De 5 voordelen van een Human Capital Agenda

Aan de basis van regionale ontwikkeling en regionaal arbeidsmarktbeleid staat meestal een Human Capital Agenda (HCA). Een Human Capital Agenda geeft richting aan de activiteiten in de regio die worden ondernomen ter versterking van de regionale economie. In dit blog gaan we dieper in op wat een HCA precies is en welke voordelen je hieruit kunt halen.

Wat is een HCA?

Een human Capital Agenda is een plan van aanpak om de (toekomstige)arbeidsmarktknelpunten te verkleinen of op te lossen en om kansen voor bijvoorbeeld de onderkant van de arbeidsmarkt te benutten. Regio’s en provincies hebben bepaalde ambities op het gebied van economische ontwikkeling, duurzaamheid, behoud van werkgelegenheid. Ook bedrijfsleven en sectororganisaties maken (groei)plannen die zij graag uitgevoerd zien worden. Het ontbreken van talent met de juiste competenties kan het behalen van deze ambities in de weg staan. Om de knelpunten tijdig te signaleren en toekomstige kansen te benutten wordt een Human Capital Agenda opgesteld. Hierin staan met passende maatregelen die aansluiten bij de regionale situatie en ontwikkelingen.

Waarom wordt een HCA ontwikkeld?

Talent is schaars. Zeker in tijden van hoogconjunctuur, zoals nu. Bovendien oefenen transities (energie, digitalisering, etc.) in toenemende mate een druk uit op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Het is daarom van belang om vast te stellen welke doelen (ambities) worden nagestreefd op het gebied van economie & innovatie en duurzaamheid & milieu. Wanneer de uit te werken sectoren en doelen helder zijn is de volgende stap om na te denken over het talent.

Het proces van het opstellen van een Human Capital Agenda is belangrijker dan het produceren van de tekst. Door de regio in te gaan, met veel verschillende partijen te spreken, partijen bij elkaar te brengen wordt gedurende het proces gewerkt aan draagvlak en commitment voor de agenda. Het is een combinatie van onderzoek doen en netwerken. Voor elke regio zal het dus ook anders zijn hoe snel een Human Capital Agenda opgesteld kan worden. Zijn netwerken al goed georganiseerd, is bekend welke ontwikkelingen impact gaan hebben op de regio en zijn partijen bereid de schouders hieronder te zetten dan gaat het sneller dan wanneer dit allemaal moet worden opgebouwd. Soms kan het ook per sector in een regio verschillen. Er kan dan voor worden gekozen om eerst voor één sector een HCA op te stellen. De anderen volgen dan later wel.

De 5 voordelen van een Human Capital Agenda

  1. Inzicht in de kenmerkende sectoren van de regio. Door het ontwikkelen van een HCA verkrijg je dieper inzicht in de (economische)structuur van de regio. Dit is belangrijke kennis voor het ontwikkelen van passend beleid.
  2. Inzicht in de regionale arbeidsvraag en aanbod (en mismatch). Door onderzoek te doen naar de vraag- en aanbodzijde wordt de gap hiertussen inzichtelijk gemaakt. Hierdoor maak je de knelpunten in de regio inzichtelijk en kan je concrete acties ontwikkelen die ook echt bijdragen aan het verkleinen van de mismatch.
  3. Inzicht in de sterke kanten en unieke kansen van de regio. Elke regio is uniek en heeft zijn eigen sterke kanten en specifieke kansen. Door hier onderzoek naar te toen kan je deze zo inzetten dat ze de uitvoering van je arbeidsmarktbeleid en ambities ten goede komen.
  4. Extra focus op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een HCA biedt de mogelijkheid eens extra te kijken naar personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en hoe deze toch meegenomen kunnen worden. Vaak worden er nieuwe kansen gesignaleerd om mensen in te zetten in zinvol werk. Dit is belangrijk voor de levenskwaliteit van de betreffende personen, maar ook voor de regionale econome.
  5. Concrete acties en aanbevelingen waarmee je aan de slag kunt. Uit de verschillende analyses in de HCA komen concrete acties die direct ingezet kunnen worden om het arbeidsmarktbeleid verder vorm te geven. Zo zorg je er als regio voor dat je geen kansen laat liggen, versterk je het regionale beleid en zorg je dat vraag en aanbod dichter bij elkaar komen. Dit stimuleert de economische ontwikkeling in het gebied.

Human Capital Agenda (HCA) Nieuwe Economie West-Brabant

In opdracht van Regio West-Brabant heeft Wise up een uitgebreide arbeidsmarktanalyse uitgevoerd als basis voor de Human Capital Agenda (HCA) Nieuwe Economie West-Brabant. Dit rapport brengt de actuele en toekomstige arbeidsmarktontwikkelingen in de regio in kaart en geeft inzicht in de uitdagingen en kansen die samenhangen met de energietransitie, digitalisering en circulaire economie.

Met deze analyse helpen we gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven om beter voorbereid te zijn op de veranderende arbeidsmarkt. Welke sectoren groeien? Waar dreigen tekorten? En hoe zorgen we ervoor dat talent behouden blijft en de regionale economie zich kan ontwikkelen? Door middel van data-analyses en gesprekken met stakeholders hebben we concrete aanbevelingen opgesteld die als leidraad dienen voor een toekomstbestendige arbeidsmarktstrategie in West-Brabant.

