Skip to content
Blog

De rol van employer branding bij het aanpakken van personeelskrapte

Datum
7 maart 2023
Leestijd
5 minuten
Deel
De auteur

Inge Willems

Directeur & Senior consultant

Recente inzichten
Afbeelding met kleurovergang blog
Blog
Duurzaamheidsverantwoording: deze richtlijnen zijn essentieel voor het behalen van de SDG’s
Zeb presenteert de voortgang van ontwikkelpaden, die zijinstroom in kraptesectoren bevorderen.
Blog
Van krapte naar kansen: hoe ontwikkelpaden het verschil maken
Praatplaat LWSPG-afbeeldingen-0
Case
Communicatieadviseur van het Landelijk WSP Gemeenten
Design Thinking 2.0: Hoe skills-gericht denken in je organisatie het innovatieve vermogen kan vergroten
Blog
Design Thinking 2.0: Hoe skills-gericht denken in je organisatie het innovatieve vermogen kan vergroten
houten woningen
Blog
Circulair bouwen heeft economische waarde

Deze blog is bedoeld voor werkgevers en organisaties die dringend op zoek zijn naar nieuwe medewerkers en die willen investeren in het behoud van huidige medewerkers. De oplossing luidt: employer branding. De krapte op de arbeidsmarkt is hoog en organisaties uit de meeste sectoren hebben problemen om kwalitatief goede medewerkers te vinden en te behouden. Wise up Consultancy heeft een whitepaper ontwikkeld dat aanbevelingen geeft om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken middels vijf strategische draaiknoppen. Vanuit de vijf strategische draaiknoppen kunnen organisaties verschillende marketingtools inzetten om de juiste medewerkers aan te trekken en te behouden, zoals: reclamecampagnes starten, social media-activiteiten organiseren, carrièrebeurzen bijwonen, vacatures plaatsen op vacaturebanken en/of een employer branding programma oprichten. Employer branding combineert meerdere van bovenstaande marketingactiviteiten die bij kunnen dragen aan een beter bedrijfsreputatie. Daardoor kunnen nieuwe medewerkers makkelijker aangetrokken worden en huidige medewerkers behouden worden. Wat is employer branding nou eigenlijk? En wat is de meerwaarde voor organisaties? In deze blog worden die twee vragen beantwoord en de blog bevat tips (de do’s en don’ts) over hoe jouw organisatie activiteiten kan opzetten die bijdragen aan de employer branding.

Wat is employer branding?

Employer branding gaat over het opbouwen en het promoten van een uniek en aantrekkelijk bedrijfsimago dat helpt om zowel huidige als potentiële medewerkers te werven, te motiveren en te behouden (Theurer et al., 2018). Het biedt handvaten om jouw organisatie te onderscheiden van de concurrentie. Employer branding kan gezien worden als de meest allesomvattende methode om een organisatie neer te zetten als aantrekkelijke werkgever. Er wordt namelijk aandacht gegeven aan verschillende marketingactiviteiten die samen bijdragen aan een beter bedrijfsimago en -reputatie. Deze marketingactiviteiten dienen gestroomlijnd en consistent uitgevoerd te worden, zodat duidelijkheid ontstaat bij (potentiële) medewerkers over de organisatie, de kernwaarden en de doelstellingen. Potentiële medewerkers kunnen hierdoor beter inschatten of jouw organisatie bij hen past.

Wat is de meerwaarde van employer branding?

In een krappe arbeidsmarkt is het lastig om nieuwe en kwalitatief goede medewerkers te vinden. Én op het moment dat medewerkers eenmaal gevonden en aangenomen zijn, is het vaak een uitdaging om deze medewerkers op lange termijn te behouden. Een organisatie investeert het liefst in werknemers waarin ze potentie voor de lange termijn zien, maar dit proces wordt bemoeilijkt door jobhopping. Jobhoppen (= het geregeld van baan veranderen) komt steeds vaker voor, met name onder jongere generaties op de arbeidsmarkt. Om succes in de toekomst van je organisatie te garanderen is het cruciaal dat medewerkers die veel in hun mars hebben lang blijven werken voor je organisatie. Een goed bedrijfsimago zorgt voor vertrouwen bij medewerkers en dit gevoel kan bijdragen aan het langer blijven werken voor eenzelfde organisatie.

