Skip to content
Blog

Praktijkleren in het MBO biedt perspectief op werk!

Datum
12 juli 2022
Leestijd
4 minuten
Deel
De auteur

Inge Willems

Directeur & Senior consultant

Recente inzichten
Foto van senior consultant Anneloes
Blog
Interview met Wise up collega: Anneloes Steentjes
Persoon die het whitepaper communicatie leest
Whitepaper
5 Communicatietactieken om het vertrouwen in organisaties te vergroten
Schermafbeelding 2024-12-10 215047
Case
Ontwikkelpaden voor kraptesectoren: wat zijn onze ervaringen?
Foto van dame en heer, weergegeven als statushouders die inburgeren in Nederland.
Blog
Statushouders naar werk: hoe gemeenten en werkgevers samen de doorstroom kunnen versnellen
Brigitte en Lars
Nieuws
Arbeidsmarktanalyse: cruciaal fundament voor een ambitieuze en doelgerichte Regionale Meerjarenagenda

Praktijkleren is leren in de praktijk tijdens het werk, eventueel gecombineerd met een theoretisch deel. Het mooie aan deze vorm van opleiden is dat het de arbeidsmarktpositie en de directe duurzame inzetbaarheid van werkenden en werkzoekenden bevordert. Daarnaast biedt het werkgevers een mooie kans om nieuwe of bestaande medewerkers op te leiden of bij te scholen.

Praktijkleren wordt waar mogelijk erkend met een mbo-diploma, een mbo-certificaat of een praktijkverklaring. Deze laatste is met name interessant. Dit gezien een mbo-diploma of mbo-certificaat voor sommigen net een brug te ver is. Praktijkleren met praktijkverklaring biedt dan de uitkomst gezien de scholing kortdurend en praktijkgericht is en de praktijkverklaring wel voor huidige en toekomstige werkgevers inzichtelijk kan maken welke praktijkvaardigheden een (mogelijke) werknemer al beheerst. Hieronder is de routing inzichtelijk gemaakt die wordt toegepast bij Praktijkleren met de praktijkverklaring.
Praktijkleren met praktijkverklaring

In de verschillende arbeidsmarktregio’s wordt vanuit de gemeenten, de leerwerkloketten en/of de werkgeversservicepunten veel gebruik gemaakt van het praktijkleren. Dit gezien het een bewezen effectieve wijze van arbeidstoeleiding is. Het is een goede manier om arbeidsmarktposities te versterken en mensen aan een baan te helpen die momenteel nog geen verklaringen, certificaten of diploma’s in bezit hebben. Er is door het SBB inzichtelijk gemaakt wat voor zowel werkende of werkzoekende als werkgever de meerwaarde van een opleiding gericht op het halen van een praktijkverklaring is.

Voor de werkende of werkzoekende Voor de werkgever
Laagdrempelige en kortdurende scholing van 3-6 maanden Vergroot kansen om nieuwe medewerkers te vinden
Kan eventueel enkel plaatsvinden op de werkvloer Uitvoering geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
Maatwerk! Hierdoor passend bij de situatie van de werkende of werkzoekende Ondersteuning bij het gestructureerd begeleiden en inwerken van nieuwe medewerkers
Geeft vertrouwen in leren door het laagdrempelige karakter, eventueel doorleren wordt hierdoor bevorderd Biedt (nieuwe) medewerkers vertrouwen waardoor zij ook verder willen investeren in zichzelf en daarmee in het bedrijf
Met de praktijkverklaring geeft de werkgever waardering voor wat de kandidaat heeft geleerd Kan doorgroei binnen het bedrijf stimuleren
Erkende verklaring die in mbo-taal is geformuleerd en hierdoor herkenbaar voor andere werkgevers en onderwijsinstellingen

Gezien het natuurlijk van belang is om op te leiden voor beroepen waar vervolgens ook kansen liggen heeft het SBB een inspiratiekaart opgesteld. Deze inspiratiekaart maakt inzichtelijk wat momenteel de kansrijke beroepen zijn per sector en welke certificaten hier momenteel voor te behalen zijn. Deze inspiratiekaart is te bereiken via deze link.

Vanuit Wise up zijn diverse collega’s betrokken bij initiatieven rondom praktijkleren, vaak in de rol als opdrachtgever vanuit een arbeidsmarktregio. Wil je hierover meer weten of eens vrijblijvend het gesprek aangaan? Neem dan contact met ons op.

Werk je in het onderwijs, download dan nu het onderstaande whitepaper. Dan ontvang je nog meer tips en adviezen om je organisatie en je eigen leiderschap sterker te maken richting de toekomst.

Over Wise up Consultancy: Wij helpen (semi)overheden, onderwijsinstellingen en netwerkorganisaties bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en economie. Dit doen we door het inzetten van ervaren project- en programmamanagers, enthousiaste onderzoekers en bevlogen adviseurs. Hiermee brengen we complexe opdrachten en vraagstukken van onze klanten tot een succesvol resultaat zodat zij zelf kunnen excelleren. Hiermee bewerkstelligen we maatschappelijke impact door de arbeidsmarkt in balans te houden en zo veel mogelijk mensen mee te laten doen.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.