Skip to content
Blog

Interview met Wise up collega: Luuk Hammecher

Datum
7 september 2021
Leestijd
4 minuten
Deel

Vandaag een interview met Luuk Hammecher. Luuk komt net terug van zijn wandelvakantie in Zwitserland. Waar hij naar aanleiding van het boek Sherlock Holmes (dat zijn zoon aan het lezen is) toch wel erg nieuwsgierig was geworden naar de Reichenbachfall. De watervallen en de uitzichten maakten indruk. Nu hij weer terug is heeft hij tijd voor het interview.

Luuk in het kort: werkt 7 jaar bij Wise up – woont met zijn gezin in Eindhoven –geboren in Helmond –gaat graag op wandelvakantie -is een échte netwerker!

Introductie

Luuk is een netwerker pur sang. In de periode voor Wise up zette hij al samenwerkingen op, altijd met het doel om de arbeidsmarkt in balans te houden. Destijds was dat voor Transvorm op het gebied van Zorg en Welzijn. In 2011 maakte hij de overstap naar de techniek met Brainport en is hij o.a. betrokken bij economische programma’s zoals Brainport 2020. Tijdens dit project heeft hij zich bij Wise up aangesloten en zo zette hij een deel van werkzaamheden voor dit programma voort. De hamvraag in zijn hele carrière blijkt telkens weer: Hoe lossen we personeelstekorten op?

Luuk is het liefst betrokken bij grote, langdurige projecten. Netwerkprogramma’s met thema’s zoals energietransitie, circulaire economie en een sluitende arbeidsmarktaanpak interesseren hem. Ook de verandering naar ‘bottom-up’ organiseren vindt hij uitdagend; ‘dat het netwerk wordt gedreven door de behoeften van de partners in plaats van top down bestuurlijk vastgestelde meerjarenplannen’. Ik vind het prettig om op basis van verkenningen te werken, coalities te vormen en voor de aansluiting te zorgen bij Den Haag en Brussel. Een kennis zei laatst tegen me: ‘het is wel the story of your life’: het samenbrengen van verschillende partijen en zorgen dat de nationale en sectorale programma’s niet schuren met regionale programma’s. En dat klopt, precies daar zit voor mij de uitdaging: met mijn werk wil ik voorkomen dat er versnippering plaatsvindt; dat landelijke en regionale projecten op elkaar aansluiten en elkaar versterken, zodat de middelen juist besteed worden. Ik krijg energie van het bouwen aan structurele samenwerkingen en ervoor zorgen dat de fondsen effectief worden ingezet ten bevordering van innovatie en verbetering.

Hoe begin jij je dag?

Met een goede kop koffie! Die ik zet met mijn al 30- jarige Quickmill espressoapparaat, voor mijzelf een dubbele espresso en voor m’n vrouw cappuccino. Ik sta om 6.45 uur op en ontbijt samen met mijn gezin. De jongens gaan vervolgens naar school en ik ga naar zolder om daar te werken (hopelijk binnenkort weer volop naar diverse kantoren en meetings).

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

Natuurlijk zeer divers. Ik neem deel aan overleggen, strategische sessies, organiseer en plan netwerkevents voor ENZuid en andere opdrachten, werk aan nieuwe programma’s en verkenningen waar projecten uit ontstaan. Ik zorg ervoor dat dit vervolgens inhoudelijk wordt uitgewerkt en voor de publiciteit.

Wat maakt het werken bij Wise up nou zo bijzonder?

De combinatie economie, innovatie en arbeidsmarkt, over de grens slim kunnen organiseren en verbinden dat maakt mijn werk uitdagend! Het werk is divers, afwisselend en leuk. Daarnaast kom ik op bijzondere plekken en ontmoet ik mensen waar ik écht wat mee kan ondernemen. Wat fijn is is dat ik kan schakelen met mijn collega’s met diverse achtergronden. Tijdens de borrels en kennisdelingsessies zien we elkaar en wisselen we informatie uit. De borrels waar Lars de hapjes verzorgd maken het werken bij Wise up zeer aangenaam!

Als je een droomopdracht zou omschrijven, hoe ziet deze er dan uit?

Daar werk ik al aan! Het komt neer op het volgende: bouwen aan netwerken, versterken van samenwerkingen, komen tot concrete programma’s, grote deelname aan de transities die nodig zijn. Dat je het verschil kan maken door de partijen met elkaar in contact te brengen. De arbeidsmarkt inzichtelijk maken; een transparante arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld het dashboard arbeidsmarktinzicht was ontzettend gaaf om aan te werken en dit wordt doorgetrokken over de grens naar België. Dat we ervoor gaan zorgen dat partijen bij elkaar gebracht worden die vraag en aanbod matchen op skills in plaats van diploma’s, (CompetentNL) daar word ik blij van! Een transparante arbeidsmarkt waar iedereen zijn weg in kan vinden, dat is mijn droom. Vanuit mijn kennis en kunde kan ik organisaties hierin ondersteunen dit te ontwikkelen.

Wat zouden mensen niet van jou verwachten?

Dat ik uit zo’n echt Brabants gezin kom met acht kinderen. Het is niet meer voor te stellen dat je toen in een stationcar met tien man op vakantie ging naar Italië, waar ik met mijn tweelingbroer en jongste zusje achter in de auto in de ‘kattenbak’ zat….

Ben je benieuwd naar wat Luuk voor jouw organisatie kan beteken? Of wil je graag verder praten? Neem dan contact op via luuk.hammecher@wiseup.nl 

Bekijk hier het volledige profiel van Luuk Hammecher!

Over Wise up Consultancy: Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren. Hiermee bewerkstelligen we maatschappelijke impact door de arbeidsmarkt in balans te houden en zo veel mogelijk mensen mee te laten doen.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.