Interview met Wise up collega: Boris Schussler

In de reeks van interviews met Wise up collega’s krijg je in deze blog een beter beeld van consultant Boris Schussler. Hij is sinds februari 2025 werkzaam bij Wise Up Consultancy.

Boris in het kort

Houdt van een actieve leefstijl – leest boeken als hij wél de tijd neemt om stil te zitten – is mantelzorger geweest – is onlangs is gestart als beleidsadviseur en werkt aan een arbeidsmarktanalyse voor regio Midden-Limburg – adviseert ons: “niet snoozen in de ochtend!”

Vertel ons iets over jezelf!

“Nou, ik werk nu net een paar weken bij Wise up Consultancy, maar ik kom heel graag naar kantoor en de collega’s zijn leuk! Ik zit bijna nooit stil; ik voetbal, squash en ga daarnaast nog regelmatig naar de gym, maar ook mijn weekenden zitten vol met vrienden en familie. Als ik wél de rust vind om stil te zitten, lees ik graag boeken. Ik wissel bewust af tussen fictie en non-fictie, dat vind ik het leukst. Momenteel lees ik Nexus, het nieuwste boek van de auteur van Sapiens. Dit gaat over hoe informatienetwerken zich door de tijd heen hebben ontwikkeld en welke invloed technologie en AI hierop hebben. Eén van de grootste uitdagingen van deze tijd is dat mensen vaak alleen informatie krijgen die hun bestaande mening bevestigt. Dat is een risico, zeker in beleidsvorming. Het is altijd belangrijk om te kijken naar alle perspectieven, om zo een objectief en compleet beeld te schetsen.”

Hoe begin jij je dag?

“Ik sta vroeg op, meestal rond half zeven. Mijn advies aan iedereen is: niet snoozen! Je voelt je veel beter als je meteen opstaat. Als ík snooze, weet ik dat het misgaat,” grapt Boris. “Na een snelle douche maak ik een goedgevulde smoothie met fruit, havermout en melk. Die neem ik mee in de auto terwijl ik onderweg naar kantoor een podcast luister. Meestal over politiek of sport, afhankelijk van waar ik zin in heb. Op dagen dat ik thuiswerk, neem ik wat meer de tijd voor mijn ochtend, maar ik probeer altijd om acht uur te beginnen. Dan ben je lekker op tijd klaar en kun je daarna nog iets actiefs doen.”

Wat is je eerste opdracht bij Wise up Consultancy?

“Ik ben nu bezig met een arbeidsmarktanalyse voor de arbeidsmarktregio Midden-Limburg. Dat is een essentieel onderdeel van het meerjarenplan dat de regio opstelt om het beleid rondom werkgelegenheid en scholing te verbeteren. Mijn taak is om te onderzoeken hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt en welke uitdagingen en kansen er liggen. De regio kampt bijvoorbeeld met bevolkingskrimp, waardoor er steeds minder mensen zijn om openstaande vacatures in te vullen. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven en onderwijsinstellingen.”

Hij ziet de analyse als een kans om echt impact te maken. “Ik vind het mooi om onderzoek te vertalen naar concreet beleid. Je kunt eindeloos data verzamelen, maar als je er niets mee doet, verandert er niets. Het mooie aan beleidsontwikkeling is dat je inzichten omzet in actie.”

Wat vind je het leukste aan dit werk?

“Ik werk graag aan maatschappelijke vraagstukken en houd ervan om strategisch na te denken over oplossingen. Een arbeidsmarktanalyse gaat verder dan cijfers; het is een diepgaande analyse van een regio. Hoe ontwikkelt de bevolking zich? Welke banen dreigen te verdwijnen? Hoe kunnen bedrijven en onderwijsinstellingen hierop inspelen? Dat maakt het werk uitdagend en veelzijdig.”

Wat is een uniek weetje over jou?

“Ik ben mantelzorger geweest voor een familielid. Veel mensen denken bij mantelzorg meteen aan iets zwaars en intensiefs, maar ik vond het vooral mooi en waardevol. Het geeft me veel voldoening om iemand uit mijn familie zo te kunnen ondersteunen.”

Boris benadrukt dat mantelzorg niet altijd betekent dat je dag en nacht klaar moet staan. “In mijn geval gaat het om sporadische zorg, maar zelfs op die momenten bouw je een sterkere band op met degene voor wie je zorgt. Je leert beter aanvoelen wat iemand nodig heeft en hoe je echt kunt helpen. Dat vind ik bijzonder.”

Zijn ervaring als mantelzorger heeft hem een andere kijk op zorg en ondersteuning gegeven. “Het heeft me bewuster gemaakt van hoe belangrijk een goed sociaal vangnet is. Of het nu in de familie is of op grotere schaal binnen een gemeente, het is cruciaal dat mensen op elkaar kunnen rekenen.”

