Skip to content
Blog

Interview met Wise up collega: Christel Ermers

Datum
23 augustus 2022
Leestijd
4 minuten
Deel

Christel werkt sinds 1 juli bij Wise up en is direct gestart voor Senzer als teamleider werkgeversdienstverlening en bij SSPOH in Den Bosch als programmamanager kansen voor kinderen. Via deze blog willen we meer mensen de kans geven om Christel beter te leren kennen.

Christel in het kort – ervaren leidinggevende – luistert graag naar inhoudelijke podcasts – is creatief – is nooit uitgeleerd en houd van een uitdaging 

Toen Christel van het voortgezet onderwijs afkwam wist ze niet wat ze wilde doen. Ze had zich ingeschreven voor verschillende opleidingen waaronder bij Sint Lucas in Boxtel voor een creatieve opleiding en de lerarenopleiding. Ze werd bij alle opleidingen toegelaten en maakte uiteindelijk de keuze lerarenopleiding en na de propedeuse de PABO. Na een tijdje les te hebben gegeven was Christel snel toe aan een nieuwe uitdaging en werd halverwege haar 20e adjunct-directeur op een school. Toen de directeur een baan elders aanvaarde moest ze ineens gaan waarnemen, en was ze dus al snel directeur van een school. Sindsdien heeft Christel als directeur leidinggegeven aan teams van verschillende scholen en zich via opleidingen hierin sterk ontwikkeld, want “de combinatie tussen theorie en praktijk vind ik het aller interessantst”. Met een executive MBA als ultieme combi van de twee.

Als leidinggevende stijl vindt Christel het belangrijk om te benadrukken dat ze niet gelooft in leidinggeven vanuit macht “ik heb een dienende leiderschapsstijl en kijk naar teams en mensen als een verzameling van unieke kwaliteiten waar je zoveel mogelijk uit wilt halen”. Ze vindt het belangrijk dat het team of de organisatie iets bijdraagt aan de maatschappij. De opdracht bij Senzer, waar ze het team werkgeversdienstverlening aanstuurt, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam te plaatsen en de opdracht bij SSPOH waar ze programmamanager kansen voor kinderen is, passen daarom ook erg goed.

Hoe begin jij je dag?

“Standaard met de gedachte…nu al…moet ik er nu al uit. Snoozen…snoozen…ik heb een wekker en mijn telefoon op wekker stand. Ja echt waar…ik heb twee wekkers nodig om er zeker van te zijn dat ik wakker word. En iedere ochtend denk ik, vanavond ga ik op tijd naar bed. En elke keer ga ik toch weer te laat naar bed omdat ik het zonde vind de dag af te sluiten.”

“Ik weet van mezelf dat ik geen ochtend mens ben, daarom bereid ik ‘s avonds alles al voor. Ik weet welke kleren ik ‘s ochtends aantrek, heb mijn lunch al klaar…alles is voorbereid. En dan heb ik ook wel echt heel veel zin in de dag. Ik stap in de auto naar een opdrachtgever. Of ik ga op de fiets als ik naar Wise up in Cuijk ga. Vanuit Mill, waar ik woon is dat een lekker stukje om te fietsen.”

“Tijdens de rit luister ik ook altijd een podcast. Ik houd ervan om efficiënt met mijn tijd om te gaan. Ik luister dan ook altijd een informatieve podcast of luisterboek”. Nu luister ik het boek “Omarm de Chaos, van Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde”. Zo interessant hoe hij alle crises aan elkaar knoopt. En je wordt er niet depressief van, dat zou je kunnen worden als je alleen naar het nieuws luistert, nee…er is ook een oplossing…en je bent zelf aan zet om die te bieden. Hij benadert het kansrijk”.


Wat heeft jou bewogen om bij Wise up aan de slag te gaan? En hoe bevalt het?

Ik werk er pas een paar maanden maar het bevalt super goed. Ik ben bij Wise up komen werken omdat ik wil bijdragen aan de oplossingen voor maatschappelijke problemen. Veranderopdrachten vind ik ontzettend leuk om te doen.

De diversiteit die Wise up, via haar opdrachtgevers kan bieden, is voor mij ideaal. Steeds nieuwe vraagstukken, omgevingen, rollen, opdrachten, ik hou ervan. Er wordt echt een beroep gedaan op…ik merk dat ik naar mijn hersenen wil wijzen…alle kennis en vaardigheden die ik in huis heb in kan zetten. Daarnaast biedt het me ook zoveel mogelijkheden om me verder te ontwikkelen want ik ben nog lang niet uitgeleerd.

Als je een droomopdracht zou omschrijven, hoe ziet deze er dan uit?

Een droomopdracht is een betekenisvolle opdracht met maatschappelijke impact. Met name inclusiviteit vind ik enorm van belang en dat bedoel ik in de breedste zin van het woord.

De kansenongelijkheid is fors aan het toenemen. Vanuit het onderwijs heb ik gezien dat er kinderen zijn die in een bepaalde omgeving opgroeien waarin ze niet alle steun krijgen die ze nodig hebben, door allerlei redenen. Het doet ertoe op welke plek je wordt geboren en opgroeit, ik zie het als mijn opdracht om de kansen gelijker te maken. Om dit te kunnen realiseren heb je vaak met complexe problemen of vraagstukken te maken. De oplossing is daarom ook vaak niet zomaar bedacht. Daarvoor moet je eerst een grondige analyse maken, om echt een oplossing te vinden voor het probleem. Mijn droomopdracht is dan ook een opdracht waarin er ruimte is voor een gedegen vooronderzoek, om het probleem achter het probleem te zoeken.

Om dit te kunnen doen moet je echt oordeelloos kunnen kijken. Dit heb ik in Afrika geleerd, waar ik vrijwilligerswerk heb gedaan voor Teachers for Teachers. Ubuntu is daar de levensfilosie. “Ik ben omdat wij zijn” is een van de lessen die ik daar heb geleerd. In je eentje ben je helemaal niks. Het gaat om de community, en zo kijk ik dus ook naar de teams waar ik leiding aan heb gegeven. Iedereen brengt iets anders. Ik heb zoveel in Afrika geleerd, ik meer van hen dan zij van mij zo is mijn beeld. Maar ik weet dat zij andersom precies hetzelfde denken. Door oordeelloos te kijken naar elkaar ontstaat er verbinding en uitwisseling. Ik dacht bijvoorbeeld dat een school altijd een gebouw moest zijn met lesmateriaal, maar een school draait om ontwikkeling, en beide zijn daarvoor niet eens persé nodig. Dat zijn de kaders die wij hebben meegekregen.

Wat zouden mensen niet van jou verwachten?
Dan kom ik toch terug op de keuze voor de opleiding die ik uiteindelijk niet gemaakt heb. Ik ben ontzettend creatief. Zowel in mijn werk als privé. Ik kan borduren, haken, mozaïeken, maar bijvoorbeeld ook zakelijk tekenen. Als je tekent doorleef je iets anders en kun je echt samen vaststellen of je elkaar begrijpt. Een eerste stap in een goede verbinding.

Heb je een vraag aan Christel of wil je een keer met Christel kennismaken? Stuur dan een mail naar christel.ermers@wiseup.nl.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.