Skip to content
Blog

Interview Inge Wise up

Datum
8 februari 2022
Leestijd
4 minuten
Deel

Deze keer een interview met Inge Willems. Twintig jaar geleden is Inge voor zichzelf begonnen en heeft ze Wise up opgericht. De hoogste tijd om te bevragen hoe de afgelopen jaren zijn bevallen, en welke dromen Inge nog heeft voor de toekomst. Tijd om Inge beter te leren kennen.

Inge in het kort – is een ervaren manager – maakt graag ‘van niets iets’ – zet graag mensen in hun kracht – doet aan beeldhouwen – verslindt kranten en ander leesvoer – werkt graag naar doelen toe – is een idealist

Inge is een ervaren manager op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Daarnaast is Inge heel ondernemend en is ze goed in het creëren en opzetten van (nieuwe) dingen. Dit zie je ook terug bij Wise up en hoe het bedrijf de afgelopen 20 jaar gegroeid is. Maar dit doet ze ook voor haar opdrachtgevers. Het lukt Inge door management te combineren met mensen in hun kracht zetten en zelf daarnaast ook hard te werken. In haar vrije tijd spendeert Inge graag tijd met haar gezin en de honden, doet ze aan beeldhouwen, en is ze leider bij de Scouting. Inge heeft aan de Radboud Universiteit Nijmegen andragogiek gestudeerd. Deze sociale studie was gericht op het emanciperen en het vergroten van de handelingsmogelijkheden van mensen. Tijdens haar studieperiode werd de studie opgeheven door toenmalig minister Deetman, dat was wel even schrikken. Maar omdat Inge een brede interesse heeft, was dat ook een mooie kans voor haar. Hierdoor is ze vakken gaan volgen bij o.a. arbeid- en organisatiepsychologie, bestuurs- en beleidswetenschappen en heeft ze zelfs een jaar Informatica als vak gedaan. Ook volgde ze enkele vakken op de Wageningen Universiteit. Ze werkte ook enkele jaren als vrijwilliger bij de Wetenschapswinkel Nijmegen waarin ze onderzoeken begeleidde. Uiteindelijk is ze bij een hoogleraar onderwijskunde afgestudeerd. Na haar studie heeft Inge 6 jaar lang bij de FNV gewerkt als vakbondsbestuurder. Dat was een leuke en leerzame tijd. Hier heeft ze veel ervaring opgedaan in het bedrijfsleven, zoals bij Philips en in de Metaal. Maar ze besloot op haar 31e toch om over te stappen naar een ander vakgebied en startte bij Arbeidsvoorziening (voorloper van het UWV Werkbedrijf) als projectmanager. Daar heeft Inge ontdekt hoe leuk ze het vond om een nieuwe business op te zetten en te vermarkten. Dit heeft haar bewogen om nog een master te gaan doen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Binnen de master managementwetenschappen is Inge afgestudeerd in strategische marketing.

Hoe begin jij je dag?

‘Ik sta om 06:45u op. Ik help eerst mijn zoon de deur uit, hij moet al vroeg weg op de fiets naar school. Ik maak zijn ontbijt en terwijl ik dat doe geef ik de honden eten. Als hij weg is, ontbijt ik zelf, meestal terwijl ik al wat mails wegwerk. Ik ontbijt meestal met yoghurt en havermout met noten en fruit. Daarnaast lees ik even de krant online (vooral de koppen). Daarna ga ik onder de douche en kleed me aan. Douchen moet perse want ik ben geen ochtendmens. Ik probeer altijd rond 08:30u te starten, maar dit lukt niet altijd aangezien ik wel eens te lang in de mails of de krant blijf lezen. Als het weer het toelaat en ik heb geen externe afspraken dan ga ik met de fiets naar het nieuwe kantoor van Wise up in Cuijk.

Wat heeft jou bewogen om met Wise up te beginnen? En hoe bevalt het?

Via mijn masteropleiding kwam ik erachter dat ik erg ondernemend ben. Ik wou heel graag dit ondernemerschap uitoefenen, dus ik heb mijn hart gevolgd. Ik was toen 34. Dit was echt een kruispunt, want ik ging weg als manager bij Arbeidsvoorziening en had ook ergens in de lijn kunnen gaan werken en zo verder kunnen opklimmen. Ik dacht, ik ben ondernemend en ik hou ervan om dingen op te zetten en daar moet ik mee aan de slag. Daarnaast wou ik al op jonge leeftijd consultant worden en bij een adviesbureau werken. Het ondernemerschap en de droom om consultant te zijn heb ik aan elkaar gekoppeld met mijn voorliefde voor de arbeidsmarkt. Het steeds opnieuw in balans proberen te brengen ervan blijft mijn passie. Later is daar het onderwijs en de economie bijgekomen.

Wat is je droom voor Wise up?  

Mijn droom met Wise up is om verder door te groeien. Dit doen we door aan de slag te gaan met de hedendaagse ‘wicked problems’ van onze opdrachtgevers. Die zijn er genoeg. Ik werk hierin het liefst voor overheden, want die hebben de meeste impact op de arbeidsmarkt. Dus opdrachtgevers te laten excelleren en daardoor zorgen dat de samenleving goed blijft lopen. Daarnaast zijn we met Wise up in steeds meer provincies werkzaam en is het mijn droom door te groeien naar een landelijk bureau waarbij we het bijzondere dat Wise up uniek maakt, blijven behouden. Daarbij staan de ambities van klanten altijd centraal en werken we samen met hen aan het boeken van mooie resultaten.

Wat zouden mensen niet van jou verwachten?

Ik ben een nogal open en transparant persoon, dus het is moeilijk te zeggen wat mensen nog niet van mij verwachten. Even denken. Misschien dat ik tot mijn 49ste  veel last heb gehad van vliegangst. Ik heb hier ook echt leuke tripjes door moeten missen of ik ben, als dit mogelijk was, met de auto gegaan. Ik kon bijv. op groepsexcursie  naar Wisconsin om daar te gaan kijken naar het concept Workfirst maar ik kon niet mee want ik durfde niet te vliegen. Vandaar dat ik heel trots ben dat ik deze angst via een cursus heb overwonnen. Deze cursus eindigde met een rondvlucht op 300 m hoogte boven Amsterdam! Dit heeft mij enorm geholpen en in staat gesteld om, voor Corona, mooie reizen met mijn gezin te maken.  Ik ben onzettend blij dat ik deze angst heb overwonnen en heb ook veel geleerd over het overwinnen van angsten in het algemeen. Ik heb zo ook geleerd hoe goed het af en toe is om je mindset te veranderen want dat is in de kern wat ik heb moeten doen: mijn eigen overtuigingen loslaten.

Ben je benieuwd naar wat Inge voor jouw organisatie kan betekenen? Of wil je graag verder praten? Neem dan contact op via inge.willems@wiseup.nl. Bekijk hier het volledige profiel van Inge Willems.

Over Wise up Consultancy: Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren. Hiermee bewerkstelligen we maatschappelijke impact door de arbeidsmarkt in balans te houden en zo veel mogelijk mensen mee te laten doen.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.