Publicaties
Al onze inzichten op een rij
Geregeld plaatst Wise up interessante content over de thema’s waar we ons bij Wise up mee bezighouden. We delen graag onze kennis via blogs, whitepapers en nieuwsartikelen. Benieuwd naar onze publicaties? Klik dan hieronder op het desbetreffende onderwerp.
Zoeken
Filter op
In de reeks interviews met Wise up collega’s, horen we dit keer graag van Zara van Schaijk. In september 2024 is ze begonnen als consultant bij Wise up. Hoe is het ondertussen met Zara? Tijd om haar wat beter te leren kennen.
Het HR-landschap blijft in beweging en kent veel uitdagingen en kansen voor HR-professionals. Uit recente HR-trendonderzoeken komen enkele duidelijke trends naar voren die de HR-agenda bepalen. In deze blog zoomen we in op deze trends en de gevolgen hiervan voor organisaties en HR-afdelingen.
Welkom bij blog 2 over de Sustainable Development Goals (SDG’s). In blog 1 hebben we kort en krachtig uitgelegd wat de SDG’s inhouden en vooral wat we ermee willen bereiken. In deze blog verdiepen we ons in een belangrijke richtlijn: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Ontwikkelpaden gaan meer inzicht en overzicht scheppen om zo de instroom, doorstroom en zijinstroom in kraptesectoren te bevorderen. Hier heeft Wise up Consultancy al op verschillende manieren ervaring in opgedaan. Wat houdt deze ontwikkeling precies in en hoe biedt het een oplossing?
In dit artikel beschrijf ik hoe organisaties hun innovatieve vermogen, waarbij ik de innovatiemethode Design Thinking als voorbeeld neem, kunnen vergroten door skills-gericht denken te implementeren.
Met circulaire en duurzame bouw is in Zuid-Nederland ervaring opgedaan en zijn zelfs successen geboekt, maar de expertise en aandacht is versnipperd over (lokale) overheden en verschillende bouwbedrijven. Het Economisch Netwerk Zuid-Nederland (ENZuid) heeft daarom het programma Circulair Bouwend gelanceerd in 2024. Vanuit Wise up zijn wij hierbij betrokken, omdat wij de rol van netwerkmanager voor ENZuid invullen.
Waar innovatie vaak wordt geassocieerd met baanbrekende producten of gestroomlijnde processen, blijven er in feite talloze kansen onbenut. Wat als je verder kijkt dan deze conventionele innovatietypes? In dit blog ontdek je hoe het combineren van verschillende vormen van innovatie, volgens het ‘Ten Types of Innovation’ raamwerk, de sleutel kan zijn tot optimale waardecreatie en succes in projectmanagement. Bereid je voor op een frisse blik op innovatie die je projecten naar een hoger niveau tilt!
Terwijl leerlingen/studenten opnieuw plaatsnemen in de klaslokalen, staan onderwijsprofessionals weer voor nieuwe uitdagingen. De vraag is: hoe kunnen we beter inspelen op de behoeften van de huidige generatie leerlingen en de samenleving? De Rijksoverheid heeft recent belangrijke beleidsmaatregelen geïntroduceerd die richting geven aan de toekomst van ons onderwijs.
Om succesvol mee te kunnen doen aan de Nederlandse maatschappij hebben mensen een basis aan taal-, reken- en digitale vaardigheden nodig: de basisvaardigheden. Alarmerend is vooral dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruit gaat, ongeacht het opleidingstype. Wij hebben vijf adviezen om het dalen van de basisvaardigheden tegen te gaan.
De arbeidsmarkt en het sociale zekerheidsstelsel van Nieuw-Zeeland bieden waardevolle inzichten die beleidsmakers in Nederland kunnen overwegen bij het verbeteren van ons eigen systeem. Hoewel beide landen veel gemeen hebben, zijn er ook belangrijke verschillen die als inspiratie kunnen dienen. Wise up ging voor je op onderzoek uit.
Betekenisvol werk is binnen werk en organisaties een term die continu in de aandacht staat, vaak om verschillende redenen. Laten we eens kijken waarom managers, leidinggevenden en werknemers juist nú zo veel over betekenisvol werk praten.
In de reeks interviews met Wise up collega’s, horen we dit keer graag van Harmen Thijs de Vries. In april 2023 is hij begonnen als consultant bij Wise up. Hoe is het ondertussen met Harmen Thijs? Tijd om hem wat beter te leren kennen.
In heel Frankrijk waren er naar schatting zeker 121.000 demonstranten op 1 mei: de dag van de arbeid. Maar waarom? En wat doet de overheid aan de krapte op de arbeidsmarkt? Wat voor invloed heeft dit op bedrijven? We hebben een analyse gedaan van de Franse arbeidsmarkt.
We zijn wereldwijd hard op weg naar een nieuwe economie waarin we afscheid nemen van olie en gas. Om dit voor elkaar te krijgen, moet wel aan een aantal financiële randvoorwaarden worden voldaan. We leggen dit uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Op 29 april 2024 is er een kamerbrief gepubliceerd die zich richt op de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur. Maar wat betekent dit nou precies? En is deze hervorming een verplichting of een verademing? Daar kom je achter in deze blog!
