Skip to content
Nieuws

Arbeidsmarktanalyse: cruciaal fundament voor een ambitieuze en doelgerichte Regionale Meerjarenagenda

Datum
19 november 2024
Leestijd
2 minuten
Deel

Vanaf 1 januari 2026 (zeer waarschijnlijk verschoven naar 1 juli 2026) zijn arbeidsmarktregio’s verplicht om een Regionale Meerjarenagenda op te stellen. De meerjarenagenda bestaat uit een beleidsagenda voor de lange termijn (5 jaar) en een uitvoeringsagenda voor de korte termijn (2 jaar). Samen vormen ze de basis voor strategisch beleid en concrete acties die gericht zijn op het versterken van de arbeidsmarkt.

Wat houdt het in?

  • De beleidsagenda zet de koers uit voor de komende vijf jaar. Hierin wordt het regionale arbeidsmarktbeleid vastgesteld aan de hand van een grondige analyse van vraag, aanbod en mismatch. Ook worden ambitieuze doelen benoemd die bijdragen aan een duurzame en inclusieve arbeidsmarkt.
  • De uitvoeringsagenda vertaalt deze ambities naar actie: concrete plannen waarmee echte impact wordt gerealiseerd. Doelstellingen van deze agenda zijn bijvoorbeeld het versterken van de aansluiting tussen vraag en aanbod, het stimuleren van duurzame werkgelegenheid en het ondersteunen van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt de meerjarenagenda een kans om middelen efficiënter te bundelen en doelgerichter in te zetten.

Arbeidsmarktanalyse

Een belangrijk onderdeel van de meerjarenagenda is de arbeidsmarktanalyse. Het in kaart brengen van de huidige én geprognotiseerde situatie op de arbeidsmarkt is van groot belang om op basis hiervan de belangrijkste knelpunten in de regio in gezamenlijkheid te kunnen definiëren. Op basis van deze knelpunten kunnen vervolgens de hieraan gekoppelde ambities worden vastgesteld. Het opstellen van een korte maar krachtige arbeidsmarktanalyse, bestaande uit de meest relevante arbeidsmarktcijfers, is een complex proces dat een grondige analyse van grote hoeveelheden cijfers en data vereist.

Wise up biedt ondersteuning bij het uitvoeren van deze arbeidsmarktanalyse, zodat de juiste gespreksonderwerpen ontstaan, waarmee het Regionaal Beraad inhoudelijke keuzes kan maken en goede ambities kan formuleren in de beleidsagenda. De arbeidsmarktanalyse is meteen het eerste onderdeel dat overgenomen kan worden in de op te stellen meerjarenagenda. De arbeidsmarktanalyses zijn altijd op maat opgesteld (gebruik makend van bronnen zoals o.a. ROA, UWV, CBS, SBB, Lisa), maar bevatten wel standaard de volgende onderdelen:

  1. Analyse van de aanbodzijde van de arbeidsmarkt: We brengen de (beroeps)bevolking in de regio in kaart, met hierbij speciale aandacht voor het onbenut arbeidspotentieel
  2. Analyse van de vraagzijde van de arbeidsmarkt: We brengen de vraagzijde van de arbeidsmarkt in kaart, met hierbij een specifieke focus op beroepen in kansrijke sectoren
  3. Analyse van het onderwijs: We brengen het onderwijsaanbod in de regio in kaart
  4. Analyse van de mismatch: Op basis van de drie bovenstaande analyses brengen we in kaart waar de komende jaren de grootste kansen en uitdagingen zitten binnen de desbetreffende arbeidsmarktregio

Indien gewenst kunnen we vanuit Wise up ook verdere begeleiding bieden bij het stellen van ambitieuze, maar realistische doelstellingen in de beleidsagenda. Dit doen we met input van alle betrokken partijen, inclusief gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen, vakbonden en werkgeversorganisaties. De ambities zijn specifiek en meetbaar, zodat de arbeidsmarktregio na elke fase de voortgang en resultaten kan evalueren. Onze ervaring leert dat een gedeelde visie en samenwerking uiteindelijk zorgen voor succes. Vervolgens kunnen we ook ondersteunen bij het omzetten van deze beleidsambities in concrete acties, waarbij we rekening houden met beschikbare middelen en de uitvoeringscapaciteit binnen de regio.

Over Wise up Consultancy 

Wise up Arbeidsmarktconsultancy is ruim 20 jaar expert op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. We hebben als Wise up een veelvoud aan arbeidsmarktanalyses opgesteld, onder andere voor (arbeidsmarkt)regio’s, gemeenten, onderwijsinstellingen en provincies. Onze consultants zijn werkzaam in meerdere arbeidsmarktregio’s door heel Nederland en betrokken bij diverse herontwerptrajecten. Onze aanpak is hands-on, gefocust op samenwerking en gericht op tastbare resultaten. Wilt u verder in gesprek gaan of heeft u een vraag met betrekking tot de totstandkoming van een meerjarenagenda? Neem dan contact op met de coördinator van dit thema Henk Klootwijk.

 

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.