Skip to content
Blog

ChatGPT: kans of bedreiging voor je werk?

Datum
20 maart 2023
Leestijd
4 minuten
Deel

Of ChatGPT een kans of bedreiging is voor ons werk, is een hele actuele vraag, want juist op dit moment is er voor het eerst toegang tot een aanspreekbare AI (=artificiële of kunstmatige intelligentie): het gaat om ChatGPT die gratis beschikbaar is voor iedereen via Openai.com. Microsoft heeft zijn eerste versie ook gelanceerd binnen zoekmachine Bing en Google ontwikkelt Bard, binnenkort verwacht.

Heel spannend, want er is nauwelijks nog ervaring mee, we staan echt aan de vooravond van een hele nieuwe doorbraak. Hoe werkt het? Je kan van alles aan ChatGPT vragen en krijgt direct een onderbouwd antwoord. En ‘het’ (dat is de aanspreekvorm) kan honderdduizenden van ons mensen tegelijk bedienen. We raden iedereen aan het eens zelf uit te testen.

De vraag die we in deze blog willen beantwoorden is, of het een kans of een bedreiging is voor ons werk? Het is de moeite waard om het ChatGPT zelf eerst maar eens te vragen. We hebben daarom ChatGPT gevraagd om voor ons de kansen en bedreigingen op te sommen. In deze blog tref je de antwoorden aan. Daarna geven we in een korte reflectie ons eigen beeld bij deze ontwikkeling weer. Op welke taken en beroepen zal het invloed hebben?

Kansen volgens ChatGPT

Als taalmodel dat is ontworpen om menselijke taal te begrijpen en te genereren, biedt ChatGPT veel kansen voor professionals. Hieronder staan enkele van de voordelen van ChatGPT:

  1. Tijdbesparing: ChatGPT kan snel en gemakkelijk tekst genereren, samenvatten en vertalen, wat u veel tijd kan besparen bij het uitvoeren van taken zoals het schrijven van artikelen, het samenstellen van rapporten of het vertalen van documenten.
  2. Verhoogde productiviteit: Met ChatGPT kunt u meer gedaan krijgen in minder tijd. U kunt het taalmodel gebruiken om snel informatie te vinden, samenvattingen te maken of vertalingen uit te voeren, wat uw productiviteit kan verhogen.
  3. Inspiratie en nieuwe ideeën: ChatGPT kan u helpen bij het vinden van nieuwe ideeën of invalshoeken voor uw werk. Het taalmodel kan tekst genereren op basis van een bepaald onderwerp of trefwoord.
  4. Geautomatiseerde antwoorden: ChatGPT kan worden gebruikt om snel antwoorden te genereren op veelgestelde vragen, waardoor klantenservice- en supportteams tijd en energie besparen.
  5. Ideeën genereren: ChatGPT kan helpen bij het genereren van nieuwe ideeën voor projecten, campagnes en meer. Het kan ook helpen bij het identificeren van nieuwe trends en inzichten.
  6. Onderzoek ondersteunen: ChatGPT kan worden gebruikt om te helpen bij het onderzoeken van nieuwe onderwerpen, waardoor onderzoekers en wetenschappers tijd en moeite besparen bij het doorzoeken van grote hoeveelheden informatie.
  7. Training van chatbots en virtuele assistenten: ChatGPT kan worden gebruikt om chatbots en virtuele assistenten te trainen, waardoor organisaties de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren en de klantenservice kunnen verbeteren.

Bedreigingen volgens ChatGPT

Hoewel ChatGPT veel kansen biedt, zijn er ook bedreigingen voor de samenleving verbonden aan deze technologie, zoals:

  1. Verspreiding van desinformatie: ChatGPT kan worden gebruikt om nepnieuws, propaganda en andere vormen van desinformatie te genereren en te verspreiden. Dit kan leiden tot verwarring, polarisatie en zelfs gevaarlijke situaties.
  2. Privacyrisico’s: ChatGPT kan worden getraind op persoonlijke gegevens en informatie, waardoor er risico’s zijn voor de privacy van individuen. Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met persoonlijke gegevens en privacy te waarborgen bij het gebruik van ChatGPT.
  3. Beïnvloeding van menselijk gedrag: ChatGPT kan worden gebruikt om menselijk gedrag te beïnvloeden, zoals het manipuleren van consumenten om bepaalde producten te kopen of het beïnvloeden van politieke opvattingen van mensen. Dit kan leiden tot ongewenste invloed op menselijk gedrag en keuzes.

Het is belangrijk om deze bedreigingen serieus te nemen en te zoeken naar manieren om de negatieve gevolgen van ChatGPT te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het ontwikkelen van betere algoritmen voor het detecteren van desinformatie en het implementeren van regelgeving voor het gebruik van ChatGPT.
Dus, is ChatGPT een kans of bedreiging voor je werk? Het antwoord is: het hangt af van hoe het wordt gebruikt en geïmplementeerd. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn om de productiviteit te verbeteren en de efficiëntie te verhogen, maar het is ook belangrijk om de potentiële bedreigingen en risico’s in overweging te nemen.

Onze eigen reflectie

Fantastisch toch, dat dit antwoord er zo uitrolt?! Op een bepaalde manier is het eng ook! Het lijkt na een tijdje chatten echt of je met een mens van doen hebt. En er komen de komende jaren nog betere versies aan, dat is zeker.

Wij denken dat het naast de door ChatGPT genoemde kansen en bedreigingen, ook invloed heeft op beroepen en taken op de arbeidsmarkt. ChatGPT vergemakkelijkt immers sterk het opzoeken en reproduceren van kennis en informatie op een toegankelijke wijze. Dat heeft vast en zeker effect op de wijze waarop sommigen van ons ons werk doen. Er kunnen taken verdwijnen omdat de ChatGPT deze overneemt. In die zin is het vergelijkbaar met de opkomst van internet in de afgelopen decennia.

Beroepen die geraakt kunnen worden, zijn bijv. die van journalisten, leraren, onderzoekers, auteurs, beleidsmedewerkers, online marketeers, websitebouwers, consultants, eindredacteurs, helpdeskmedewerkers, architecten, secretaresses, ontwerpers en verkopers.
Wat overblijft binnen deze beroepen, is onze menselijke originaliteit. Die is moeilijk te vervangen door een AI. Creatieve taken evenals taken waarin veel samenwerking nodig is om resultaat te bereiken, zullen ook blijven bestaan.

Hoe verder?

Hopelijk brengt ChatGPT ons allen tot een hogere kwaliteit van leven en werken en kunnen we de bedreigingen weerstaan. Het kan ons ook helpen om het personeelstekort te lijf te gaan, maar hoe maak je handig gebruik van AI in jouw organisatie? Leer er alles over met behulp van Design Thinking.

Maak je organisatie toekomstbestendig en ga de uitdaging van de digitale transformatie aan met onze AI-materclass! In deze masterclass gebruiken onze hoogopgeleide innovatiespecialisten de methodiek van Design Thinking om je te helpen succesvol de eerste stappen te zetten in de wereld van AI. De masterclass biedt concrete handvatten om je organisatie en haar medewerkers voor te bereiden op de toekomst, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen van AI. 

Onze inzichten in je inbox?

Schrijf je dan in voor de Wise up nieuwsbrief. Wekelijks nieuwe inzichten in je inbox.