Vaak zien we dat publieke organisaties terughoudend zijn als het gaat om marketing. Maar wat als ik je vertel dat de principes van marketing niet alleen waardevol kunnen zijn voor commerciële instellingen, maar ook voor gemeenten? Ontdek drie concrete adviezen die elke gemeente kan implementeren om meer waarde te creëren voor haar inwoners.
Door het implementeren van strategische personeelsplanning kunnen organisaties zich sterk positioneren op de arbeidsmarkt, zelfs in uitdagende omstandigheden.
Mexico staat voor uitdagende transformaties op de arbeidsmarkt, aangedreven door economische groei en nearshoring. Om het volledige groeipotentieel te benutten, zijn structurele hervormingen en investeringen nodig.
Voor topsectoren is het van belang om in verbinding te staan en blijven met hun omgeving om hun toekomstbestendigheid te kunnen borgen. Zij zullen hierbij hun topsectorenaanpak moeten ombuigen naar een transitiegerichte aanpak.
Ken jij ze al? De 17 SDG’s opgesteld door de Verenigde Naties? Dit zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen gericht op een brede definitie van duurzaamheid: een einde aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.
Met een doordachte planning, goed begrip van de behoeften van de deelnemers en effectieve communicatie kom je tot een succesvol evenement.
Wij komen in het werkveld vaak tegen dat mensen boordevol goede ideeën en ambities zitten, maar niet goed weten hoe ze deze tot uitvoering kunnen laten komen. Om de ideeën en ambities waar te maken, en arbeidsmarkt-, onderwijs- en economische projecten succesvol te laten verlopen, is goed projectmanagement van groot belang.
Omdat elke opdracht uniek is, brengen wij voorafgaand aan de uitvoering in kaart welke specifieke informatie we met het onderzoek willen ophalen. Hoe beter de onderzoeksvraag vooraf, hoe meer winst in kwaliteit, tijd en geld tijdens het onderzoeksproces.
België heeft een complexe arbeidsmarktstructuur vanwege zijn federale systeem met verschillende gewesten en gemeenschappen. Dit systeem leidt tot regionale verschillen in arbeidsvoorwaarden, wetgeving, belastingen en sociale zekerheidskwesties.
In het werkveld komen we vaak tegen dat mensen boordevol goede ideeën en ambities zitten, maar niet goed weten hoe ze deze tot uitvoering kunnen laten komen. Om deze ideeën en ambities waar te maken en projecten succesvol te laten verlopen, is goed projectmanagement van groot belang.
Een netwerksamenwerking zet je op om complexe vraagstukken op te lossen. Vraagstukken waarvoor meerdere specialismen van verschillende organisaties nodig zijn.
Net als Nederland kampt Duitsland met een krappe arbeidsmarkt. Duitsland stimuleert arbeidsmigratie van kenniswerkers en vakkrachten van buiten de EU om de huidige en toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken.
De demografische trends in dit blog hebben invloed op de economie, de politiek, de cultuur en de maatschappij als geheel. Het is belangrijk om deze trends te begrijpen en erop te anticiperen om de uitdagingen en kansen die ze met zich meebrengen effectief aan te kunnen pakken.
In een wereld waarin de arbeidsmarkt constant in beweging is, heeft Denemarken zich gepositioneerd als een pionier met een vooruitstrevend arbeidsmarktmodel. Dit model, vaak aangeduid als het ‘Deense model’, is een voorbeeld van een doeltreffende aanpak van werkgelegenheid en sociale zekerheid.
De huidige ontwikkelingen op technologisch, economisch en maatschappelijk vlak zullen de komende jaren sterke invloed hebben op de vraag naar personeel. Het is lastig om precies te voorspellen welke banen in de toekomst zullen domineren. Welke studies leiden naar banen van de toekomst?
Het onderwijs is voortdurend in ontwikkeling. De afgelopen jaren hebben we verschillende onderwijsinnovaties gezien die nu op grote schaal worden toegepast in diverse onderwijsinstellingen.
De arbeidsmarkt is krap: 29% van de werkorganisaties in Nederland heeft moeite om geschikt personeel te vinden. De krapte treft vooral zorg, bouw, techniek, onderwijs, logistiek en ICT. Daardoor neemt de werkdruk toe bij het zittend personeel.
Vandaag de dag kunnen miljarden mensen zich via hun smartphone met elkaar verbinden, hebben ze onbeperkte toegang tot kennis en poppen er continu nieuwe mogelijkheden zoals 3D-printen en artificial intelligence op.
Een samenwerking met een school biedt het bedrijfsleven voordelen. Leerlingen en studenten die enthousiast gemaakt worden voor een baan binnen de eigen sector van het bedrijf, zijn de medewerkers die het bedrijfsleven in de toekomst nodig heeft.
Binnen het sociaal domein werken veel professionals aan zeer complexe vraagstukken. Denk aan het terugdringen van laaggeletterdheid, de inburgering van statushouders, participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, terugdringen van schuldenproblematiek et cetera.
In dit blog verkennen we de onbenutte bron van talent die gevormd wordt door de statushouders in Nederland. Hoe kan deze groep bijdragen aan het oplossen van het arbeidstekort in de energietransitie?
Onze inzichten in je inbox?
Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.