De zorg is een sector die te maken heeft met veel ingrijpende veranderingen. Momenteel is er sprake van grote personeelskrapte, met name aan verzorgend- en verpleegkundig personeel. Door de vergrijzing van de bevolking neemt de vraag aan zorg verder toe. Verder is sprake van nieuwe technologie die geïmplementeerd wordt, denk bijv. aan sensoren, cameratoezicht en alarmering. Ook wordt steeds meer digitalisering ingezet om werkprocessen efficiënter te maken evenals e-learning.
We merken dat alle partijen betrokken in dit speelveld volop in ontwikkeling zijn; er wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe ideeën en werkwijzen. Wise up is betrokken bij diverse projecten die inspelen op de veranderingen in de zorg.
Innovatie in personele inzet in de Zorg voor Transvorm en Lunet Zorg
De urgentie om voldoende geschikt personeel te vinden vraagt om innovatieve oplossingen waarbij onderlinge samenwerking wordt gezocht. Transvorm en Lunet Zorg hebben Wise Up gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke vormen van sociale innovatie, inzet van technologie en flexibele inzet van personeel. De vraagstelling die centraal staat in dit onderzoek, luidt: “Welke mogelijke (innovatieve) initiatieven kunnen er worden opgestart om de personele tekorten in de zorg te terug te dringen?”
Cliënt participatie platform
ZZG zorggroep in Gelderland is gestart met het vormgeven van een cliënt participation platform. De nadruk in de ouderenzorg komt steeds meer en meer te liggen op het empowerment van de cliënt. Oftewel hoe kan de zorgbehoevende cliënt zoveel mogelijk zelfredzaam blijven. Dit is een uitdaging voor zowel de cliënt als voor de zorgprofessional. Deze uitdaging neemt met zich mee dat de communicatie tussen de cliënt, zijn sociale omgeving en de zorgmedewerkers extra aandacht moet krijgen. Om dit te bewerkstelligen is een digitaal cliënten- en medewerkersplatform vormgegeven om zorgprofessionals te faciliteren. Wise up verzorgde de projectleiding.
Communicatieapp geïmplementeerd bij Naviva Kraamzorg
Voor de medewerkers van deze kraamzorgorganisatie, die op afstand van de organisatie werken bij gezinnen thuis, zochten we naar een geschikte app voor de iPad. De zgn. workflow-app pusht belangrijke nieuwsberichten van de organisatie direct naar de medewerker en stelt de zelfstandige teams in staat om onderling met elkaar op een beveiligde manier te communiceren. Ook staan in de app alle belangrijke contactgegevens waarnaar cliënten kunnen worden doorverwezen.
Wise up leverde de projectleiding. We communiceerden daarbij eerst onder een apart label, genaamd E-managing maar inmiddels is dit concept geïntegreerd in onze bestaande dienstverlening (zie video).
Zorgbrigades een succes
In de gemeenten Druten, West- Maas en Waal, Zevenaar en Nijmegen richtten we een aantal zorgbrigades in. Een zorgbrigade werd bemensd door zij-instromers vanuit bijstand of Wajong die daarmee werkervaring opdeden en hun beroepskwalificatie behaalden. De zorgbrigade verzorgde laagdrempelige ondersteuning voor ouderen die daardoor langer zelfstandig konden blijven wonen. Wise up leverde het projectmanagement.
Mobiliteitscentrum Jeugdzorg Limburg
Wise up richtte een mobiliteitscentrum in voor de Jeugdzorg in Limburg waarin loopbaantrajecten werden uitgevoerd. Het betrof het opzetten van een online en offline deel van een mobiliteitscentrum voor Rubicon, Bureau Jeugdzorg, Xonar, Mutsaersstichting en SJSJ. Vervolgens leverde Wise up de projectmanager. Taken waren het opstellen en realiseren van doelstellingen, het aansturen van een team van mobiliteitscoaches en het benaderen van werkgevers om kandidaten te plaatsen. Dit alles voor ca. 250 jeugdzorgmedewerkers die van werk-naar-werk of werk-naar-scholing werden begeleid.
Vanaf minuut 1:00 een item over de afsluiting van de 1e zorgbrigade.
Vanaf minuut 5:16 een item over de start van de 1e zorgbrigade met Maartje Geenen aan het woord.