Skip to content
Blog

Hoe combineren van verschillende typen innovatie loont

afbeelding over waardecreatie in projectmanagment met verschillende typen innovatie
Datum
30 september 2024
Leestijd
5 minuten
Deel
De auteur

Lisa Kessels

Consultant en Innovatiespecialist

Recente inzichten
Janée en Zara
Blog
Effectieve communicatie met inwoners: drie belangrijke tips voor overheidsinstanties
Foto van senior consultant Anneloes
Blog
Interview met Wise up collega: Anneloes Steentjes
Persoon die het whitepaper communicatie leest
Whitepaper
5 Communicatietactieken om het vertrouwen in organisaties te vergroten
Schermafbeelding 2024-12-10 215047
Case
Ontwikkelpaden voor kraptesectoren: wat zijn onze ervaringen?
Foto van dame en heer, weergegeven als statushouders die inburgeren in Nederland.
Blog
Statushouders naar werk: hoe gemeenten en werkgevers samen de doorstroom kunnen versnellen

Waar innovatie vaak wordt geassocieerd met baanbrekende producten of gestroomlijnde processen, blijven er in feite talloze kansen onbenut. Wat als je verder kijkt dan deze conventionele innovatietypes? In dit blog ontdek je hoe het combineren van verschillende vormen van innovatie, volgens het ‘Ten Types of Innovation’ raamwerk, de sleutel kan zijn tot optimale waardecreatie en succes in projectmanagement. Bereid je voor op een frisse blik op innovatie die je projecten naar een hoger niveau tilt!

Als we aan innovatie denken, denken we vaak aan radicale of disruptieve innovaties die industrieën en markten volledig veranderen, of aan incrementele innovaties, waarbij bestaande zaken geleidelijk worden verbeterd. Ook wordt in de praktijk innovatie nog te vaak geassocieerd met enkel product-, dienst- of procesvernieuwingen. Deze relatief beperkte visie op wat innovatie is, zorgt er helaas voor dat er in het projectmanagementtrajecten nog veel kansen onbenut worden gelaten (Crossan & Apaydin, 2010; Tidd & Bessant, 2018; Birkinshaw, Hamel, & Mol, 2008; Pisano, 2015). Namelijk, een focus op slechts één type innovatie, zoals product- of procesinnovatie, kan resulteren in een suboptimale innovatieprestatie en kan het vermogen van een organisatie om effectief in te spelen op marktdynamiek verminderen.

In mijn vorige blog, die je hier kunt lezen, schreef ik over hoe een focus op skills binnen je organisatie het innovatieve vermogen kan versterken. Door de juiste skills in te zetten op het juiste moment in het innovatieproces, kunnen de verschillende fases succesvoller worden doorlopen. Dit heeft weer een positieve invloed op de innovatiekracht binnen je organisatie. Als je goed inzicht hebt in de skills van je medewerkers, kun je ze op de beste plek in het innovatieproces inzetten. Dit vergroot niet alleen de kans op betere innovaties, maar helpt ook om het maximale uit het talent van je teamleden te halen.

In deze blog neem ik je mee in het innovatieproces zelf. Organisaties, zowel publieke als private organisaties, proberen tegenwoordig via projecten innovatie te realiseren. Hierdoor blijven ze aansluiten op de veranderende wensen de klant, blijven zij toekomstbestendig, werken ze efficiënter, onderscheiden ze zich van de concurrentie en blijven ze zich als organisatie ontwikkelen (Serrador & Pinto, 2015; Geraldi & Söderlund, 2018; Davies & Brady, 2016; Shenhar & Dvir, 2007; Kerzner, 2017).

“Think beyond products. Innovations should be about more than products. They can encompass new ways of doing business and making money, new systems of products of services, and even new interactions and forms of engagement between your organisation and your customers.’’ – Keeley, Walters, Pikkel, & Quinn (2013).