Ben je benieuwd wat Boris voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via boris.schussler@wiseup.nl. Bekijk hier het volledige profiel van Boris.

Afbeelding bij artikel interview met Harmen Thijs


Over Wise up Consultancy: Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren. Hiermee bewerkstelligen we maatschappelijke impact door de arbeidsmarkt in balans te houden en zo veel mogelijk mensen mee te laten doen.

Interview met Wise up collega: Anneloes Steentjes

Foto van senior consultant Anneloes

In de reeks van interviews met Wise up collega’s krijg je in deze blog een beter beeld van consultant Anneloes Steentjes. Ze is een daadkrachtige en oplossingsgerichte consultant en is sinds mei 2024 werkzaam bij Wise Up Consultancy. Haar ervaring in het onderwijs én het bedrijfsleven is een goede fundering voor haar huidige werk. Anneloes blinkt uit in programmamanagement en weet complexe projecten in goede banen te leiden, altijd met oog voor samenwerking.

Hoe is het werken bij Wise up tot nu toe?
“Intens en ook leerzaam! Ik heb al in het onderwijs en het bedrijfsleven gewerkt en ik heb nu bij een gemeente binnen mogen kijken, dus ik heb nu alle O’s in de triple-O categorie gehad. Binnen gemeentes zie ik weer een hele andere cultuur; de belangen en de methoden zijn anders. Ook heb je te maken met veel politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Ik ben daarentegen vrij open en direct. Dat vinden mensen wel eens moeilijk, maar is tegelijkertijd mijn sterke punt; ik boek resultaten op die manier.”

Hoe begin jij je werkdag?
“Ik begin mijn dag graag efficiënt,” vertelt Anneloes. “Meestal word ik wakker vóór de wekker en ik zorg altijd dat mijn spullen de avond ervoor al klaarstaan op de gang: mijn laptop zit in de tas en mijn lunch is gepakt. Ik ga vaak niet eens de woonkamer in; ik ben razendsnel de deur uit. Ik houd ervan om goed voorbereid te zijn en mijn ochtend soepel te laten verlopen.”

Hoe zou je jouw ideale opdracht omschrijven?
Anneloes ziet zichzelf graag in de rol van programmamanager. “Ik ben iemand die graag de grote lijnen uitzet,” legt ze uit. “Ik creëer kaders, zorg ervoor dat de benodigde mensen er zijn en dat ze goed uitgerust zijn om binnen die kaders te excelleren. Mijn ideale opdracht is gericht op economische ontwikkeling, waarin ik strategisch kan werken, duidelijkheid en structuur kan brengen. Uiteindelijk gaat het mij om resultaten: wat willen we bereiken en hoe komen we daar samen?”.

Anneloes heeft een liefde voor de natuur en paarden. Haar paard Leo symboliseert niet alleen haar verbondenheid met de natuur, maar weerspiegelt ook haar vermogen om harmonie te creëren in samenwerking. “Als 600 kilo paard het niet met je eens is, werkt afdwingen niet. Hetzelfde geldt voor samenwerking: het draait om wederzijds begrip en respect.”

Grappige anekdote
Anneloes vergelijkt haar werkwijze met koken. “Ik zie mezelf als een souschef: ik zorg dat alles klaarstaat en dat iedereen weet wat de bedoeling is. Als je mij vraagt om een dessert te maken, dan maakt het mij niet uit of het eindresultaat nu een muffin, appelflap of cake is, zolang het maar een goede uitkomst is van het beoogde doel. Zelf koken? Daar houd ik niet van, ik eet liever het resultaat!”

Wat zouden mensen niet van jou verwachten?
“Dat ik eigenlijk heel lief en behulpzaam ben,” lacht Anneloes. “In eerste instantie kom ik misschien over als direct en pragmatisch, maar ik heb een achtergrond in de jeugdzorg en heb daar met veel liefde gezinnen begeleid. Mensen die me beter leren kennen, merken dat ik altijd klaarsta om te helpen. Die mix van pragmatiek en empathie maakt me sterk in mijn werk.”

Ben je benieuwd wat Anneloes voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via anneloes.steentjes@wiseup.nl. Bekijk hier het volledige profiel van Anneloes.

Afbeelding bij artikel interview met Harmen Thijs


Over Wise up Consultancy: Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren. Hiermee bewerkstelligen we maatschappelijke impact door de arbeidsmarkt in balans te houden en zo veel mogelijk mensen mee te laten doen.

