Skip to content
Blog

Serious Game Triple Helix Samenwerking

Datum
7 december 2021
Leestijd
3 minuten
Deel

Voor ons werk zetten we regelmatig Triple Helix samenwerkingen op. Het opzetten van een samenwerking tussen verschillende organisaties is uitdagend, laat staan samenwerkingen tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheden (triple helix), waarin elke “bloedgroep” weer te maken heeft met zijn eigen specifieke uitdagingen. Een netwerksamenwerking zet je op om complexe vraagstukken op te lossen. Vraagstukken waarvoor meerdere specialismen van verschillende organisaties voor nodig zijn. Om dit te kunnen doen heb je partijen nodig die het eens zijn over een bepaald vraagstuk en die bereid zijn er energie in te steken om dit op te lossen. Het proces om tot een succesvolle triple helix samenwerking te komen verloopt meestal via de volgende vier stappen:

  • 1. Verkennen: bouwen van een netwerk gericht op het krijgen van informatie om het vraagstuk beter te begrijpen en om te weten welke partijen mogelijk onderdeel van de oplossing kunnen zijn en inzicht krijgen in de belangen van elke organisatie/ persoon.
  • 2. Verbinden: partijen verbinden op de inhoud door een gemeenschappelijke opgave en gemeenschappelijk resultaat te formuleren met de partners die onderdeel willen zijn van de samenwerking.
  • 3. Inrichten: verder uitwerken van de netwerksamenwerking zoals op het gebied van financiën, organisatiestructuur, netwerkleiderschap etc.
  • 4. Uitvoeren: activiteiten binnen het netwerk uitvoeren en waar nodig activiteiten verduurzamen.

Als netwerkmanager heb ik (Lars Damen) al verschillende samenwerkingen opgezet en ruime ervaring met het bij elkaar brengen van organisaties in een netwerksamenwerking. In mijn werk maak ik daarbij veel gebruik van netwerktheorie om de effectiviteit van mijn acties te vergroten. De stappen die we hierboven hebben benoemd hebben we in een workshop reeks gegoten, waarbij ervaring en theorie aan elkaar worden gekoppeld. Specifiek gericht op het samenwerken in triple helix organisaties. Voor stap twee is gekozen voor de ontwikkeling van een spel, een serious game. Want als je de partijen in het voortraject goed weet te verbinden dan wordt het inrichten en uitvoeren van activiteiten veel makkelijker.

Een serious game heeft als doel de leerervaring te vergroten. De spelers (actoren) handelen in een gesimuleerd model dat is afgeleid van de werkelijkheid. De spelers worden daardoor onderdeel van het model. Middels de game krijgen de spelers te maken met een concrete ervaring en vertonen daarom bepaald gedrag. Naast dat het erg leuk is om een spel te spelen, moet de kracht van een game niet worden onderschat. We hebben het spel een aantal keer gespeeld en het spelen brengt zelfs bepaalde gevoelens en emoties naar boven. Door vervolgens net na het spel terug te blikken op wat er gebeurde ervaren de spelers een zeer korte feedbackloop. Het is gemakkelijk duidelijk te maken welk gedrag effectief is in welke situatie en hoe dit is gelinkt aan de theorie. Daarnaast kunnen de verschillende spelers binnen de game ook hun eigen gedrag spiegelen aan dat van de andere spelers. Hierdoor leren de spelers weer van elkaar.

De Game hebben we ontwikkeld voor het Team onderwijs en arbeidsmarkt van de Provincie Gelderland. Zelfs voor ervaren netwerkmanagers blijkt het spel leuk en interessant om te spelen. Door de koppeling met de theorie is er ook altijd weer iets nieuws leren. Een zeer geslaagde workshop. Na de eerste test hebben we over de game een bericht op LinkedIn geplaatst. Daar hebben we zoveel positieve reacties en geïnteresseerden op gekregen, daarom denken we er bij Wise up aan om de workshop reeks ook breder aan te bieden.

Ontdek welke factoren ervoor zorgen dat elk project een succes wordt.

Over Wise up Consultancy: Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren. Hiermee bewerkstelligen we maatschappelijke impact door de arbeidsmarkt in balans te houden en zo veel mogelijk mensen mee te laten doen.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.