Skip to content
Blog

Hoe Regionale Werkcentra en Sectorale Ontwikkelpaden elkaar kunnen versterken

De auteur
Foto van partner en consultant Henk

Henk Klootwijk

Operationeel directeur & Senior consultant

Suggesties voor jou

Van landelijk initiatief naar regionale kracht

Hoe Regionale Werkcentra en Sectorale Ontwikkelpaden elkaar versterken in de arbeidsmarkt

In de complexe wereld van de arbeidsmarkt zijn er twee grote bewegingen in gang gezet door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW): de uitrol van Regionale Werkcentra in de 35 arbeidsmarktregio’s én de ontwikkeling van Sectorale Ontwikkelpaden. Twee krachtige bouwstenen die – mits goed op elkaar afgestemd – een doorbraak kunnen realiseren in het beter matchen van mens en werk, passend bij de vraag op de (regionale) arbeidsmarkt.

Maar hoe verbind je landelijke sectorale paden met de lokale praktijk van werkzoekenden, werkgevers en onderwijsinstellingen?? En welke rol spelen de regio en het Regionaal Werkcentrum hierin? Dat komt aan bod in deze blog!

Wat zijn Regionale Werkcentra?

De Regionale Werkcentra (RWC’s) zijn fysieke en/of digitale plekken waar werkzoekenden, werknemers en werkgevers terechtkunnen voor ondersteuning bij vragen over scholing, ontwikkeling en werk. Ze bundelen de krachten van gemeenten, SBB, UWV, onderwijs, werkgeversorganisaties en sociale partners. Deze centra moeten dé toegangspoort worden tot werk, scholing en ontwikkeling voor iedereen in de regio.

Wat zijn Sectorale Ontwikkelpaden?

Sectorale Ontwikkelpaden zijn ontstaan uit landelijke afspraken en initiatieven (vaak per sector georganiseerd) waarin werkgeversorganisaties, vakbonden, opleiders en vaak ook branches samenwerken om gerichte leer- en ontwikkelpaden te creëren. Deze zijn er om mensen op te leiden of om te scholen naar beroepen met tekorten – denk aan zorg, techniek of logistiek. In eerste instantie zijn deze ontwikkelpaden opgezet voor maatschappelijk cruciale sectoren, dit wordt nog uitgebreid. Reeds opgezette ontwikkelpaden worden gepubliceerd op de site van de Rijksoverheid, maar ook op Leeroverzicht.nl en Werkcentrum.nl.

 

De uitdaging: landelijk verbinden met regionaal

De uitdaging is aanzienlijk: hoe laat je sectorale ontwikkelpaden écht aansluiten bij de regionale praktijk? Een goed ontwikkeld technisch ontwikkelpad heeft weinig effect in een regio zonder technologische maakindustrie of geschikt opleidingsaanbod. Zo stokt de doorstroom. Het opleidingsaanbod dient in de regio beschikbaar te zijn, passend bij de opleidingen en cursussen zoals beschreven in het landelijk opgestelde ontwikkelpad.

Hier ligt precies de kracht van de arbeidsmarktregio’s en de Regionale Werkcentra: ze kennen de vraag van werkgevers, de achtergrond van werkzoekenden, én de opleidingsmogelijkheden in de regio.

 

De rol van de arbeidsmarktregio en het Regionaal Werkcentrum: van implementatie naar co-creatie

De arbeidsmarktregio is een cruciale speler in de doorontwikkeling van de ontwikkelpaden. Door betrokkenheid van regionale werkgevers en onderwijsinstellingen aan de voorkant van de ontwikkeling van sectorale paden, kunnen die paden beter aansluiten bij wat er lokaal beschikbaar en nodig is.

Concreet betekent dit:

  • Regionale Werkcentra en arbeidsmarktregio’s kunnen fungeren als vertaler van landelijke sectorale paden naar regionale context.
  • Sectorale Ontwikkelpaden richting en inhoud geven aan welke skills, certificaten en opleidingen nodig zijn op alle niveaus binnen een branche of sector om zo mogelijkheden inzichtelijk te maken.
  • De arbeidsmarktregio / het Regionaal Werkcentrum bepaalt welke paden relevant zijn en hoe deze worden aangepast of ingezet in de regio.
  • Werkcentra als uitvoerende motor zorgen voor werving, matching, begeleiding en monitoring van kandidaten die instromen in deze paden.
  • Arbeidsmarktregio’s en Regionale Werkcentra kunnen aan de voorkant meedenken bij nog te ontwikkelen ontwikkelpaden.

Kortom: sectoren bouwen op landelijk niveau de snelwegen, maar de regio bepaalt de afrit.

 

Randvoorwaarden voor succes

De aansluiting van sectorale ontwikkelpaden op regionale uitvoeringskracht is geen automatisme, maar vraagt om regie, afstemming en gezamenlijke ambitie. Regionale Werkcentra en de arbeidsmarktregio hebben hierin een sleutelrol: ze zorgen ervoor dat de abstractie van landelijk beleid transformeert naar concrete kansen voor mensen in de regio.

Dit vraagt om:

  • Regie en afstemming: De Regionale Werkcentra (of arbeidsmarktregio) kunnen fungeren als regisseur die landelijke sectorale plannen vertaalt naar regionale behoeftes en kansen. Zij brengen werkgevers, onderwijsinstellingen, gemeenten en UWV samen om regionale plannen op te stellen die aansluiten bij de landelijke koers.
  • Gezamenlijke ambitie formuleren: Door regionale stakeholders te betrekken bij het vertalen van sectorale plannen, ontstaat er eigenaarschap. Een gezamenlijke ambitie – bijvoorbeeld rondom het opleiden van zorgpersoneel of het omscholen van mensen naar techniek – zorgt voor draagvlak én actie.
  • Concrete uitvoering mogelijk maken: Denk aan het ontwikkel van ontwikkel- of scholingstrajecten waarbij het onderwijs zorgt dat de in de ontwikkelpaden opgenomen ontwikkelmogelijkheden ook op regionaal niveau realiseerbaar zijn. De gidsen in het Regionaal Werkcentrum zorgen voor goede vraagverheldering bij de ‘klant’ en weten welke sectorale ontwikkelpaden regionaal beschikbaar zijn.
Onze rol

Wise up is intensief betrokken bij beide ontwikkelingen. Zo levert Wise up momenteel de projectleiders van diverse ontwikkelpaden waaronder de Bouw & Techniek, Glastuinbouw, Railinfra en Geboortezorg  en leveren we binnen een aantal van deze ontwikkelpaden ook communicatieadvies en-/ of vormgeving. Daarnaast levert Wise up in meerdere regio’s de kwartiermakers voor de Regionale Werkcentra of programmamanagers / projectleiders voor de Hervorming Arbeidsmarktinfrastructuur. Dit stelt ons in staat om deze twee grote ontwikkelingen met elkaar te verbinden op zowel landelijk als regionaal niveau. Dit is van groot belang om in de regio goed verbinding te leggen tussen de arbeidsmarktregio, sectoren en het onderwijs.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze experts op dit gebied: Zeb Bergsma, Henk Klootwijk, Brigitte Jansen, Inge Willems, Remeis Salentijn of Dionne Zwier.

Over Wise up Consultancy:

Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.

Gebruikte bronnen