Het loont dus om verder te kijken dan de welbekende product- en procesverbeteringen. Maar, wat zijn dan andere typen innovatie? In dit blog illustreer ik dit aan de hand van het raamwerk betreffende de ‘Ten Types of Innovation’ (Keeley, Walters, Pikkel, & Quinn, 2013).

Gebaseerd op hun onderzoek naar meer dan 2000 succesvolle innovaties, ontdekten de onderzoekers dat er tien verschillende soorten innovatie zijn. Deze tien soorten bestaan uit dezelfde basiscomponenten, wat maakt dat ze verder kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: configuratie, aanbod en ervaring. Je kan de tien soorten innovatie zien als bouwblokken waarop je, zonder dat er sprake is van volgorde of hiërarchie, kan innoveren binnen organisaties.

Bron: Keeley, L., Walters, H., Pikkel, R., & Quinn, B. (2013). Ten types of innovation: The discipline of building breakthroughs. John Wiley & Sons.

 

Benieuwd wat deze tien types precies inhouden? Hieronder leg ik ze uit:

Profit model

Eén van de meest voor de hand liggende types: profit model. Dit model draait om hoe een organisatie haar inkomsten genereert en waarde creëert voor zichzelf. Elke innovatie kost geld en moet uiteindelijk meer opleveren dan hij kost. In de meeste sectoren is er vaak één dominant winstmodel, maar door te experimenteren met bijvoorbeeld abonnementen, freemium-modellen of licenties, kun je een aanzienlijk concurrentievoordeel behalen. Dit is namelijk lastig voor je concurrenten om te kopiëren.

Denk aan… Netflix. Zij veranderden het traditionele model van video’s huren door een succesvolle abonnementsdienst te introduceren.

Network

Innovatie in netwerken draait om het benutten van connecties met andere bedrijven of partners om waarde te creëren. Door het internet is netwerken makkelijker dan ooit. In wezen maken netwerkinnovaties gebruik van de processen, technologieën, producten, kanalen en merken van andere bedrijven – en natuurlijk ook die van klanten en consumenten. De juiste netwerken en samenwerkingen kunnen snel enorme waarde creëren, terwijl je tegelijkertijd een sterke positie opbouwt ten opzichte van potentiële concurrenten.

Denk aan… Uber. Het bedrijf gebruikt een wereldwijd netwerk van zelfstandige chauffeurs, verbonden via een app, om transportdiensten aan te bieden zonder zelf voertuigen te bezitten.

Structure

Structure gaat over hoe een organisatie haar activa, talenten en middelen organiseert. Dit type innovatie wordt vaak over het hoofd gezien bij projecten, maar is van groot belang. Hoe je je interne middelen en talenten inzet en verbetert, is meestal een sterke indicator voor het succes van een bedrijf. Wat een succesvolle structuur is, verschilt per branche en business model. Maar, het geldt in elke branche dat een goede structuur en beloningssystemen de kostenstructuur bepalen, evenals het uiteindelijke gedrag van werknemers.

Denk aan… Southwest Airlines. Jarenlang heeft het bedrijf uitsluitend met de Boeing 737 gevlogen. Hierdoor verlaagden ze hun servicekosten, stroomlijnden ze de operaties en konden teams snel werken bij de gate op luchthavens.

Process

Procesinnovaties draaien om het vernieuwen van de processen die worden gebruikt om producten of diensten te creëren en te leveren. Het doel is om efficiënter te werken, kosten te verlagen of de kwaliteit te verbeteren. Procesinnovaties worden vaak over het hoofd gezien, maar zijn van groot belang, vooral op de lange termijn. Innovaties in interne processen kunnen niet alleen enorme kostenbesparingen opleveren, maar ook de organisatie in staat stellen om nieuwe, betere producten en diensten te ontwikkelen en effectief te groeien en op te schalen.

Denk aan… Ikea. De ‘flat-pack’ meubels werden in elk land op dezelfde manier gemaakt, verpakt en verkocht. Ook de instructies zijn per land hetzelfde. Dit helpt om de interne productieprocessen van het bedrijf te stroomlijnen.