Benieuwd naar de resultaten en hoe deze inzichten bijdragen aan de Human Capital Agenda? Lees het rapport hier

Benieuwd wat een HCA kan betekenen voor jouw regio of organisatie? Als adviesbureau heeft Wise up heeft veel ervaring met het opstellen van breed gedragen Human Capital Agenda’s. Zo hebben we eerder o.a. HCA’s ontwikkeld voor de energietransitie, voor duurzaamheid en voor agrifoodbusiness, maintenance en logistiek. Neem eens contact met ons op, dan kijken we samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Interview met Wise up collega: Boris Schussler

In de reeks van interviews met Wise up collega’s krijg je in deze blog een beter beeld van consultant Boris Schussler. Hij is sinds februari 2025 werkzaam bij Wise Up Consultancy.

Boris in het kort

Houdt van een actieve leefstijl – leest boeken als hij wél de tijd neemt om stil te zitten – is mantelzorger geweest – is onlangs is gestart als beleidsadviseur en werkt aan een arbeidsmarktanalyse voor regio Midden-Limburg – adviseert ons: “niet snoozen in de ochtend!”

Vertel ons iets over jezelf!

“Nou, ik werk nu net een paar weken bij Wise up Consultancy, maar ik kom heel graag naar kantoor en de collega’s zijn leuk! Ik zit bijna nooit stil; ik voetbal, squash en ga daarnaast nog regelmatig naar de gym, maar ook mijn weekenden zitten vol met vrienden en familie. Als ik wél de rust vind om stil te zitten, lees ik graag boeken. Ik wissel bewust af tussen fictie en non-fictie, dat vind ik het leukst. Momenteel lees ik Nexus, het nieuwste boek van de auteur van Sapiens. Dit gaat over hoe informatienetwerken zich door de tijd heen hebben ontwikkeld en welke invloed technologie en AI hierop hebben. Eén van de grootste uitdagingen van deze tijd is dat mensen vaak alleen informatie krijgen die hun bestaande mening bevestigt. Dat is een risico, zeker in beleidsvorming. Het is altijd belangrijk om te kijken naar alle perspectieven, om zo een objectief en compleet beeld te schetsen.”

Hoe begin jij je dag?

“Ik sta vroeg op, meestal rond half zeven. Mijn advies aan iedereen is: niet snoozen! Je voelt je veel beter als je meteen opstaat. Als ík snooze, weet ik dat het misgaat,” grapt Boris. “Na een snelle douche maak ik een goedgevulde smoothie met fruit, havermout en melk. Die neem ik mee in de auto terwijl ik onderweg naar kantoor een podcast luister. Meestal over politiek of sport, afhankelijk van waar ik zin in heb. Op dagen dat ik thuiswerk, neem ik wat meer de tijd voor mijn ochtend, maar ik probeer altijd om acht uur te beginnen. Dan ben je lekker op tijd klaar en kun je daarna nog iets actiefs doen.”

Wat is je eerste opdracht bij Wise up Consultancy?

“Ik ben nu bezig met een arbeidsmarktanalyse voor de arbeidsmarktregio Midden-Limburg. Dat is een essentieel onderdeel van het meerjarenplan dat de regio opstelt om het beleid rondom werkgelegenheid en scholing te verbeteren. Mijn taak is om te onderzoeken hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt en welke uitdagingen en kansen er liggen. De regio kampt bijvoorbeeld met bevolkingskrimp, waardoor er steeds minder mensen zijn om openstaande vacatures in te vullen. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven en onderwijsinstellingen.”

Hij ziet de analyse als een kans om echt impact te maken. “Ik vind het mooi om onderzoek te vertalen naar concreet beleid. Je kunt eindeloos data verzamelen, maar als je er niets mee doet, verandert er niets. Het mooie aan beleidsontwikkeling is dat je inzichten omzet in actie.”

Wat vind je het leukste aan dit werk?

“Ik werk graag aan maatschappelijke vraagstukken en houd ervan om strategisch na te denken over oplossingen. Een arbeidsmarktanalyse gaat verder dan cijfers; het is een diepgaande analyse van een regio. Hoe ontwikkelt de bevolking zich? Welke banen dreigen te verdwijnen? Hoe kunnen bedrijven en onderwijsinstellingen hierop inspelen? Dat maakt het werk uitdagend en veelzijdig.”

Wat is een uniek weetje over jou?

“Ik ben mantelzorger geweest voor een familielid. Veel mensen denken bij mantelzorg meteen aan iets zwaars en intensiefs, maar ik vond het vooral mooi en waardevol. Het geeft me veel voldoening om iemand uit mijn familie zo te kunnen ondersteunen.”

Boris benadrukt dat mantelzorg niet altijd betekent dat je dag en nacht klaar moet staan. “In mijn geval gaat het om sporadische zorg, maar zelfs op die momenten bouw je een sterkere band op met degene voor wie je zorgt. Je leert beter aanvoelen wat iemand nodig heeft en hoe je echt kunt helpen. Dat vind ik bijzonder.”

Zijn ervaring als mantelzorger heeft hem een andere kijk op zorg en ondersteuning gegeven. “Het heeft me bewuster gemaakt van hoe belangrijk een goed sociaal vangnet is. Of het nu in de familie is of op grotere schaal binnen een gemeente, het is cruciaal dat mensen op elkaar kunnen rekenen.”

Ben je benieuwd wat Boris voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via boris.schussler@wiseup.nl. Bekijk hier het volledige profiel van Boris.

Afbeelding bij artikel interview met Harmen Thijs


Over Wise up Consultancy: Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren. Hiermee bewerkstelligen we maatschappelijke impact door de arbeidsmarkt in balans te houden en zo veel mogelijk mensen mee te laten doen.