen. Een voorbeeld daarvan is open hiring.

pexels-gül-işık-2292837
Blog
Vijf tips om skills-gericht opleiden extra te gaan stimuleren

Het is inmiddels algemeen bekend dat de hedendaagse arbeidsmarkt een andere aanpak vereist als het gaat om het benaderen van werkzoekenden. Werkgevers moeten verder kijken dan enkel diploma’s en certificaten om werknemers te werven.

pexels-edward-jenner-4031867
Blog
4 langetermijneffecten van corona op onderwijs en advies hoe hiermee om te gaan

Corona lijkt alweer enige tijd geleden, desalniettemin is de nasleep in het onderwijs nog steeds voelbaar. Sien Rongen schreef er daarom deze blog over.

pexels-djordje-petrovic-2102416
Blog
Wat is het voordeel van een ‘Fieldlab’ en hoe kan een arbeidsmarkregio deze benutten?

Wat is een Fieldlab? Welnu, het is een uniek concept dat innovatie en samenwerking stimuleert tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden.

pexels-pixabay-210607
Blog
Welke invloed heeft de arbeidsmarkt op de ‘nieuwe economie’?

Wat is een nieuwe economie eigenlijk? De Rabobank geeft als omschrijving van de nieuwe economie een duurzame en inclusieve economie waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen voorop staat.

pexels-porapak-apichodilok-346885
Blog
5 ‘stille’ transities die deze eeuw onze welvaart mede gaan bepalen

De komende decennia worden gekenmerkt door een combinatie van crises en transities die ook nog eens invloed hebben op elkaar. Dit wordt ook wel de poly-crisis genoemd.

Lisa2
Blog
Interview met Wise up collega: Lisa Kessels

Deze keer een interview met Lisa Kessels. Lisa is in maart begonnen als consultant bij Wise up. Wat heeft haar bewogen om voor Wise up aan de slag te gaan? En hoe bevalt het?

pexels-tom-swinnen-735468
Blog
Wat doet de energietransitie met banen wereldwijd?

Momenteel vindt er wereldwijd een grote verschuiving plaats van fossiele brandstoffen naar duurzame en schone energiebronnen. De energietransitie heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de arbeidsmarkt.

pexels-tulio-mattos-9330369
Blog
De uitdagingen en kansen van de grondstoffentransitie: waarom we nu actie moeten ondernemen

Veel aandacht in Nederland gaat uit naar de energietransitie: van zonnepanelen, windturbines tot het inzetten van warmtepompen. Voorbeelden die iedereen kent. Maar met alleen de energietransitie redden we het niet.

pexels-pixabay-220201
Blog
De energietransitie in andere landen

Nederland staat voor een van de grootste uitdagingen van de moderne tijd: de energietransitie.

pexels-vojtech-okenka-392018
Blog
De Beroepentuin; in 10 weken naar een startfunctie in de energietransitie

De Beroepentuin is wat ons betreft een mooi voorbeeld van een initiatief waarin economische- en sociale thema’s samenkomen.

Michelle2
Blog
Interview met Wise up collega: Michelle Baats

Deze keer een interview met Michelle Baats. Michelle is in december begonnen als consultant bij Wise up. Wat heeft haar bewogen om voor Wise up aan de slag te gaan? En hoe bevalt het? Tijd om Michelle beter te leren kennen.

pexels-kateryna-babaieva-2760241
Blog
Grote mismatch in de techniek: 5 oplossingen om toch een match te maken

In dit blog: Hoe je in arbeidsmarktcijfers de mismatch tussen vraag en aanbod in de techniek terugziet en wat we eraan kunnen doen!

pexels-davi-pimentel-2064826
Blog
De trends op demografisch gebied: wat verandert er?

In dit blog besteden we aandacht aan de demografische ontwikkelingen. Wat betekent deze trend voor de arbeidsmarkt? En hoe kan het onderwijs hierop inspelen?

electric-g3ee0bc199_1920-845x321
Blog
3 voorbeelden van een skills based arbeidsmarkt: nodig voor een bloeiende economie

Hoe draagt een skills based arbeidsmarkt bij aan regionale economische groei? En wat zijn de "good practices" die we in de praktijk tegenkomen? Daarover lees je meer in dit blog.

slinky-ga8c02c199_1920-845x321
Blog
5 skills om een flexibele leider te worden

In deze blog wil ik je uitdagen om vaardigheden te ontwikkelen om een flexibele leider te worden met een groot aanpassingsvermogen.

Bart3
Blog
Interview met Wise up collega: Bart Rikken

Deze keer een interview met Bart Rikken. Bart is in november begonnen als consultant bij Wise up. Wat heeft hem bewogen om voor Wise up aan de slag te gaan? En hoe bevalt het? Tijd om Bart beter te leren kennen.

Het-Breed-Offensief-van-SZW-wat-is-het-en-wat-beoogt-het-845x321
Blog
Het Breed Offensief van SZW, wat is het en wat beoogt het?

Het Breed Offensief: een grootse term voor een grootse beweging. In de arbeidsmarkt welteverstaan. De term staat voor een initiatief van de overheid om mensen met een arbeidsbeperking meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Blog_ChatGPT-845x321
Blog
ChatGPT: kans of bedreiging voor je werk?

De vraag die we in deze blog willen beantwoorden is, of het een kans of een bedreiging is voor ons werk? Het is de moeite waard om het ChatGPT zelf eerst maar eens te vragen. We hebben daarom ChatGPT gevraagd om voor ons de kansen en bedreigingen op te sommen.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.