‘Circulair Bouwend’ komt op stoom


Luuk Hammecher
Senior consultant




Twee krachtige projecten versnellen de bouwtransitie
De bouwsector in Zuid-Nederland staat voor een immense uitdaging: 175.000 nieuwe woningen realiseren vóór 2030, terwijl we tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk drastisch moeten verkleinen. Het programma Circulair Bouwend, een initiatief van het Economisch Netwerk Zuid-Nederland (ENZuid), biedt een antwoord op deze opgave door bedrijven, overheden en kennisinstellingen te verbinden in coalities die circulair bouwen versnellen.
Dankzij effectief netwerkmanagement en een integrale aanpak komt het programma nu écht op stoom. Twee veelbelovende projecten markeren deze versnelling: CARES en Circufin.
CARES: Circulair renoveren over de grens
Het CARES-project (Circulaire Aanpak voor REnoveren van Sociale huurwoningen) richt zich op het ontwikkelen van een grensoverstijgnde aanpak voor circulair renoveren bij sociale huisvesters in Nederland en Vlaanderen. Door systeemknelpunten op te lossen en een gezamenlijke methodiek en toolbox te ontwikkelen, wil CARES de circulaire marktvraag aanjagen. Vijf sociale huisvesters zullen de aanpak implementeren in 10-15 renovatieprojecten tussen 2026 en 2029.
Circufin: Financiering als sleutel tot circulair bouwen
Een van de grootste obstakels voor circulair bouwen is het ontbreken van passende financieringsmodellen. Het project Circufin ontwikkelt en test binnen een Living Lab-omgeving nieuwe financieringsmodellen voor circulaire woningbouw, gericht op toepassing in de sociale huursector. De kerninnovatie is het gedifferentieerd financieren per bouwelement en het koppelen van onderhouds- en gebruikskosten, restwaarde en levensduur aan financieringsbeslissingen. Een sterk consortium van woningcorporaties, bouwbedrijven en financiële instellingen werkt samen om deze modellen in de praktijk te demonstreren en op te schalen.
Netwerkmanagement als katalysator
De kracht van Circulair Bouwend zit in de samenwerking tussen diverse partijen binnen Zuid-Nederland. Door effectief netwerkmanagement worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht, nieuwe ecosystemen ontwikkeld en belemmeringen weggenomen. Het programma stimuleert meerdere ontwikkelroutes met als uitgangspunt ‘Het Nieuwe Normaal’, en richt zich op thema’s zoals grondstoffenhubs, biobased bouwmaterialen, nieuwe business- en financieringsmodellen en concrete bouwprojecten.
Met de lancering van CARES en Circufin laat Circulair Bouwend zien dat de transitie naar een circulaire bouweconomie niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar en economisch aantrekkelijk is. Door samenwerking en innovatie kunnen we bouwen aan een duurzame toekomst voor Zuid-Nederland en daarbuiten.
Wil je meer weten over onze aanpak en de rol die netwerkmanagement hierin speelt? Netwerkmanager en Senior consultant Luuk Hammecher heeft veel ervaring op het gebied van het verbinden van partijen in de publieke en private sector en het stimuleren van werken in een netwerksamenwerking. Wise up biedt daarnaast de incompany training aan ‘leiding geven aan een netwerksamenwerking’. Bekijk de training voor meer informatie!

Onze inzichten in je inbox?
Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.
Voor meer informatie zie https://circulairbouwend.nl/
ENZuid (https://enzuid.nl/) wordt ondersteund door Wise up