Skip to content
Nieuws

Vernieuwde aanpak inburgering van start

Datum
28 januari 2020
Leestijd
1 minuut
Deel

Gemeenten Nederweert, Weert en Cranendonck zijn officieel van start met de pilot ‘Duale trajecten’. Daarmee leveren de gemeenten een belangrijke bijdrage aan het pilotprogramma ‘Veranderopgave Inburgering (VOI)’, opgezet door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Normaal gesproken is het voor nieuwkomers eerst belangrijk om in te burgeren en daarna pas aan het werk te gaan. In dit traject wordt werken en leren gecombineerd. Doordat inburgeraars de Nederlandse taal meteen toepassen tijdens het werken, leren ze de taal sneller. Daardoor hebben ze een grotere kans om een baan te vinden en zich thuis te voelen in de maatschappij.

Per 1 januari 2021 gaat het nieuwe inburgeringsstelsel in werking. Om te zorgen voor een goede overgang, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het pilotprogramma ‘Veranderopgave Inburgering (VOI)’ opgezet. Door subsidie voor deelname aan de pilots aan te bieden, is het de bedoeling om de inburgering weer terug naar de gemeenten te laten komen.

Henk Klootwijk, Consultant bij Wise up en Projectleider van het pilotprogramma was vrijdag 17 januari aanwezig op het begin van het project te vieren: “Het leveren van individueel maatwerk roept enthousiasme op bij de nieuwkomers. Dat enthousiasme en de verhoogde motivatie bij deelnemers, als resultaat van de maatwerktrajecten, helpen om duurzame participatie op de arbeidsmarkt te realiseren.”

Bezoek de website van de Gemeente Weert voor meer informatie over de start van de pilot.

Meer van Wise up? Onlangs werk bekend dat acht Zuid-Nederlandse regio’s en de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg samenwerken onder een nieuw strategisch samenwerkingsverband: ENZuid. Lees meer.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.