Product performance

Product performance is één van de meest voor de hand liggende gebieden voor innovatie. Het is waar de meeste mensen aan denken als ze het over innovatie hebben. Dit houdt in dat de prestaties van een product worden verbeterd om meer waarde te creëren. Denk hierbij aan aspecten zoals kwaliteit, prijs, veiligheid, gebruiksgemak en duurzaamheid van het product of de dienst.

Denk aan… Dyson. De stofzuigers van het bedrijf zijn innovatief door hun krachtige, constante zuigkracht, mogelijk gemaakt door de gepatenteerde cycloontechnologie. Deze technologie scheidt vuil efficiënt zonder stofzakken, waardoor de stofzuiger niet verstopt raakt en altijd op volle kracht presteert. Daarnaast biedt het ergonomische ontwerp gebruiksgemak en wendbaarheid.

Product system

Dit type innovatie draait om het ontwikkelen van een reeks verbonden producten en diensten die gezamenlijk een naadloze, geïntegreerde ervaring voor de klant creëren. In plaats van dat elk product of dienst op zichzelf staat, worden ze zodanig ontworpen dat ze elkaar aanvullen en versterken, waardoor de klant meer waarde uit het hele systeem haalt dan uit de afzonderlijke onderdelen.

Denk aan… Apple. Apple’s ecosysteem van apparaten en diensten, zoals de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac, integreren naadloos met elkaar. Deze producten werken samen via functies zoals iCloud en AirDrop waardoor gebruikers eenvoudig gegevens kunnen delen en hun werk kunnen voortzetten tussen apparaten. Dit versterkt de waarde van elk afzonderlijk product binnen het systeem en stimuleert gebruikers om binnen het Apple-ecosysteem te blijven.

Service

Service-innovatie richt zich op het verbeteren van de ondersteuning en dienstverlening rondom een product, waardoor klanten meer waarde en een betere ervaring krijgen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er extra diensten worden toegevoegd, zoals snelle levering, gepersonaliseerde ondersteuning, of een gebruiksvriendelijke app om producten te beheren.

Denk aan… Amazon Prime. Het begon als een snelle verzendservice, maar is uitgegroeid tot een uitgebreide abonnementsdienst met tal van voordelen. Naast gratis levering krijgen abonnees toegang tot Prime Video, Prime Music, exclusieve aanbiedingen en extra’s zoals gratis e-books en foto-opslag.

Channel

Channel-innovatie gaat over de manieren waarop een bedrijf de producten of diensten bij de klant brengt. Dit omvat het ontwikkelen van nieuwe distributiekanalen of het optimaliseren van bestaande kanalen om de klant gemakkelijker te bereiken en een betere koopervaring te bieden. Het kan bijvoorbeeld gaan om online platforms, fysieke winkels, mobiele apps, of zelfs directe levering aan huis.

Denk aan… Warby Parker. Het bedrijf begon met het verkopen van brillen online, een toen ongebruikelijk kanaal voor de brillenindustrie. Ze boden klanten de mogelijkheid om vijf brillen naar keuze thuis uit te proberen voordat ze een aankoop deden. Dit creëerde een nieuw en klantvriendelijk verkoopkanaal. Later breidden ze uit naar fysieke winkels, waardoor ze een naadloze omnichannel-ervaring boden waarin klanten zowel online als in de winkel hun bril konden kopen.

Brand

Dit type innovatie omvat alles met betrekking tot het ontwikkelen of herpositioneren van een merk om een sterk, onderscheidend imago te creëren dat klanten aantrekt en bindt. Het gaat om meer dan alleen een logo of slogan; het omvat de manier waarop een merk wordt gepresenteerd en ervaren door de doelgroep, inclusief de waarden, emoties en verhalen die het merk overbrengt.

Denk aan… Nike. Door campagnes zoals “Just Do It” en samenwerkingen met topsporters, heeft het merk een krachtige merkidentiteit gecreëerd die klanten wereldwijd inspireert en motiveert. Dit merkbeeld gaat verder dan de producten zelf; het resoneert met de ambities en levensstijl van hun doelgroep, waardoor Nike meer is dan alleen een sportkledingmerk—het is een symbool van doorzettingsvermogen en succes.

