Skip to content
Nieuws

Energietransitie geholpen met Human Capital Agenda

Datum
26 september 2019
Leestijd
3 minuten
Deel

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is nieuwsbericht-energietransitie.jpg

Dominant in de discussie over de energietransitie zijn de maatschappelijke kosten die ermee gepaard gaan. Maar er speelt nog een andere factor die gaat bepalen of Nederland de transitie wel door kan  maken. De factor arbeid! Zo merkte hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen in het dagblad Trouw onlangs op dat deze transitie wel eens lastig zou kunnen worden door het gebrek aan monteurs en andere technici.

Om naar een oplossing toe te werken, zijn extra acties nodig. Eén van de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de (regionale)arbeidsmarkt klaar is voor deze impactvolle ontwikkelingen is het opstellen van een Human Capital Agenda. Deze agenda maakt een analyse van de verwachte vraagontwikkeling. Vervolgens geeft deze een beschrijving van de competenties en vaardigheden die nodig zijn. Daarna worden de activiteiten beschreven die ondernomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat er voldoende arbeidspotentieel is om deze vraag het hoofd te bieden. Dat betekent vaak dat deze competenties en vaardigheden worden ontwikkeld bij zittend personeel, zij-instroom en leerlingen. Er is nu een tekort aan mensen in de bouw en installatietechniek. Een tekort dat in 2015 al werd voorspeld ondanks dat de bouwsector die op dat moment in crisis zat (bron: HCA Agenda Duurzaamheid). Het geld ontbrak toen om programma’s op te zetten om op deze ontwikkeling het hoofd te kunnen bieden. Nu is het dus zaak om dubbel zo hard aan de slag te gaan om voldoende mensen bij te scholen en in die sectoren in te laten stromen. Hier is een les uit te trekken voor een volgende conjuncturele dip.

Voor meer informatie over hoe een Human Capital Agenda op te stellen, neem contact op met Lars Damen

Voor meer informatie over Energietransitie en Arbeidsmarkt neem contact op met Marc Jacobs. Of lees zijn blog vol met aanvullende acties.

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.