Internationals
Er zijn banen waarvoor in Nederland zelf geen werknemers meer te vinden zijn. Dit leidt er toe dat er in toenemende mate meer zgn. Internationals om te werken naar ons land komen. We onderscheiden daarbij 2 groepen met elk hun eigen kenmerken:
- Arbeidsmigranten
Uit onderzoek van Wise up onder arbeidsmigranten uit Oost-Europa komt naar voren dat arbeidsmigranten grofweg te verdelen zijn in twee groepen: een groep die het prima vindt om tijdelijk in ons land te verblijven. En een andere groep die zich graag zou willen vestigen en zich ook beter willen kwalificeren in Nederland. Dit biedt kansen voor bijv. tekorten in bouw, logistiek, agrofood en techniek. Wij zijn behulpzaam bij onderzoek en projecten op dit terrein.
- Internationale kenniswerkers en studenten
Er zijn ook veel internationale studenten en kenniswerkers vanuit de hele wereld in ons land. Vooral voor Hightech bedrijven zijn zij van groot belang om te kunnen innoveren. Voor kenniswerkers is van belang dat wonen, welzijn en werk goed geregeld zijn tijdens hun verblijf. Dat betekent dat regio’s, bedrijven en onderwijsinstellingen die hierop investeren voorop lopen op dit gebied. Wij kunnen daarbij ondersteuning bieden.
Voorbeeldprojecten
- Onderzoek Health-for-Internationals (H4i)
Healthcare for internationals is een non-profit coöperatie van zorgaanbieders die hun zorg beter toegankelijk willen maken voor internationals. Dit zijn de meer dan 1,1 mln (buitenlandse) kenniswerkers, arbeidsmigranten, studenten, statushouders en hun gezinsleden die in Nederland wonen en werken. Met zorgaanbieders in de regio Eindhoven heeft H4i best practices ontwikkeld op het gebied van zorg aan internationals. Voorbeelden zijn SGE international (een gezondheidscentrum voor internationals in Eindhoven) en geboortezorg/JGZ voor internationals. Het doel is deze best practices te transformeren naar West-Brabant. Dit begint met een onderzoek naar de specifieke behoefte van de internationals. Wise up onderzoekt voor H4i de toegankelijkheid van – en het vertrouwen in de Nederlands zorg voor internationals. Het accent ligt met name op arbeidsmigranten. - Onderzoek Buitenlands arbeidspotentieel, regio West-Brabant
We voerden een kwalitatief enkwantitatief onderzoek uit naar arbeids- en kennismigranten binnen de topsectoren van West- Brabant. Dit deden we door bezoeken aan bedrijven af te leggen. Ook hielden we een enquêteonder arbeidsmigranten zelf naar hun opvattingen en behoeften. Daarmee is inzicht verkregen in de rol die arbeids- en kennismigranten kunnen vervullen in de toekomstige economie van West-Brabant waarin andere vaardigheden en competenties worden gevraagd. Momenteel doet Wise up onderzoek voor Health for Internationals in West-Brabant naar de ervaringen en behoeften t.a.v. de gezondheidszorg van arbeidsmigranten en de mate waarin deze ervaringen en behoeften een rol spelen bij de bereidheid om in de regio te komen/blijven werken. - Communitymanager platform voor Internationale kenniswerkers, The Economic Board Arnhem-Nijmegen
The Economic Board heeft een online regioplatform ‘The Life Net” ingericht voor het aantrekken, informeren en behouden van internationaal talent en het aanhalen van banden met regionale partners. Wise up levert de communitymanager voor dit platform. Hierbij worden steeds meer bedrijven aangesloten die met internationale kenniswerkers werken.