Customer Engagement

Hoe verbeter je de manier waarop een bedrijf interactie heeft met haar klanten met als doel om sterkere, meer persoonlijke relaties op te bouwen en klantloyaliteit te vergroten? Daar draait het om bij customer engagement-innovaties. Dit kan door middel van gepersonaliseerde communicatie, interactieve platforms of loyaliteitsprogramma’s die klanten actief betrekken bij het merk.

Denk aan… Starbucks. Via de Starbucks Rewards-app krijgen klanten gepersonaliseerde aanbiedingen, loyaliteitspunten bij elke aankoop en de mogelijkheid om eenvoudig bestellingen te plaatsen en te betalen via hun smartphone. Door deze interactieve en belonende ervaring, bouwt Starbucks een sterke relatie op met haar klanten, stimuleert herhaalaankopen en verhoogt de klantloyaliteit.

Dus, zoals je ziet, zijn er veel verschillende vormen van innovatie. Maar naast het ontdekken van deze verschillende typen, vonden de onderzoekers ook overtuigend bewijs voor de voordelen van innoveren binnen verschillende typen binnen één project. Uit hun onderzoek bleek dat hoe meer verschillende innovatietypes een organisatie toepaste, hoe beter hun financiële prestaties waren, zoals duidelijk te zien is in de onderstaande grafiek.

Afbeelding over de top innovatieprestaties in cijfers

Bron: Keeley, L., Walters, H., Pikkel, R., & Quinn, B. (2013). Ten types of innovation: The discipline of building breakthroughs. John Wiley & Sons.

 

Door innovatietypes te combineren, wordt het voor je concurrenten veel moeilijker om jouw innovatie te kopiëren. Bekende innovaties zijn dan ook vaak een slimme mix van verschillende typen.

“Even now, many leading innovators are known for the performance and features of their products – yet a closer look at their efforts reveal many other types of innovation at play.” – Keeley, Walters, Pikkel, & Quinn (2013). 

Benieuwd naar enkele voorbeelden waarin bedrijven verschillende typen innovatie combineren om tot een sterke waardepropositie te komen? Je ziet het in onderstaand filmpje:

 

Nu je bekend bent met de tien typen van innovatie volgens het model van Keeley, is het tijd om dit concept in de praktijk te brengen. In plaats van te focussen op één enkel type innovatie, kun je experimenteren met meerdere typen om synergie te creëren en optimale waarde te realiseren binnen jouw projecten. Hieronder volgt een eenvoudig stappenplan om laagdrempelig te beginnen met deze aanpak in projectmanagement.

