Skip to content
Blog

5 voordelen van detachering binnen het sociaal domein

Datum
24 mei 2022
Leestijd
5 minuten
Deel

Het sociaal domein is een werkveld dat constant complexe vraagstukken met zich meebrengt. Hierdoor is het van cruciaal belang dat de professionals die zich over deze vraagstukken buigen, ook in staat zijn om zich aan te passen aan de voortdurend veranderende complexiteit. Daarnaast houdt het sociaal domein zich bezig met maatschappelijk relevante werkzaamheden, zoals participatie, zelfredzaamheid en inburgering. Hierdoor is het nog meer van belang dat de betrokken consulenten, beleidsmedewerkers en andere specialisten van het sociaal domein hun werk onverstoord kunnen verrichten en de nodige kwaliteit kunnen leveren. Dit is niet altijd even goed te realiseren. Gemeenten, provincies maar ook arbeidsmarktregio’s hebben regelmatig te maken met personeelstekort, ziekte of verlof van medewerkers. Hierdoor komt belangrijk werk stil te liggen. Bovendien ontstaan er door maatschappelijke ontwikkelingen nieuwe projecten die specifieke kennis en expertise vragen. In dit geval kun je als opdrachtgever voor detachering kiezen waarbij je via een extern bedrijf iemand binnenbrengt die precies aansluit bij jouw wens en behoeften rondom een project of bestaande functie. Een van de diensten van Wise Up Consultancy is detachering binnen het sociaal domein. Detachering binnen het sociaal domein heeft verschillende voordelen, vandaag delen we er maar liefst 5 met jullie!

1. Kwalitatief personeel

Detachering betekent dat je personeel krijgt dat is opgeleid, getraind en voorbereid voor het werkveld waarvoor ze worden ingezet. Bij Wise Up Consultancy krijgen alle consultants bijvoorbeeld interne opleidingen en trainingen zodat ze altijd up-to-date en over de meest recente vakkennis beschikken. Daarnaast is een consultant gewend om te schakelen tussen verschillende opdrachten en opdrachtgevers, waardoor hij of zij in staat is om sneller problemen te signaleren en op te lossen.

2. Een brede, frisse blik

Doordat een consultant niet werkt voor jouw organisatie, is deze in staat om op een andere manier naar vraagstukken te kijken. Er wordt een brede, frisse blik meegebracht vanuit het bureau waar hij of zij werkt en dit werkt positief voor het sociaal domein en kan voor een mooie samenwerking zorgen tussen de verschillende partijen van het project.

4. Flexibiliteit

Binnen het sociaal domein kunnen projecten snel veranderen. We weten niet altijd hoelang een project gaat duren, en soms kan de gehele invulling veranderen. Met detachering zit je niet vast aan een langdurig contract en je kan makkelijker nieuwe afspraken maken en/of afspraken aanpassen als dit nodig is. Daarnaast kun je in overleg met de consultant het project verlengen of korter maken, zonder dat hier grote financiële consequenties aan vast zitten.

5. Sneller resultaat

Bij detachering is er geen sprake van een uitgebreid inwerkproces en kan iemand direct aan de slag. Bovendien hoef je als organisatie jouw vraagstuk alleen neer te leggen bij het externe bedrijf, maar verder doen zij het zoekwerk. Door het grote netwerk waarover ze beschikken kan er snel een match worden gevonden en na een of twee gesprekken, kan de consultant inspringen en werken aan het beoogde resultaat.

6. Zekerheid

De combinatie van de eerste vier voordelen brengt jouw organisatie in het sociaal domein dichterbij zekerheid. Zekerheid van personeel, werkzaamheden, kwaliteit, snelheid en effectiviteit. Doordat je niet vastzit aan een vaste werknemer met de daarbij behorende voorwaarden, kun je met zekerheid een consultant inzetten die zeker past bij jouw wensen, en dat gedurende een korte of langere termijn. Bovendien heb je de zekerheid dat degene die je inhuurt, in staat is om het werk te doen dat moet worden gedaan, zonder dat lopende processen en werkzaamheden worden verstoord.

Ben je benieuwd hoe detachering in het sociaal domein binnen jouw organisatie past en wil je advies van een ervaren bureau? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Wise up bouwt mee aan een sterke en veerkrachtige economie waarin iedereen meedoet en zichzelf optimaal kan ontwikkelen. Dit doen we door het inzetten van ervaren netwerk-, programma- & projectmanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs die werken aan het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.