Tips over de aanpak van employer branding:

Hieronder volgen enkele concrete tips over hoe organisaties employer branding kunnen toepassen:

  1. Positioneren = key
    • Het is van belang om te investeren in je “employer brand positionering”. Een sterke employer brand positioning omvat verschillende elementen, waaronder de employer value proposition (EVP), het merkimago van de organisatie als werkgever, en de manier waarop de organisatie zich presenteert op verschillende communicatiekanalen. Om jezelf te positioneren als aantrekkelijke werkgever, dien je te definiëren wat jouw organisatie uniek maakt in de rol als werkgever, wat de bedrijfscultuur is en welke kernwaarden de organisatie vertegenwoordigt. Dit moet duidelijk gecommuniceerd worden naar de doelgroep. Een succesvolle employer brand positioning kan bijdragen aan een betere reputatie als werkgever, hogere productiviteit en retentie van talent, en lagere kosten voor het aantrekken van talent. Het is dan ook een belangrijke strategie die ik organisaties zou aanbevelen die willen concurreren op de arbeidsmarkt en de crème de la crème willen aantrekken en behouden wat betreft goed personeel.
  2. Zet communicatie als instrument in om je boodschap naar buiten te brengen
    1. Besteed genoeg aandacht aan jouw “employer brand boodschap”. Denk na over promotie van je organisatie op verschillende kanalen, zoals de bedrijfswebsite, sociale media en vacaturesites. Gebruik aantrekkelijke en creatieve content op verschillende kanalen. Gebruik een carrièrepagina op de website. Een dergelijke pagina is essentieel om de employer brand boodschap over te brengen, aangezien dit medium voor de hand ligt bij potentiële kandidaten om te solliciteren. Hier kan de organisatie informatie delen over de bedrijfscultuur, missie, visie en waarden, evenals vacatures en arbeidsvoorwaarden.
    2. Geef in je boodschap aandacht aan de ontwikkelingsmogelijkheden, want dat vinden doelgroep van alle leeftijden van groot belang bij het (zoeken naar) werk. Een aantrekkelijk aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden en ontwikkelingsmogelijkheden kan helpen om de organisatie als aantrekkelijke werkgever te positioneren.
    3. Heb je een jongere doelgroep voor ogen bij de zoektocht naar medewerkers? Zorg er dan voor dat je organisatie aanwezig is op de platforms waar deze generaties actief zijn, zoals Instagram, TikTok en LinkedIn. Generation Z heeft de voorkeur voor visuele inhoud boven tekst, dus overweeg om video’s te maken om je organisatie te promoten en te laten zien hoe het is om voor jou te werken. Verder dien je in je boodschap aandacht te geven aan flexibiliteit, ontwikkelmogelijkheden en (maatschappelijke) sociale verantwoordelijkheden. Dit zijn namelijk onderwerpen die jongere generaties belangrijk vinden voor hun werk.
    4. Ben je op zoek naar oudere en meer ervaren medewerkers? Dan kun je het beste gebruik maken van de volgende social mediaplatforms: LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor meer ervaren doelgroepen is het van belang dat de boodschap inspeelt op: betekenisvol werk, flexibiliteit en een positieve bedrijfscultuur.
  3. Focus ook op je huidige medewerkers
    • Zoek intern naar werknemers-ambassadeurs. Dit zijn werknemers die enthousiast zijn over de organisatie en hun functie. Zij kunnen een belangrijke rol spelen bij het promoten van de employer brand. Stimuleer hen om hun ervaringen te delen over de organisatie op de reeds benoemde kanalen om potentiële kandidaten te werven. Als zij enthousiast zijn over hun werk bij jouw organisatie, dan is de kans op positieve mond-tot-mond reclame ook groot in hun netwerk.
  4. De eerste fysiek indruk is ook leidend
    • Investeer in een positief recruitmentproces: Zorg ervoor dat geïnteresseerden/sollicitanten een positieve ervaring hebben bij elke interactie die ze hebben met de organisatie, van de sollicitatieprocedure tot de onboarding. Dit kan leiden tot positieve mond-tot-mondreclame en kan bijdragen aan de reputatie van de organisatie als werkgever. Het recruitmentproces is ook vaak de eerste fysieke kennismaking die een kandidaat heeft met een organisatie. Deze eerste indruk moet goed zijn wil de kandidaat op een later moment in dienst gaan bij de organisatie.
  5. Meten is weten
    • Denk van te voren goed na over hoe je employer brandingactiviteiten kan monitoren en meten, zodat je goed geslagen ten ijs kan komen. Door meetinstrumenten te gebruiken, kunnen organisaties de effectiviteit van hun employer branding-strategieën beoordelen en zo nodig aanpassen om de betrokkenheid van werknemers en de aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten. Hieronder worden de belangrijkste meetinstrumenten toegelicht:
      1. Candidate Experience Score (CES): CES meet de ervaringen van kandidaten tijdens het sollicitatieproces en wat hun perceptie is over de organisatie (als werkgever).
      2. Employee Net Promoter Score (eNPS): Dit meetinstrument brengt in kaart in hoeverre jouw medewerkers je organisatie zouden aanbevelen aan anderen in hun netwerk. Het geeft inzicht in de mate van betrokkenheid en loyaliteit van de medewerkers.
      3. Employee Engagement Surveys: Employee engagement surveys bevragen werknemers over hun betrokkenheid, tevredenheid en loyaliteit ten opzichte van de organisatie. Dit geeft inzicht in hoe werknemers de organisatie als werkgever percipiëren.
      4. Social Media Analytics: Social media analytics worden gebruikt om betrokkenheid van het publiek bij de inhoud van de organisatie te meten. Deze gegevens kunnen inzicht geven in hoe de organisatie wordt gezien door potentiële werknemers en hoe zij betrokken raken bij de inhoud.
      5. Exit Interviews: Exit interviews zijn interviews die worden afgenomen met werknemers die de organisatie verlaten. Hiermee kan de organisatie inzicht krijgen in de redenen voor vertrek en de sterke en zwakke punten van het werkgeversmerk.

