Skip to content
Nieuws

Hoe zelfsturend is mijn team?

Datum
11 oktober 2016
Leestijd
4 minuten
Deel

lars“De sfeer in het team is goed”. “We werken goed met elkaar samen”. “We hebben respect voor elkaar en laten elkaar uitpraten”. “We willen er echt samen iets moois van maken”. Kortom het team geniet van de vrijheid van zelfsturing.

Maar hoe werkt een team eigenlijk? Hoe komt het dat een team effectief is of juist niet? Daar hebben veel medewerker nog nooit over na hoeven denken en anders zeker niet zo bewust. Dus in hoeverre kunnen we dat van medewerkers verwachten. Teams moeten hierbij een handje worden geholpen.  

Om dit te realiseren hebben wij de zelfsturingscan voor teams ontwikkeld. Deze scan helpt teams enorm om inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de zelfsturende van het team, denk hierbij aan zaken als: In hoeverre voelen wij ons een team? Hoe gaan wij om met assertiviteit? Geven wij wel goed feedback aan elkaar? Kunnen wij omgaan met tegen slagen?

Het innovatieve zit niet in het vorm waarop deze scan wordt vormgegeven want er zijn al veel persoonlijkheidstesten en vragenlijsten. Wel innovatief is de manier waarop teams de resultaten tot zich krijgen. Want ook je instrument moet aansluiten bij de principes van zelfsturing.

Elke manager of coach die zelfsturende teams begeleidt, merkt dat de zelfsturing tussen teams enorm verschilt en er binnen vrijwel alle teams verbetering mogelijk is. Dit is niet zo gek want er wordt iets heel nieuws gevraagd van teams en hun leden. Medewerkers moeten nieuwe competenties ontwikkelen, en leren kijken naar de prestaties van het team als geheel. Waar men zich voorheen voornamelijk druk moest maken over het eigen functioneren, is het nu dus ook van belang je druk te maken over het functioneren van je andere teamleden. Want als zelfsturend team sta je samen voor een uitdaging.

Met de zelfsturingscan geven we teamleden handvatten om aan de zelfsturing te werken. Dit doen we door:

  • Teams op een begrijpelijke manier inzicht te geven in de karakteristieken van hun eigen team.
  • Teams op micro niveau tips te geven wat ze kunnen verbeteren zodat ze kleine stapjes kunnen nemen die behapbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan wisselend voorzitterschap in teamvergaderingen.
  • Teams aan te moedigen om zelf oplossingen te bedenken.
  • Teams zelf een plan van aanpak te laten maken om de zelfsturing te verhogen. Dit proces kan ondersteund worden door middel van coaching.

De zelfsturingsscan is al bij meerdere teams uitgezet. De reacties vanuit het team en van de managers waren zeer positief. De managers gaven aan dat ze de teams herkenden in de resultaten en dat zelfsturing nu veel meer een geladen begrip geworden is binnen de teams. De teams gaven aan er echt iets mee te kunnen en het gesprek samen aan te gaan.

Probeer zelf nu ook geheel vrijblijvend en kosteloos de zelfsturingstest uit bij één van uw teams. Interesse? Neem dan z.s.m. contact op met Lars Damen via lars.damen@wiseup.nl of met Inge Willems via inge.willems@wiseup.nl

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.