Skip to content
Blog

8 Tips hoe je in tijden van drukte kan investeren in je leiderschapsskills

Datum
20 december 2022
Leestijd
4 minuten
Deel

De meeste leiders, managers en medewerkers zullen het fenomeen wel herkennen dat deze maanden van het jaar erg druk zijn. De laatste taken afronden, verantwoordingen afleggen, begrotingen indienen, plannen maken voor het komend jaar tot het regelen van de kerstborrel. Deze periode van het jaar is ontzettend druk. Alleen hoe zorg je ervoor dat je je als leider blijft ontwikkelen in deze drukke tijden? In mijn vorige blog heb ik 4 tips gegeven waarmee je een aansprekende leider kan worden. Met deze tips kan je een basis leggen voor je leiderschapsstijl. In dit blog ga ik in op hoe je een betere leider kunt worden, ook als je het druk hebt.

Tijd vrijmaken voor leren en ontwikkelen is van cruciaal belang voor iedereen die zijn leiderschapsskills en prestatieresultaten wil verbeteren. Toch blijft het voor veel leiders moeilijk om er de tijd voor te vinden. Gelukkig hoeft ontwikkeling niet tijdrovend te zijn. Jezelf ontwikkelen kan namelijk veel worden gedaan in je dagelijkse werk.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een 10-20-70 verdeling hierin kan helpen. Waarbij 10% wordt besteed aan inhoudelijke leiderschapsontwikkeling, 20% aan zelfontdekking en 70% aan experimenteren. Hoe je hieraan kan beginnen zal ik hier beneden beschrijven.

Inhoudelijke leiderschapsontwikkeling

Laten we beginnen met het kleinste stukje tijd (10%) – inhoudelijke leiderschapsontwikkeling. Allereerst is het van belang om bewust te zijn dat je jezelf wilt ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om een leiderschapsgebied te identificeren dat je wilt ontwikkelen. Je hebt al weinig tijd, dus probeer niet te veel tegelijk aan te pakken. Gebruik hiervoor feedback die je hebt gekregen tijdens prestatiebeoordelingen of resultaten van een recente 360 graden feedback. Identificeer niet meer dan twee competenties of vaardigheden die je wilt verbeteren.

Ten tweede, stel een tijdslimiet in. Maak niet de fout door té veel tijd in te plannen voor dit onderdeel. Dit brengt namelijk het risico met zich mee dat je wordt overweldigd en het uiteindelijk toch tijdrovend is. En veel tijd heb je immers niet. Probeer daarom kleine acties te implementeren die je elke dag doet. Gelukkig zijn veel online programma’s opgebouwd met korte video’s, wat betekent dat je slechts drie tot maximaal 10 minuten per dag hoeft te investeren. Zet je in om één of twee korte video’s per dag te bekijken. Maak daarbij fysieke aantekeningen van belangrijke input en ideeën over hoe je deze in je dagelijkse werk kunt implementeren. Coursera, edX en Open Culture zijn enkele online bronnen die gratis cursussen aanbieden. Er zijn ook gratis cursussen beschikbaar van enkele grote universiteiten in de Verenigde Staten, waaronder MIT, Harvard, Yale en Stanford.

Zelfontdekking

Zelfontdekking zou 20% van de tijd die je besteedt aan ontwikkeling in beslag moeten nemen. Vergeet niet dat je net maximaal 10 minuten per dag hebt besteed aan inhoudelijk leren. Om je ontwikkelgewoonte tot een succes te brengen zal je net iets meer tijd moeten spenderen aan zelfontdekking. Het goede nieuws is dat je dit tijdens je normale dag kunt doen.

Dit is wat je moet doen: tijd besteden aan het observeren van andere leiders. Zoek een leider in je organisatie die gedrag vertoont dat is afgestemd op je eigen ontwikkelingsgebieden. Observeer hoe en wat deze leiders doen. Als je de kans hebt, stel ze dan vragen over waarom ze iets hebben gedaan. Het ligt er natuurlijk aan hoe je relatie is met deze leiders, maar je zou eventueel kunnen vragen of ze jou zouden willen coachen. Let wel op, dit laatste kan wederom tijdrovend zijn. Als laatste observeer niet alleen, maak aantekeningen en denk na over hoe je het zelf kunt implementeren.

Experimenteren

Nu is het tijd om te experimenteren (70%). Voer kleine experimenten uit om je eigen gedrag aan te passen. Pas iets toe dat je hebt geleerd van online cursussen of door andere leiders te observeren. Als je bijvoorbeeld een belangrijk gesprek moet voeren, een presentatie moet geven of het team gaat aansturen, probeer dan een aanpak die je normaal niet zou doen. Beslis voorafgaand wat je specifiek anders gaat doen. Probeer het en reflecteer of je de juiste resultaten hebt behaald. Zelfs als het mislukt, kun je altijd terugvallen op wat je al weet en een ander experiment proberen.

Ook in deze fase is het belangrijk om te reflecteren. Maak aantekeningen over wat je probeert en waarom iets werkt/niet werkt. Als je dat nog niet doet, gebruik dan een dagboek/notitieblok om je gedachten en reflecties vast te leggen.

Een betere leider worden

Leiderschapsontwikkeling moet worden erkend als een doorlopend onderdeel van het professionele leven. En hoewel het geweldig is om erin te duiken wanneer de tijd het toelaat, is het tegenovergestelde vaker de realiteit. Dat betekent niet dat je je vaardigheden niet kunt ontwikkelen. Het enige dat nodig is om een betere leider te worden, is toewijding en een kleine tijdsinvestering.

Om je op weg te helpen nog een laatste tip. Vergeet de perceptie dat al het bovenstaande alléén op de werkvloer kan of mag. Onderzoek suggereert dat de meeste effectieve leiders altijd en overal leren. In je persoonlijke leven als partner, ouder, sporter of vrijwilliger komen allerlei elementen van leiderschap terug. Denk na over wat je vanuit deze rollen over leiderschap kunt leren. Je kan gedragsexperimenten uitvoeren in deze andere (en vaak veiligere) omgevingen en probeer het vervolgens in je werkrol toe te passen. Ik garandeer je dat het zal helpen om je ontwikkeling als leider op belangrijke gebieden die je hebt geïdentificeerd te versnellen.

Als korte samenvatting staan hierna alle tips nog op een rij. Hoe kan je blijven ontwikkelen in tijden van drukte?

 

10% Inhoudelijke leiderschapsontwikkeling:

  1. Kies niet meer dan 2 competenties om te ontwikkelen
  2. Stel een tijdslimiet (5 tot maximaal 10 minuten per dag)
  3. Maak fysieke aantekeningen

20% Zelfontwikkeling

  1. Zoek een leider die gedrag vertoont dat gelieerd is aan jouw ontwikkelingsgebieden
  2. Ga deze leider observeren en stel vragen
  3. Maak fysieke aantekeningen

70% Experimenteren

  1. Voer kleine experimenten uit over wat je hebt geleerd
  2. Reflecteer op je experimenten

100% Een doorlopend proces

Zet je netwerk in en voer projecten nog beter uit!

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.

Gebruikte bronnen

Corona, J. (2020, October 6). 5 Ways to Develop Leadership Skills in a Busy Workplace.

Kragt, D. (2022, December 7). How Busy People Can Develop Leadership Skills. Harvard Business Review.

Schwantes, M. (Ed.). (n.d.). If You’re Too Busy for These 3 Things, Your Leadership Skills May Need a Tune-Up. Inc.com.