Wat moet je NIET doen?

Wanneer je van plan bent om employer branding toe te passen voor je organisatie, probeer dit dan niet te doen:

  1. Blijf realistisch en verspreidt geen vals beeld over je organisatie: Wees eerlijk en transparant wanneer je over je organisatie communiceert. Wanneer je dat niet doet, kan dat leiden tot ontevredenheid bij de huidige medewerkers en potentiële kandidaten. Dit kan een negatieve impact hebben op de reputatie.
  2. Het negeren van de feedback van huidige werknemers: Het is belangrijk om de feedback van huidige werknemers serieus te nemen en te gebruiken om je employer branding te verbeteren. Vraag daarom wel te allen tijde feedback aan de medewerkers, omdat zij de organisatie vertegenwoordigen en zij wellicht met verrassende inzichten komen waar je als werkgever nog niet aan gedacht hebt. Het negeren van feedback kan namelijk leiden tot ontevredenheid en een negatieve werkcultuur (Anjum et al., 2018).
  3. Het niet nakomen van je merkbelofte: Als je een belofte doet over je organisatie aan (nieuwe) medewerkers en potentiële kandidaten, zorg er dan voor dat je deze belofte kan waarmaken. Het niet nakomen van je beloften zou kunnen leiden tot verlies van vertrouwen en een slechte reputatie.
  4. Employer branding zonder het gebruik van social media: Social media is een belangrijk middel voor employer branding. Zorg ervoor dat je actief bent op verschillende social media platforms en dat je een consistent merkimago uitdraagt.
  5. Het niet meten van je employer branding: Het is belangrijk om je employer branding te meten en te evalueren. Zonder metingen kun je niet bepalen of je inspanningen succesvol zijn geweest of niet.

Deze blog kijkt naar de (krappe) arbeidsmarkt vanuit het marketingperspectief. Door deze tips te volgen, kan een organisatie zichzelf profileren als een aantrekkelijke werkgever en kan het helpen om talent aan te trekken en te behouden. Zeker in tijden van krapte in de arbeidsmarkt is het essentieel om goede medewerkers in dienst te nemen en wanneer ze eenmaal in dienst zijn ze te behouden. Dit geeft meer zekerheid rondom inzet van personeel in de toekomst.

Ben je benieuwd en wil je nog meer aanvullende informatie over de rol van employer branding op de aanpak van personeelskrapte? Neem dan contact op met Bart Rikken. Wise up Consultancy heeft een whitepaper geschreven met trends en aanbevelingen om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan op strategisch niveau. Mocht je benieuwd zijn en meer willen lezen over de strategische draaiknoppen, klik dan hieronder.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.

Gebruikte bronnen

Anjum, A., Ming, X., Siddiqi, A., & Rasool, S. (2018). An Empirical Study Analyzing Job Productivity in Toxic Workplace Environments. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(5), 1035.

Theurer, C. P., Tumasjan, A., Welpe, I.M., Lievens, F. (2018). Employer branding: A brand equity-based literature review and research agenda. International Journal of Management Reviews. 20, (1), 155-179. Research Collection Lee Kong Chian School Of Business.