Interview met Wise up collega: Zara van Schaijk

In de reeks van interviews met Wise up collega’s krijg je in deze blog een beter beeld van consultant Zara van Schaijk. Ze is in september 2024 begonnen. We spraken met haar over haar eerste ervaringen, haar motivatie om maatschappelijke impact te maken op de arbeidsmarkt, in het onderwijs óf in het sociaal domein en haar passie voor diversiteit en inclusie.

Zara in het kort
Zara is 23 jaar en heeft een master in Organization and Management Studies op zak. Zara houdt van koken (het liefst Aziatisch), lezen en tijd doorbrengen in de sportschool. Haar aanpak is empathisch en oordeelloos, wat haar een rustige en open uitstraling geeft in zowel haar werk als privéleven.

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Zara en werk sinds september 2024 bij Wise up Consultancy na het afronden van mijn studie in Tilburg. Hier heb ik een master gedaan in ‘Organization and Management’. Na mijn studie heb ik vijf maanden gereisd door Zuidoost-Azië. Wat betreft hobby’s hou ik erg van koken en ik ben regelmatig in de sportschool te vinden.”

Wat inspireerde je om vijf maanden te gaan reizen?
“Toen ik mijn studie had afgerond voelde ik dat ik nog niet meteen wilde beginnen met werken. Reizen gaf me een frisse kijk op het leven en liet me inzien hoe gelukkig en dankbaar mensen in andere delen van de wereld zijn, ook al hebben ze minder materiële luxe. Het heeft me geleerd om dingen te relativeren en me minder druk te maken over de kleine dingen.”

Hoe begin jij je dag?
“Als de wekker gaat, sta ik niet meteen ‘aan’. Vaak snooze ik en blijf ik wat langer liggen dan gepland. Daarna maak ik me snel klaar en ben ik meestal binnen twintig minuten de deur uit. Ik luister in de ochtend altijd wel een podcast. Verder heb ik nooit een vaste routine; ik zet mijn wekker niet op een vast tijdstip en mijn ontbijt varieert ook. Elke ochtend is dus weer anders en zie ik wel weer wat de dag brengt. Dat vind ik een mooie insteek.”

Hoe bevalt het werk bij Wise up Consultancy tot nu toe?
“Goed! Ik ben in september begonnen, dus ben nu iets meer dan twee maanden aan de slag. Tot nu toe vind ik vooral de collega’s heel fijn. Iedereen is supervriendelijk en ik voelde me meteen welkom. Ook ben ik direct gestart met een leuke opdracht bij Verdi onderwijs. Dat gaf me echt een goed gevoel.”

Jij hebt ervaring met teamdynamiek en vertrouwen binnen teams. Kun je daar wat meer over vertellen?
“Tijdens mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar vertrouwen binnen teams. Ik heb geanalyseerd hoe vertrouwen de prestaties van een team kan beïnvloeden. Vertrouwen binnen een team zorgt ervoor dat mensen zich vrijer voelen om zich uit te spreken, wat de prestaties en samenwerking binnen een organisatie ten goede komt. Het was heel interessant om te ontdekken hoe belangrijk die sociale kant is binnen organisaties.”

Hoe zou je jouw ideale opdracht omschrijven?
“Ik wil graag iets betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor het onderwijs of om de economie te verbeteren. Iets met diversiteit en inclusie (D&I) lijkt me ook geweldig. Ik ben me de laatste tijd veel aan het verdiepen in dit onderwerp en zie hoeveel positieve effecten het kan hebben voor een organisatie. Ik zou het ontzettend leuk vinden om beleid en actieplannen voor diversiteit en inclusie te ontwikkelen en dit binnen een organisatie te implementeren. Momenteel ben ik een benchmark op het gebied van D&I aan het ontwikkelen. Zo zien organisatie hoe goed ze scoren op diverse thema’s, maar ook waar en hoe ze nog kunnen ontwikkelen. Het idee dat iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt op de werkvloer, vind ik heel belangrijk.”

Wat zouden mensen niet snel van jou verwachten?
“Ik houd van schilderen! Ik schilder vaak abstracte werken. Het leuke aan schilderen vind ik dat ik dan niet te veel hoef na te denken. Ik ben gewoon bezig met het aanbrengen van kleuren op het doek. Het is echt een manier om creatief bezig te zijn zonder vast te zitten aan regels of vormen.”

Ben je benieuwd wat Zara voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via zara.vanschaijk@wiseup.nl. Bekijk hier het volledige profiel van Zara.

Afbeelding bij artikel interview met Harmen Thijs


Over Wise up Consultancy: Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren. Hiermee bewerkstelligen we maatschappelijke impact door de arbeidsmarkt in balans te houden en zo veel mogelijk mensen mee te laten doen.