1.Beoordeel je huidige project
  • Start met een analyse van je huidige project. Identificeer de primaire focus van je project. Is dit voornamelijk productgericht, procesgericht, of wellicht gericht op klantbeleving? Breng in kaart welk(e) type(n) van innovatie momenteel centraal staan.
2. Verken aanvullende innovatietypen
  • Bekijk de overige typen van innovatie uit het model van Keeley en bedenk hoe deze aanvullend kunnen zijn in jouw project. Als je bijvoorbeeld nu sterk focust op productprestatie, zou je kunnen onderzoeken hoe een focus op klantbetrokkenheid of netwerkinnovatie jouw project kan versterken.
3, Kies één of twee aanvullende innovatietypen
  • Selecteer één of twee innovatietypen die je nog niet hebt toegepast in je project, maar die een logische aanvulling lijken te zijn. Deze stap dwingt je om buiten de gebaande paden te denken en kan leiden tot verrassende nieuwe invalshoeken.
4. Ontwerp kleine experimenten
  • Voor elk gekozen innovatietype, ontwerp een klein experiment dat je binnen het project kunt uitvoeren. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals het testen van een nieuwe manier om klantfeedback te verzamelen (klantbetrokkenheid) of het samenwerken met een nieuwe partner (netwerk). Het idee is om klein te beginnen en te kijken wat werkt.
5. Voer de experimenten uit
  • Integreer deze experimenten in je project zonder de bestaande structuren te verstoren. Houd de experimenten overzichtelijk en behapbaar. Het doel is om te leren en te ontdekken, niet om direct het hele project om te gooien.
6. Evalueer de resultaten
  • Evalueer de uitkomsten van je experimenten. Wat werkte goed? Wat leverde onverwachte inzichten of voordelen op? Welke innovatietypen blijken elkaar te versterken? Gebruik deze evaluatie om te bepalen welke typen innovatie je mogelijk structureel wilt integreren in je projectmanagement.
7. Itereer en schaal op
  • Gebaseerd op je bevindingen, kun je beslissen om succesvolle innovatietypen verder uit te bouwen. Schaal de experimenten op en kijk hoe je ze kunt integreren in het bredere projectmanagementproces. Dit is een iteratief proces waarbij je continu leert en aanpast.
8. Betrek je team en stakeholders
  • Deel je inzichten en resultaten met je team en andere stakeholders. Dit helpt niet alleen bij het creëren van draagvlak, maar stimuleert ook anderen om mee te denken en bij te dragen aan de innovatie. Innovatie is een teaminspanning!

Door op deze manier experimenten op te zetten en verschillende innovatietypen te combineren, kun je waardevolle nieuwe inzichten opdoen en projecten op een innovatieve en effectieve manier tot een succes brengen. Nodig jezelf en je team uit om de grenzen van projectmanagement te verleggen en de kracht van diverse innovatietypen te benutten. Veel succes!

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig hoe je de tien typen van innovatie kunt toepassen in jouw projecten om maximale waarde te creëren? Of wil je ontdekken hoe je projectmanagementstrategieën kunt versterken door meerdere innovatietypen te combineren? Ik sta klaar om samen met jou te verkennen hoe deze aanpak jouw organisatie naar een hoger niveau kan tillen. Of je nu kleine experimenten wilt opzetten of een bredere innovatieaanpak wilt integreren, ik help je graag om dit in jouw projecten te implementeren. Neem gerust contact op, ik denk graag met je mee!

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.

Gebruikte bronnen

Birkinshaw, J., Hamel, G., & Mol, M. J. (2008). Management innovation. Academy of Management Review, 33(4), 825-845. https://doi.org/10.5465/amr.2008.34421969

Crossan, M. M., & Apaydin, M. (2010). A multi-dimensional framework of organizational innovation: A systematic review of the literature. Journal of Management Studies, 47(6), 1154-1191. https://doi.org/10.1111/j.1467-6486.2009.00880.x

Davies, A., & Brady, T. (2016). Explicating the dynamics of project capabilities. International Journal of Project Management, 34(2), 314-327. https://doi.org/10.1016/j.ijproman.2015.04.006

Geraldi, J., & Söderlund, J. (2018). Project studies: What it is, where it is going. International Journal of Project Management, 36(1), 55-70. https://doi.org/10.1016/j.ijproman.2017.06.004

Keeley, L., Walters, H., Pikkel, R., & Quinn, B. (2013). Ten types of innovation: The discipline of building breakthroughs. John Wiley & Sons.

Kerzner, H. (2017). Project management: A systems approach to planning, scheduling, and controlling (12th ed.). John Wiley & Sons.

Pisano, G. P. (2015). You need an innovation strategy. Harvard Business Review, 93(6), 44-54.

Serrador, P., & Pinto, J. K. (2015). Does Agile work? A quantitative analysis of agile project success. International Journal of Project Management, 33(5), 1040-1051. https://doi.org/10.1016/j.ijproman.2015.01.006

Shenhar, A. J., & Dvir, D. (2007). Reinventing project management: The diamond approach to successful growth and innovation. Harvard Business Review Press.

Tidd, J., & Bessant, J. (2018). Managing innovation: Integrating technological, market and organizational change (6th ed.). Wiley.