Sociaal domein
Sinds 2015 spelen de gemeenten een belangrijke rol in de ondersteuning aan mensen die het (tijdelijk) niet redden in de samenleving. Er hebben daartoe 3 zgn. decentralisaties plaatsgevonden richting de gemeenten. De Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet zijn samengevoegd tot het Sociaal Domein, die vooral een andere manier van denken en handelen beoogt. Doen wat nodig is, met als uitgangspunt: wat inwoners in hun specifieke situatie nodig hebben en wat ze zelf kunnen.
De gemeenten zijn vanuit de Participatiewet verantwoordelijk voor het matchen van hun bijstandsklanten, mensen met een arbeidsbeperking en niet-uitkeringsgerechtigden (nuggers) met de vraag op de arbeidsmarkt. Ook vluchtelingen met een asielstatus, de zgn. statushouders, vallen onder deze groepen. Door als gemeenten samen te werken met SW-bedrijven, UWV en private partners in een arbeidsmarktregio, wordt het gemakkelijker gemaakt om resultaten te bereiken. Dat gebeurt in Werkgeversservicepunten en allerlei innovatieve projecten waarin mensen arbeidsfit worden gemaakt. Wise up levert hiervoor het programmamanagement of projectleiding. Ook geven wij advies hoe dit het beste aan te pakken is.
Het grootste vraagstuk van de arbeidsmarkt is hoe te zorgen dat de vraag van werkgevers en het beschikbare arbeidspotentieel op de arbeidsmarkt snel en goed bij elkaar blijven komen. Er is daarbij momenteel een grote behoefte aan verbetering en innovatie. Dit komt omdat vraag en aanbod op de huidige arbeidsmarkt niet goed bij elkaar passen. Door innovatieve pilots en projecten op te zetten, o.a. met behulp van bijscholing, leerwerktrajecten, matchingsapps, strategisch accountmanagement, zij-instroomprojecten etc. helpen wij onze klanten met oplossingen.
Voorbeeldprojecten
- Strategisch adviseur POHO arbeidsmarkt Zuidoost-Brabant
Wise up stelde een strategisch advies op voor de 16 regionale bestuurders in Zuidoost-Brabant (met als centrumgemeente Eindhoven) verenigd in het POHO Arbeidsmarkt. Het betrof een advies aangaande de beste wijze om de samenwerking van 13 gemeenten, 3 SW-bedrijven (Ergon, WSD en WVK) in de arbeidsmarktregio in de toekomst vorm te geven. - Regionaal manager van het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant
In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd. Daarin staat dat de gemeenten vanaf dat moment verantwoordelijk zijn voor de plaatsing van alle nieuwe werkzoekenden met een arbeidsbeperking op werk. Ten behoeve van deze wet zijn 35 arbeidsmarktregio’s ingesteld in Nederland die samenwerken in regionale werkbedrijven en werkgeversservicepunten. Het is van belang om werkgevers goede dienstverlening te bieden, zij hebben immers de banen. Wij ondersteunen het Werkgeversservicepunt Noordoost- Brabant waarvan SW-bedrijven, UWV en gemeenten onderdeel uit maken bij het opzetten van deze werkgeversbenadering. - Projectleider voor de pilotprojecten Duale Trajecten inburgering en PIP (intake), gemeenten Nederweert, Weert en Cranendonck
Ter voorbereiding op de nieuwe wet inburgering worden een aantal pilots gedaan in Nederland ter voorbereiding van de implementatie. In de pilot Duale Trajecten is de doelstelling 40 statushouders te bemiddelen naar leerwerkplekken in het bedrijfsleven terwijl zij ook nog bezig zijn met hun inburgeringstraject. De pilot PIP (brede intake en persoonlijk plan inburgering) geeft inhoud aan een andere manier van intaken. Wise up levert de gemeenten de projectleiding voor beide projecten.